Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Samir prijal pozvanie od organizátorov a zúčastňuje sa šachového festivalu vo švédskej Uppsale. Na podujatí je súčasťou IM turnaja, kde patrí medzi papierových favoritov.

V úvodnej partii dokázal čiernymi zdolať domáceho majstra Fide a v druhej ho čakala rovnakými farbami ruská súperka. Tá je síce v turnaji absolútnou papierovou outsiderkou, no do turnaja vstúpila prekvapujúcou výhrou. Samir však čiernymi zaznamenal aj druhú výhru v rade, aj keď na online prenose je partia asi nedokončená. Nie je však vylúčené ani to, že sa súperka vzdala trochu predčasne, no pri pohľade na jej pozíciu po 15.ťahu by sa aj tento scenár dal pochopiť. V treťom kole vznikla typická štruktúra s izolovaným pešiakom súpera z Islandu, ktorý trochu nepochopiteľne vymenil čiernopoľných strelcov a dostal sa tak pod silný pozičný tlak. A síce bojoval až do konca, možno priam zdržoval, ale záchrana sa nekonala. Po víťaznom úvodnom hetriku sa Samir osamostatnil na čele tabuľky a čakali sme, ako sa mu bude dariť v ďalšom priebehu turnaja. Vo štvrtom kole jeho víťazná séria skončila, keď sa po otvorení dostal do veľmi pasívnej pozície a materiálnej nevýhody. Výsledná remíza tak pre neho bola viac ako výhrou, keď stíhajúceho súpera udržal v tabuľke za sebou. Otázkou bolo, či začne v piatom kole bielymi svoju ďalšiu víťaznú sériu alebo aspoň udrží neporaziteľnosť. Napokon sa stal prvý scenár, aj keď súper z otvorenia vyšiel absolútne bez problémov a pri presnej hre mohol mať z hry viac on. V pozícii sa však lepšie zorientoval Samir a po výhre zvýšil svoj náskok v turnaji už na celý bod. V šiestej partii sa dostal čiernymi pod výrazný tlak, no súper veľkú výhodu realizoval do remízy večným šachom. Vzhľadom na priebeh partie sa s týmto výsledkom nedalo byť nespokojným. Následne potrestal súperov originálny výpad vežou a upevnil si bezpečné vedenie v turnaji. V súboji dvoch najvyššie nasadených hráčov turnaja však prišla prvá prehra, keď už od úvodu partie dostal súper pozíciu “na dva výsledky“. V Samirovej časovej tiesni síce niekoľkokrát nezahral optimálne, no obeť figúry, ktorá za presnej hry mala skončiť remízou, nakoniec rozhodla. Samir si vybral nesprávny ústup kráľom a bolo vymaľované. Záverečné kolo bolo viac hrou na istotu, no šance by sa našli. Nakoniec však opraty partie prebral do rúk súper a tak bol prechod do koncovky rôznofarebných strelcov správnou ručnou brzdou. S úvodnou polovicou svojho švédskeho turné bol Samir isto spokojnejší (vrátane víťazstva v bleskovom turnaji), slabšia druhá časť ho však o víťazstvo v turnaji nepripravila a my sme zvedaví, akú formu si prinesie do Skalice. Tam budú totiž jeho súperi na “úplne inom leveli“, ako boli tí v Uppsale.

Web podujatia: Uppsala Chess Festival

IM turnaj (10 hráčov): IM S.Sahidi 6,5b/9 1.miesto

Výsledky IM turnaja

Samir v bleskovom turnaji zvíťazil v úvodných piatich partiách, kedy v nich potvrdil rolu jasného favorita. V nasledujúcich šiestich kolách mal vždy papierovo rovnocenných súperov a dokázal v nich dvakrát vyhrať a štyrikrát sa rozišiel so súpermi nerozhodne. Zisk deviatich bodov, pri RP 2578, mu nakoniec zabezpečil víťazstvo.

Bleskový turnaj (80 hráčov): IM S.Sahidi 9b/11 1.miesto

Výsledky bleskového turnaja

476 477

478 493