Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Samirova účasť vo finále bola sama o sebe z ríše snov, lebo už samotný postup z európskej kvalifikácie visel veľmi vysoko. Keď však ako sedemnásty nasadený hráč obsadil bronzovú priečku, za odmenu mal šancu sa ukázať medzi absolútnou svetovou špičkou. V štartovom poli boli aj veľmajstri Esipenko, Nihal, Shevchenko či Sargsyan.

V osemfinále čelil siedmemu nasadenému hráčovi turnaja, americkému reprezentantovi a medzinárodnému majstrovi Justinovi Wangovi. V úvodnej partii hral v otvorení veľmi opatrne a nabral výraznú časovú stratu. Navyše zvolil ťahom 11.. cxd4 na vyššej úrovni prakticky nehrávané pokračovanie a po jeho 14.. Ja5 sa pozícia medzi hráčmi s 2200+ v databáze už nevyskytuje. V partii hranej na jednu bránu tak nedostal najmenšiu šancu a musel sa spoliehať na biele figúry. Nimi sa mu síce podarilo postaviť pomalú a relatívne suchú pozíciu, no veľmi rýchlo zmizlo zo šachovnice priveľa ľahkých figúr. Po prechode do koncovky veží a strelcov síce mal naoko lepšieho strelca, no šanca preraziť skalopevnú obranu reálne spočívala iba v možných taktických prehliadnutiach súpera. Tie sa nekonali a tak sa zrodila v 87.ťahu remíza, ktorá znamenala prehru 0,5:1,5 a celkové delenie 9.-16.miesta.

Na záver je potrebné športovo uznať, že súper bol v dvoch osemfinálových partiách celkovo určite lepší a postup si zaslúžil. Zároveň však aj poďakovať Samirovi za reprezentáciu klubu na tak vysokom podujatí. Už len to, že sa mohol zúčastniť záverečného play-off je viac ako perfektné.

Kategória O18 (16 hráčov): IM S.Sahidi 9.-16.miesto (vypadol v osemfinále)

Výsledky na chess-results

Web podujatia: MS online kadetov a mládeže

125 124