Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Ani aprílové podujatie série turnaja začiatočníkov neostalo bez našej hromadnej účasti, aj keď s počtom ôsmych účastníkov sme za našim rekordom výrazne zaostali.

Theo si svoj debut na turnaji začiatočníkov a tretí turnaj v živote v prvej polovici turnaja isto “užíval“, keď dostal troch súperov, ktorí skončili v prvej polovici tabuľky a jednu partiu vyhral bez boja. V záverečných troch ale nebol bez šancí a v šiestom kole sa mu dokonca podarilo zvíťaziť. V poslednom kole mal namierené ku svojej ďalšej výhre, ale čo do neho v úvodnej polovici partie súper investoval, to mu Theo postupne vrátil. V porovnaní s predchádzajúcimi dvoma turnajmi bol oveľa pozornejší, keď si viac všímal brania. Ešte tak napadnutia... J

Miška začala turnaj dvoma výhrami a tie ju katapultovali až na štvrtú šachovnicu, pričom tak vysoko v tomto turnaji ešte ani nesedela. V treťom kole prehrala podľa predpokladov s neskorším medailistom, no vo štvrtom kole vyhrala na svojej obľúbenej “šestnástke“ čiernymi aj druhý raz a tak si až do konca turnaja zabezpečila kvalitných súperov. Po dvoch prehrách sa jej podarilo zvíťaziť v poslednom kole a vyrovnala tak svoj osobný rekord. Jej aprílové vystúpenie je však oveľa hodnotnejšie, keďže vo februári jej pomohol až mohutný finiš 3/3.

Maťko po výhre v prvom kole, kedy zdolal v konečnom poradí päťbodového hráča, vyšiel v ďalších dvoch zápasoch bodovo naprázdno a tak musel začať mohutne finišovať. Dve výhry v rade ho vytiahli na desiatu šachovnicu, no na nej sa jeho postup zastavil. Po prehre zvládol partiu posledného kola a tak uhral už svoje takmer tradičné štyri body.

Sophinka odohrala jeden z vydarenejších turnajov, keď po dvoch úvodných výhrach dostala v nasledujúcich troch kolách troch hráčov bez ratingu, no rozhodne nie slabých. Veď každý jeden z nich uhral nakoniec päť bodov. Prvé dve partie remizovala a tú ďalšiu dokonca vyhrala. Po piatich kolách tak bola premiérovo bez jedinej prehry a dostala sa do boja o čelo tabuľky. V šiestom kole proti nasadenej dvojke stratila dámu a veľa vody nenamútila. Do záverečného kola dostala asi najhorší možný žreb v podobe Seara. Partiu však hrala dlho dobre a bola mu rovnocennou súperkou. V závere síce urobila viacero chýb, no napriek záveru 0/2 môže byť s turnajom spokojná.

Natálka od úvodu vyhrávala partiu za partiou a nezastavil ju ani súboj štvrtého kola. Prvú stratu (alebo zisk?) tak zaznamenala až v piatom kole, v klubovom derby proti Searovi. V šiestom kole však už došlo aj na ňu, keď čiernymi nestačila na nasadenú štvorku a zároveň druhého v celkovom poradí. V záverečnom kole hrala partiu ako na hojdačke, vzhľadom na počet podložených figúr oboma súpermi. Keď už to vyzeralo, že na šachovnici ostanú iba králi, prišli dve hrubé chyby súpera a vďaka nim premenila svojho jediného pešiaka na dámu. Obsadila tak výsledné piate miesto a druhé v kategórii dievčat.

Sear bol ďalším v poradí, ktorý zvládol úvodné štyri svoje partie, vrátane výhry s nasadenou dvojkou. Následne však až do konca dostával dievčatá v rámci klubových derby. V už spomínanej partii sa s Natálkou rozišli nerozhodne a následne nevyužil šance zdolať Grétku, keď síce získal materiál a udržal ho až do výbornej koncovky, no výsledok sa nakoniec otočil v jeho neprospech. Partiu záverečného kola proti Sophinke sme už spomínali a po nej bolo výsledkom umiestnenie tesne za stupňami víťazov.

Shabir po dvoch výhrach v rade zaznamenal “epic fail“ v treťom kole a tým si situáciu v boji o čelné priečky výrazne skomplikoval. Nakoniec sa však táto prehra ukázala v sedemkolovom turnaji vzhľadom na ďalší priebeh skôr výhrou. Kým sa ostatní vpredu tĺkli medzi sebou nenápadne zo závetria vyhrával partiu za partiou a finišom 4/4 sa nakoniec vytiahol na bronzový stupienok. Paradoxné je, že za celý turnaj sa dokázal vyhnúť takmer všetkým hráčom s ratingom.

Grétka začala turnaj ako nasadená jednotka sériou štyroch výhier v rade a po nich sa, v piatom kole, udialo nakoniec predčasné finále celého turnaja. Remízu v nej vybojovala s figúrou menej, vďaka motívu zlého rohu súperovho strelca. Už spomínané víťazstvo so Searom bolo taktiež za jeho výdatnej podpory a v záverečnej partii sa šťastie priklonilo na jej stranu aj tretí raz v rade, keď súper síce v partii na šachovnici jasne dominoval, no postupne nezvládol situáciu mimo šachovnice, konkrétne na hodinách. Paradoxne sa tak stala prvý raz víťazkou tohto turnaja práve vtedy, keď to herne nebolo zďaleka to pravé orechové. V minulosti tomu však bolo často úplne naopak a aj o tom je šport. Z prvého miesta sa tak Grétka môže chvíľu tešiť, no preceňovať ho, to by bolo vážnou chybou.

Turnaj začiatočníkov (79 hráčov): G.Kapolková 6,5b/7 1.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), Sh.Sahidi 6b/7 3.miesto, Se.Sahidi 5,5b/7 4.miesto, N.Havaldová 5,5b/7 5.miesto (2.miesto v kategórii dievčat), S.Valentová 4b/7 23.miesto, M.Šúň 4b/7 28.miesto, M.Šúňová 4b/7 33.miesto, T.Valent 2b/7 66.miesto

Výsledky na chess-results

608 609

610 611

612 613

614 615

616 617