Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Postup do finále neunikol Maťovi ako víťazovi bratislavského krajského kola a Igorovi s Miškou, ktorí obsadil tretie miesto. Okrem nich sa v turnaji predstavila aj Anička, ktorá mala za minuloročné medailové umiestnenie priamy postup a na poslednú chvíľu aj Miro, ktorý dostal od organizátorov divokú kartu.

Anička zvládla dve úvodné partie, keď tú druhú vydrela vo vežovej koncovke. V treťom remízu zachraňovala po strate kvality a vo štvrtom ukázali prvé dve nasadené až príliš veľký vzájomný rešpekt. V piatom kole však dokázala čiernymi zvládnuť dôležitú partiu proti ďalšej z okruhu favoritiek na medaile a všetky scenáre tak ostali otvorené. V šiestom kole ale odohrala partiu bez plánu a na desiatich sekundách to skrátka často nejde ani s plánom. Výsledkom bola prehra v partii plnej hrubých chýb, ktorá bola obojstranne nehodná boja o medailové priečky. Záverečná výhra tak už bola bojom o česť a výsledkom nepopulárne štvrté miesto.

Miška v úvodnom kole svojej favorizovanej súperke podľahla, no v druhom zaznamenala povinný bod a papierovo prekvapila hneď v ďalšom kole, čo ju dostalo na vyššie šachovnice. Tam síce opäť prehrala s ďalšou hráčok z okruhu favoritiek na medaile, no vzápätí zvládla veľmi výhodný žreb na tretí bod. V posledných dvoch kolách tak mala dve šance dostať sa do prvej polovice. Cennú remízu zaznamenala už v šiestom kole, keď udržala biele figúry proti výrazne skúsenejšej súperke. V poslednom kole sa s ňou však žreb nemaznal a dostala prvú nasadenú hráčku turnaja. Po prehre čiernymi sa tak umiestnila v strede tabuľky. Určite podala nadpriemerný výkon, keď okrem dvoch povinných bodov pridala aj dva menej očakávané bodové prírastky.

Turnaj študentiek (29 hráčok): WFM A.Vrtiaková 5b/7 4.miesto, M.Smidová 3,5b/7 16.miesto

Výsledky na chess-results

Igor vstúpil do turnaja “vo veľkom štýle“, keď v úvodných dvoch kolách zaznamenal chudobnú remízu. Troma povinnými výhrami v rade sa však vytiahol tabuľkou nahor. S prvým papierovo silnejším súperom však čiernymi zabodovať nedokázal a posledné kolo bolo iba pokusom o návrat do prvej desiatky. To sa mu nakoniec podarilo, keď po výhre skončil na deviatom mieste, isto inde, ako sám plánoval.

Maťo začal naopak veľmi nádejne, keď po povinnej výhre v úvode následne remizoval, tak ako na kraji, s Marekom Karasom. Potom však ubral plyn a výsledkom boli jedna prehra a dve remízy, čo bolo vzhľadom na veľmi príjemný žreb trikrát po sebe až príliš málo. V záverečných dvoch kolách sa mu podarilo dvakrát zvíťaziť, pričom, naopak, súperov nemal z kategórie jednoduchých. Výsledné desiate miesto je tak priemerným výsledkom.

Mirov osud bol takmer rovnaký ako Igorov, keď prvú prehru inkasoval už v úvodnom kole. Po nej tri razy v rade splnil papierové predpoklady a razom bol naspäť v hre o čelné priečky. V piatom kole však bielymi remizoval, čo medailové ambície ešte výraznejšie okresalo. Najmä, keď “za odmenu“ dostal v šiestom kole aktuálneho majstra sveta do 18 rokov a čiernymi figúrami sa mu ho nepodarilo neutralizovať. V siedmom kole mohol biele figúry využiť na umiestnenie okolo svojho nasadenia, no po remíze vypadol z prvej desiatky, s čím isto spokojný nebude.

Turnaj študentov (36 hráčov): I.Lintner 4,5b/7 9.miesto, M.Šándor 4,5b/7 10.miesto, M.Macko 4b/7 11.miesto

Výsledky na chess-results

320 321

322 323

325 324