Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Majstrovstvá SR v rapid šachu sme pokryli iba približne polovičnou účasťou (oproti plánom spred sezóny), nakoľko sa (po vzore Starej Ľubovne) oficiálna klubová výprava sa do Topoľčian nechystala. Aj týchto deväť účastníkov sa však bezpečne postačilo na to, aby nás bolo poriadne vidieť. Poďme však už k jednotlivým kategóriám...

Miška, aspoň podľa výsledkovej tabuľky, prechádzala turnajom bez akýchkoľvek výkyvov a postupne na svoje konto pridávala jeden bod za druhým. Pri takej bilancii asi ani nie je čo hodnotiť, najmä, keď z jej kategórie nebol online prenos a partie sa tak nedajú pozrieť. Ostáva jej tak iba pogratulovať ku stopercentnej bilancii a ku zaslúženému titulu.

Kategória D08 (8 hráčok): M.Šúňová 7b/7 1.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka po úvodnej výhre hrala ďalšie dve partie veľmi pasívne a podľahla nielen čiernymi v derby Simonke, ale aj v treťom kole bielymi figúrami. Po dvoch povinných výhrach už v šiestom kole hrala opäť partiu o medailu a odvážne sa čiernymi pustila okamžite do útoku. Výmena dám však nebola určite správnym rozhodutím, rovnako ako aj ďalšie výmeny na poliach b3 a g3. Následná koncovka už bola pre ňu nepríjemná a nakoniec žiaľ aj bez bodového zisku. Posledné kolo bolo návratom do prvej polovice tabuľky, kam bez akejkoľvek diskusie určite patrí.

Simonka po úvodnej rýchlej výhre a následnom spomínanom víťaznom derby nastúpila proti jednej z hlavných favoritiek a v partii, kde na materiál takmer celý čas strádala, ju zachránila aktivita. Po nekonfliktnom priebehu a remíze vo štvrtom kole nasledovalo potvrdenie papierových predpokladov. Koncovka partie šiesteho kola, ktorá bola inak na jednu bránu, ostáva záhadou. Až sa nechce veriť, že online má pravdu a naozaj sa po tridsiatom ťahu ešte hralo, tak dlho a nakoniec s takým výsledkom. Záverečná partia bola obdobná, takže v nej evidentne už hrali najväčšiu úlohu nervy. V skupine troch hráčok finišujúcich s rovnakým počtom bodov sa na ňu nakoniec usmialo šťastie a pomocné hodnotenie jej zabezpečilo titul.

Kategória D14 (10 hráčok): S.Bochničková 5,5b/7 1.miesto, L.Strišková 4b/7 5.miesto

Výsledky na chess-results

Emka a jej úvod turnaja by sa dali nazvať ódou na pasivitu. Kým v úvodnej partii z toho bola bezpečná remíza, v oboch ďalších bezpečné (no aj zaslúžené) prehry. Vo štvrtom kole evidentne sekol online, lebo záverečná pozícia je za čierneho síce hrozná, ale isto nie na vzdanie. Každopádne prvá výhra bola na svete. Druhá prišla hneď vzápätí, keď súperka nevyužila svoje útočné možnosti a nakoniec rozhodol protiútok, resp. ovládnuté centrum. Víťazný hetrik prišiel hneď na to, keď súperka odovzdala bez kompenzácie materiál. Kým ho, aj s úrokmi, získala naspäť, dostala sa pod matový útok. Záverečná partia, v ktorej jej stačila na bronz remíza, mohla byť psychologicky nepríjemná. Súperka však vyšla už z otvorenia viac ako pochybne a Emka si čiernymi v miniatúrke zabezpečila svoju premiérovú medailu zo slovenských mládežníckych majstrovstiev. Po katastrofálnom úvode finiš ako hrom!

Kategória D18+D20 (10 hráčok): E.Walterová 4,5b/7 3.miesto

Výsledky na chess-results

Willko po výhre v úvodnom kole mal na lopate aj jedného z trojice hlavných favoritov, no ani koncovka s jazdcom navyše neznamená istú výhru, ak sa nesústredíte. Strata veže viedla ku zbytočnej prehre a Willka rozladila natoľko, že prišla aj zbytočná prehra v treťom kole. Po dvoch výhrach tak mal zrazu šancu skúsiť ešte zabojovať o šancu medailu v klubovom derby. Vzhľadom na úvod partie “á la začiatočník“ si však prehru zaslúžil. Výpad dámy, pokiaľ nie ste Carlsenom, je viac ako nevhodný. Záverečnou výhrou sa dotiahol do skupiny štvorbodových hráčov a skončil na šiestom mieste.

