Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

MSR mládeže v Starej Ľubovni sa zúčastnila trojica Maťko, Miška a Riško, pričom poslední dvaja menovaní nás reprezentovali v najmladších kategóriách – D08 a CH08. Práve tieto dve kategórie boli najmenej poznačené nezmyselnosťou existencie celého podujatia, keďže v oboch chýbal početne oproti minulému roku iba jeden účastník, resp. jedna účastníčka. Takže ak má zmysel brať niečo vážne, sú to práve výsledky najmladších.

V globále však účasť zaznamenala brutálny pokles z minuloročných 268 na aktuálnych 158. Škoda, že článok web SŠZ hovorí vznešene o 233 účastníkoch, kam bol možno okrem rozhodcovského zboru a sprievodných osôb započítaný asi aj personál hotela J Presnejšie čísla budeme neskôr isto rozoberať na našom Facebooku, aktuálne zatiaľ iba jedna pikoška. Pokles o 110 účastníkov znamenal, že sa MSR mládeže nezúčastnilo ani 59% počtu z roku 2019. Určite neboli všetci z KŠN, určite neboli všetci „turisti vyhľadávajúci aquapark“. Každopádne majstrovstvá doslova trhali rekordy, keď až 26,6% všetkých účastníkov (42/158) mohlo získať medailu! Kým u chlapcov to bolo solídnych 18,1% (21/116), u dievčat famóznych 50% (21/42)! Mierne skreslenie kvôli zlúčeniu kategórií urobilo svoje, no nízky záujem oveľa viac.

Poďme však naspäť ku našej trojici...

Miška síce bola papierovo prvá nasadená, no v kategóriách najmladších sa na podobné veci takmer nikdy nehrá. Turnaj začala víťaznou šnúrou troch partií v rade, až sa stretli dovtedy stopercentné hráčky. Partia s opačnými rošádami sa, aj s figúrou menej, vyvinula v Miškin prospech a nebyť trójskeho koňa na b5, na šachovnici by bol efektný záver na opačnej strane. Stačilo použiť systém šachy – brania – napadnutia, vziať pešiaka na f2 so šachom a biely kráľ by vynútene podľahol matovému útoku. Ďalšími dvoma výhrami v rade si zabezpečila minimálne striebornú medailu a veru škoda posledných dvoch prehraných partií, lebo šance boli v oboch. V kategórii, kde vyhráva najmä ten, kto dáva najväčší pozor na svoje figúry, to však tento rok dopadlo zaslúžene. Víťazka toho predsa len v partiách “videla viac a rozdala menej“. Každopádne ziskom striebornej medaily, prvej z MSR mládeže v šachu, Miška určite nemôže byť nespokojná a my jej k nej gratulujeme.

Kategória D08 (5 hráčok): M.Šúňová 5b/8 2.miesto

Výsledky na chess-results

Riško začal turnaj taktiež sériou dvoch pohodových výhier (v druhej partii mal voľno) a vo štvrtom kole nastúpil taktiež v súboji dovtedy nezdolaných hráčov. V úvode síce zbytočne stratil celú figúru, no pokusom o útok sa mu ju podarilo získať naspäť a prejsť do remízovej koncovky rôznofarebných strelcov. V koncovke však hrá prím aktivita kráľov a na tú Riško pozabudol. Súper naopak nie, a tak zaslúžene zvíťazil. Po partii nasledovali dve oddychové víťazstvá a v siedmom kole boj o striebro, keď Riškov kamikadze štýl zaznamenal úspech. Partia sa však menila takmer po každom ťahu oboch hráčov a výsledok si “mohli hodiť kockou“. V ôsmom kole súper pekne odolával, no v záverečnom to už bola opäť hra na jednu bránu a nakoniec teda výsledná strieborná medaila. S ňou by mal byť taktiež spokojný a nielen preto, že je jeho prvou na akýchkoľvek MSR vôbec. V súboji medailistom mohol síce vziať pol bod prvému, no mohol aj prehrať s tretím. Takže touto formou gratulácia aj nášmu druhému a zároveň aj poslednému reprezentantovi.

Kategória CH08 (9 hráčov): R.Pisarčík 7b/8 2.miesto

Výsledky na chess-results

Maťko v prvej tretine turnaja začal veľmi nádejne, keď vyhral obe svoje partie čiernymi figúrami. Následné dve prehry neboli až tak prekvapujúce a následná výhra ho opäť posunula do stredu tabuľky. Škoda záverečnej tretiny turnaja, kedy sa mu nepodarilo zabodovať ani v jednej partii, pričom v záverečných dvoch boli súperi určite hrateľní. Nakoniec sa tak postupne zosunul v tabuľke až na šestnástu priečku, s ktorou, najmä po takom začiatku, určite nebo spokojný.

Kategória CH10 (18 hráčov): M.Šúň 3b/9 16.miesto

Výsledky na chess-results

Turnaj si, minimálne z písania sprievodných osôb, obaja určite užili aj po nešachovej stránke. Svedčí o tom množstvo fotografií z ich mimoturnajového programu, keď absolvovali Ľubovniansky hrad, Stredoveký vojenský tábor, Skanzen, bikovanie v Červenom Kláštore, kúpanie v kráteri a vodopád vo Vyšných Ružbachoch, Limtanovú, hrad Plaveč, kúpanie priamo na hoteli veľa miestností, kde sa hralo, náučný chodík pri hoteli, Sochárske sympózium, či pramene a tak im na MSR v Starej Ľubovni ostanú určite najmä tie krajšie spomienky.

