Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Deväťkolový rapid turnaj s tempom 2x10m+5s by sa hral v hoteli Plus v bratislavskej Trnávke. Naša účasť na podujatí bola viac ako očakávaná, no necitlivá kolízia z vopred ohláseným dámskym turnajom v Dúbravke ju výrazne limitovala. Aj tak sa však turnaja zúčastnil až tucet našich hráčov.

Peťo nehral celý školský rok. Presnejšie za ten čas odohral iba tri online rapidové turnaje. Preto bol tento turnaj pre neho tak povediac návratom. Rozdelil si ho presne na tretiny, keď v úvodnej prehral všetky tri partie, vrátane klubového derby proti Natálke. Stredná tretina mu však vyšla, keď strelil tri góly a do šatne odchádzal za vyrovnaného stavu. V záverečnej však strelili všetci súperi góly jemu a tak nakoniec ostal na troch bodoch. Určite ale nesklamal a po tak dlhej dobe môže byť s výkonom spokojný.

Vydarený turnaj (takmer) debutový odohrala Natálka, keď po dvoch očakávaných prehrách zdolala v spomínanom derby Peťka a následne sa v súrodeneckom derby body delili. Po ďalších dvoch prehrách si pripísala na konto papierovo prijateľnú remízu a vzápätí zdolala papierového favorita. V záverečnom kole, v ďalšom klubovom derby, však už na Grétku nestačila. Napriek tomu sú tri body a performance 1380 určite príjemným prekvapením.

Riško vie trápiť a prekvapiť, o čom sa už presvedčili mnohí favoriti. V úvodných troch kolách si ho však ustrážili všetci, vrátane Samka. Potom však prišiel silný stred turnaja, počas ktorého zo štyroch partií vybojoval tri výhry a cennú remízu a tak sa vytiahol až do stredu tabuľky. V záverečných dvoch kolách na svojich skúsených súperov nestačil a tabuľkou klesol, no výkon na úrovni takmer 1500 môžeme považovať za veľmi pekný výsledok.

Ryan vstúpil do turnaja ako víchor, keď najprv zmietol zo šachovnice skúseného rutinéra a následne obral ďalšieho favorita o pol bodu. Nemusela ho mrzieť ani prehra v treťom kole, keďže hneď vzápätí opäť pridal cenný polbod. Druhá polovica turnaja mu však určite nevyšla podľa predstáv, keď v nej na svoje konto pridal iba výhru proti outsiderovi a ešte jednu remízu. A s ňou a ani s niektorými prehrami nie je určite spokojný. Po výbornom úvode turnaja sa tak vrátil do svojho šedého priemeru.

Grétka sa v úvode turnaja taktiež presadzovala proti skúseným a silnejším súperom. Najprv v úvodnej partii vyhrala a na konto pripísala aj dve remízy počas tretieho a štvrtého kola. Zo záverečných piatich zápasov zdolala iba dvoch papierovo výrazne slabších hráčov (vrátane Natálky) a proti trom favoritom sa už nepresadila. So svojim výkonom môže byť v podstate tiež spokojná, performance 1623 určite nie je zlý.

Shabir bol ďalším v rade, čo v prvom kole nehľadel na predpartiové kurzy a prekvapil už v úvodnej partii. Po dvoch prehrách si pripísal bod aj vo štvrtom kole a ďalších favoritov prekvapil aj v záverečnej tretine, kedy sa mu podaril pekný záver 2,5/3. Pri performance 1605 sa tak napokon dotiahol do stredu tabuľky.

Sear si turnaj rozdelil na štyri štvrtiny. Prvá a tretia mu nevyšli, keď v nich favoritom nevzal ani jedinú remízu, avšak... Počas druhej vybojoval dve výhry a jednu remízu a po vzore brata dokázal výborne zafinišovať. Dve výhry v závere ho taktiež dostali na polovičný bodový zisk a s performance 1735 musí byť viac ako spokojný.

Samko sa rozohrával veľmi pomaly, keď z úvodných štyroch kôl mal určite iné očakávania ako chudobnú výhru a remízu. Po zvládnutí prekážky v piatok kole však odohral veľmi kvalitnú druhú polovicu turnaja, v ktorej dokázal proti štyrom výrazným papierovým favoritom získať dve výhry a jednu remízu. To mu razom upravilo aj performance na 1653 a s piatimi bodmi obsadil aj slušnú 37.priečku. Po štyroch kolách to vyzeralo skôr na to, že čísla budú opačné, ale silný finiš je základ každého turnaja.

Maťo odohral ďalší výborný turnaj, keď aj jeho papierovo najslabší súper mal rating 1800+ a medzi súpermi mal viacero veľmi skúsených harcovníkov. Až piatich z nich však dokázal zdolať a k tomu ešte pridal aj jednu remízu. Ziskom 5,5 bodu obsadil výsledné 18.miesto (podľa nasadenia bol na 61.) a pri svojom jednoznačne podhodnotenom rapid ratingu mu to zabezpečilo v turnaji zisk 99 bodov.

Emka mala veľmi slušný vstup do turnaja, keď ku dvom povinným výhram pridala aj slušnú remízu čiernymi figúrami. Pribrzdenie rozletu vo štvrtom kole bolo iba dočasné, pretože jej reakcia bola ideálna. Tri výhry v rade a to každá proti papierovo silnejšiemu súperovi. To, že hrať čiernymi proti Samirovi nie je žiadna slasť, to zistili aj tí pred ňou a zistia to aj tí po nej. Ďalšia slušná výhra v záverečnom kole ju však vytiahla vďaka zisku 6,5 bodu na perfektné ôsme miesto a víťazstvo v kategórii žien. Z pozície 39-nasadenej hráčky je to isto parádny výsledok, no a performance 2044 či nárast 76 bodov do ratingu tiež.

Igor začal podľa očakávania dvoma výhrami, no v treťom kole riešil situáciu príliš strategicky a podcenil dynamické možnosti súpera. Sériou troch výhier sa vytiahol na delenie druhej priečky, no stopku v postupe tabuľkou mu vystavil Samir. S remízou v ôsmom kole asi tiež nebol spokojný, no po výhre v tom záverečnom sa predsa len dostal vyššie. Výkonom to bol skôr veľmi jemný podpriemer, no šieste miesto po dlhej prestávke isto nie je na zahodenie.

Samir postupoval turnajom prakticky tradične, keď si zapisoval do výsledkov jednotku za jednotkou. Ideálny stav však vydržal iba do šiesteho kola, kedy v súboji dvoch hráčov nevyužil výhodu bielych figúr a na konto mu pribudla prehra. Nakoniec bola aj jeho jedinou stratou v turnaji a tak obsadil výsledné druhé miesto. Je nám jasné, že chcel byť o stupienok vyššie, ale aj tak podal slušný výkon, veď do rapid ratingu si body pripísal.

Rapid turnaj (84 hráčov): IM S.Sahidi 8b/9 2.miesto, I.Lintner 6,5b/9 6.miesto, E.Walter 6,5b/9 8.miesto (1.miesto v kategórii žien), M.Rak 5,5b/9 18.miesto, S.Havalda 5b/9 37.miesto, Se.Sahidi 4,5b/9 47.miesto, Sh.Sahidi 4,5b/9 49.miesto, G.Kapolková 4b/9 52.miesto, C.R.Mészáros 3,5b/9 60.miesto, R.Pisarčík 3,5b/9 65.miesto, N.Havaldová 3b/9 70.miesto, P.S.Zverka 3b/9 72.miesto

Výsledky na chess-results

007 008

009 010

011 012

013 014

015 016

017 018