Riško začal dvoma bezproblémovými bodmi na konte a v treťom kole sa schyľovalo ku víťaznému hetriku. Aktuálneho majstra SR vo svojej kategórii však omilostil a umožnil mu záchranu večným šachom. Vo štvrtom kole mal ku celému bodu taktiež blízko, no súpera omilostnil na šachovnici, aj na hodinách. Následné dve výhry mu garantovali medailu a záverečná mu prisúdila, rovnako ako pred mesiacom, striebro. Vzhľadom na priebeh jednotlivých partií je to škoda, no na prvý rok tréningov je to veľmi pekná bilancia.

Kategória CH08 (16 hráčov): R.Pisarčík 6b/7 2.miesto, W.Vanko 4b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

Maťko odohral veľmi slušný turnaj, keď ani jeden z jeho súperov nemal základný rating. Ku remíze v druhom kole dokázal pridať výhry vo štvrtom a piatom kole a nakoniec sa výhrou v záverečnom kole dotiahol do stredu tabuľky. Z Topoľčian tak mohol odchádzať spokojný so svojim výkonom.

Ryan začal turnaj spoľahlivou výhrou a v druhej partii sa k nej blížil míľovými krokmi, no elementárnu pešiakovú koncovku do víťazstva nedokázal dotiahnuť. Po bezpečnej výhre sa ocitol v úvodnom zápase pravdy. V ňom však prehliadol ľahký dvojitý úder a partia sa viac ako rýchlo dostala na šikmú plochu. Následne už musel začať stíhaciu jazdu, neohliadať sa naľavo či napravo, vyhrávať a dúfať. Paradoxne, práve pod tlakom odohral svoje najlepšie partie v turnaji, keď najprv metodicky vyhral strelcovú koncovku, následne využil lepšieho strelca, voľný stĺpec a zaostalého pešiaka súper na ďalší bod a tak v poslednom kole hral o striebro. To sa mu víťazným útokom na kráľovskom krídle, a zároveň aj víťazným hetrikom na želanie, aj podarilo.

Kategória CH10 (27 hráčov): C.R.Mészáros 5,5b/7 2.miesto, M.Šúň 3,5b/7 16.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko po výhre v úvodnom kole prežil už vzápätí svoju klinickú smrť, keď mohol stratiť dámu v miniatúrke a možno by bolo po turnaji. Vo štvrtom kole dostal od súpera darček, keď mu stačilo vyvinúť figúry na tradičné polia a bolo po partii. V partii, kde súper obetoval figúru za pofidérny útok sa bránil výborne, no nakoniec podložil jednoťahovo vežu a bolo po partii. Rovnako ako Ryan tak potreboval do konca turnaja už iba vyhrávať. Vo štvrtom kole ustál súperovu obeť kvality za rozbitie úkrytu jeho kráľa a následne ju využil v koncovke na zisk celého bodu. V šiestom kole dokázal ustáť horšiu koncovku ťažkých figúr, kde ho od prehry zachránila iba aktivita jeho dámy a veže. V záverečnej partii prežil centrálny nápor súpera a prešiel do výhodnejšej koncovky, kde realizáciu komplikovala prítomnosť rôznofarebných strelcov. Nakoniec sa však aktivita jeho figúr v obojstrannej časovej tiesni predsa len presadila a zabezpečila mu striebornú medailu. S ňou, vzhľadom na priebeh partií, asi nemôže byť nespokojný.

Kategória CH16 (26 hráčov): V.Bochnička 5,5b/7 2.miesto

Výsledky na chess-results

V sumáre tak naša deväťčlenná skupina vybojovala 2 zlaté, 3 strieborné a 1 bronzovú medailu, ku ktorým ešte pridala 5.miesto, 6.miesto a 16.miesto. Dokopy zaznamenaných 41 výhier, 9 remíz a 13 prehrier, pri bilancii 45,5b/63 znamenalo v priemere až neskutočných 72%!

015 016

017 018

019 022

021 020

023 024

025 026

027 028

029 030