615 614

616 617

618 619

620 621

622 623

624 625

 

Vyhlásenie KŠN Bratislava k MSR mládeže v šachu 2020 (zo dňa 30.6.2020)

 

Počnúc rokom 2003 sme sa zúčastnili 17x v rade MSR mládeže v šachu a vybojovali na nich 38 medailí (17 zlatých) a ďalších 28 umiestnení do piateho miesta. Tento rok však bilanciu nerozšírime, alebo ju rozšírime iba minimálne. Naša klubová, v posledných rokoch inak celkom početná, výprava totiž bude na šampionáte chýbať. Do poslednej chvíle sme verili, že zvíťazí zdravý rozum (a majstrovstvá tento rok jednoducho nebudú) a aj keď sa tak nestalo, naše bezprecedentné rozhodnutie sa rodilo viac ako ťažko.

Vždy sme považovali toto podujatie za vrchol našej sezóny a niečo, kvôli čomu na sebe počas celého roka, viac či menej, intenzívne (spolu)pracujeme. Bolo pre nás motiváciou, aby sme na ňom mohli dostať vysvedčenie za svoju snahu a často tvrdú prácu pri svojom zlepšovaní. Nikdy nie výletom, turistickou atrakciou, či dôvodom na uliatie sa zo školy. Pre viacerých našich hráčov to bol často len medzistupeň v ceste za ich hlavným vrcholom sezóny, účasťou na medzinárodných majstrovstvách a reprezentáciou svojej krajiny.

Zúčastniť sa na podujatí, ktoré je organizované iba preto, aby bolo, však nepovažujeme za správne. Navyše, za daných okolností a v danej lokalite. V priestoroch, kde ešte nedávno bolo štátne zariadenie pre repatriantov, na mieste kde kameňom dohodíme do Poľska. Krajiny, kde sa (a žiaľ nielen tam) situácia začína opäť uberať horším smerom.

Aj keby sme nebrali do úvahy vyššie uvedený odsek, otázkou je, akú nájsť pre svoju účasť motiváciu? Medzinárodné podujatia vysoko pravdepodobne ani nehrozia a ak by náhodou aj boli, pri všetkej úcte Gruzínsko, Rumunsko či Turecko nie sú v súčasnom stave zrovna optimálne lokality, kde by ste chceli byť, ale aj kam by ste chceli cestovať. Dá sa očakávať výrazný pokles nielen kvantity, ale aj kvality, účastníkov v jednotlivých kategóriách a otázkou tak nie je to, či pokles bude, ale aký bude výrazný. Kolízia s vopred naplánovanými rodinnými, či šachovými, kalendármi “potešila“ množstvo slovenských šachových rodín. Niektoré to nakoniec, cez zaťaté zuby a so slovami „Čo iné nám ostáva“, budú ochotné tolerovať, iné už menej.

Mrzí nás, že všetky vyššie uvedené dôvody, neboli pri rozhodovaní brané do úvahy a “išlo sa cez mŕtvoly“. VV SŠZ sa zachoval, ako to už býva dobrým zvykom, neprofesionálne a najmä veľmi nezodpovedne. História si síce bude pamätať víťazov a medailistov a to nech už budú akíkoľvek a bude si možné (tentoraz už aj bez bohapustého klamstva) zaškrtnúť aj nejakú tú kolónku v nejakom ďalšom dotazníku ministerstva školstva. No bude to aj rok, kedy bol štatút vrcholového mládežníckeho podujatia hrubo degradovaný samotnou strešnou organizáciou.

Dáma a páni, vedomí si situácie, nedali ste ľuďom fakticky na výber. Deti a mládež samozrejme chcú hrať šach, kluby samozrejme chcú výsledky, niekto sa určite prihlási a niekto teda vyhrať musí. Ale, ako sa už v šachu často stáva, občas sa prepočítame. Ako totiž vidíte, na výber je vždy a za každých okolností. Život je otázkou priorít - váš tých vašich, náš tých našich.

Šach hrať určite neprestaneme a pracovať na sebe taktiež nie. Ak situácia dovolí, určite sa stretneme počas leta za šachovnicami na kvalitnejších akciách, no najmä na takých, ktoré sa nespreneverili svojmu poslaniu. O rok si s vami (súpermi, ale aj kamarátmi) na mládežníckom šampionáte, o čo najlepšie výsledky a v plnej sile, opäť radi zasúťažíme. Ale tituly, či medaile, pre nás nikdy neboli (a ani nikdy nebudú) tak prioritné, aby sme v auguste do Ľubovnianskych kúpeľov boli ochotní klubovú výpravu postaviť. Ako je pre dnešnú dobu žiaľ viac ako symbolické, existujú tituly a tituly. A o tie druhé KŠN Bratislava jednoducho nemá záujem.

 

Za porozumenie vopred ďakujem,

Miroslav Roháček

 

P.S: Nevylučujeme prípadnú účasť niektorých našich členov (je to na každého osobnom rozhodnutí) a v prípade účasti im budeme na diaľku samozrejme držať palce.

 

P.S.2: Aktualizáciu článku z podujatia budeme robiť iba po jeho ukončení.