Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Prvú decembrovú stredu sa uskutočnilo krajské kolo školských majstrovstiev. Pod organizačnou taktovkou BŠA a BŠZ a v priestoroch, za ktoré by sa žiadny turnaj naozaj nemusel hanbiť, v Hoteli Bratislava v bratislavskom Ružinove. Rozhodne to boli suverénne najlepšie zorganizované krajské majstrovstvá odkedy si pamätáme a latku nasadili výrazne inde.

Za minulý rok mala istú účasť v krajskom kole Ninka a z okresného kola si postup vybojovali aj Alžbetka, Emka, Grétka, Lucka, Natálka, Oliver, Samko, Simonka, Sophinka a Vladko. Nakoniec sa ich však zo zdravotných dôvodov na poslednú chvíľu nemohla zúčastniť Alžbetka.

Sophinka v prvom kole zvládla štart do turnaja, no v druhom kole prehrala s výborne hrajúcou Luckou a tretie kolo sa jej taktiež nepodarilo zabodovať. Následne však zaznamenala dve výhry a boj o prvú desiatku vyzeral nádejne. Veľmi dobre rozohrané partie šiesteho a siedmeho kola však do konca nedotiahla a v oboch sa tešili súperky. V druhom prípade v klubovom derby Natálka. Nešťastný žreb posledného kola tak Sophinku zaradil do druhej polovice tabuľky.

Natálka taktiež vyhrala úvodné kolo, no už v druhom kole prišla strata, ktorá jej napokon chýbala. Výhra v treťom kole bola ok, rovnako ako sa dalo čakať, že v štvrtom a piatom kole veľa šancí proti skúsenejším súperkám nemá. Záver jej však vyšiel, keď najprv vyhrala v šiestom kole a v závere už aj spomínanú partiu proti Sophinke. Nakoniec tak vyskočila do prvej desiatky, na konečné deviate miesto.

Ninka začala taktiež výhrou z kategórie povinných, no v druhom kole podľahla prvej nasadenej Emke. Po prehre však vyhrala tri partie v rade, kedy sa vyhla potenciálne silnejším súperkám a razom bojovala o postup. V šiestom kole však čierne figúry proti Simonke nepriniesli úspech a tak bolo posledné kolo už iba bojom o česť. Proti, v turnaji výborne hrajúcej, Grétke, sa však dokázala vzbúriť a uštedrila jej jedinú prehru v turnaji. Dosiahla tak síce delenie tretieho miesta, no pomocné hodnotenie ju zaradilo na miesto šieste.

Simonka po výhre utrpela prvú prehru už v druhom kole, keď podľahla bielymi figúrami Aďke. Nasledovala však séria štyroch výhier v rade, vrátane dvoch derby s Natálkou a Ninkou. V poslednom kole sa tak dostala na prvú šachovnicu, kde si to s Luckou rozdali o víťazstvo v turnaji. Na postup by im napokon obom stačila aj vzájomná remíza, za predpokladu prehry Grétky (a tá mala veru figúru menej už veľmi skoro v úvode partie), no baby sa nehrali na účtovníčky a jednoducho hrali. V závere sa Simonkine plusy v pozícii vymazali a ostali iba Luckine. Keď k tomu prirátame aj rozdielne časy, bolo zrejmé, že Simonka bude dúfať v najlepšie pomocné hodnotenie. Nakoniec však skončila piata.

Emka mala v pláne obhájiť svoje štartové číslo, alebo sa aspoň kvalifikovať do topoľčianskeho finále. Krutosť rapid šachu je zároveň aj jeho krásou. Nikto a nikdy nemá nič isté. V prvých dvoch kolách zaznamenala výhry, keď zdolala v už spomínanej partii Ninku. V treťom kole však proti srdnato bojujúcej Grétke prekročila čas. Po výhre vo štvrtom kole sa stretli prvé dve nasadené hráčky a vo veľmi dlho vyrovnanej partii sa v koncovke naklonili misky váh na stranu Aďky, ktorá si už víťazstvo nenechala ujsť. Záverečné dve výhry znamenali návrat na čelné priečky, no bolo z toho nepopulárne štvrté miesto a pozícia prvej náhradníčky.

Grétka mala hrať prvé kolo sesterské derby, no choroba Alžbetky tomu zabránila. Po výhre v druhom kole šokovala v treťom kole na prvej šachovnici v derby Emku a následne remizovala dve partie, keď v piatom kole delila body v dlhej partii s Luckou. V šiestom kole rozohrala zdravo otvorenie a dostala vyrovnanú pozíciu. Čo sa dialo neskôr netušíme, vieme len, že Aďka prehliadla mat na základnom rade a Grétka si tak pripísala po skalpe turnajovej jednotky aj turnajovú dvojku. V poslednom kole hrala o víťazstvo v turnaji, no ako dopadol jej zápas s Ninkou už vieme s vyššie napísaných riadkov. Tretie miesto však obsadila síce s nutnou dávkou šťastia, no vzhľadom na výsledky počas turnaja predsa len zaslúžene.

Lucka začala úvodným hetrikom, keď jednou z jej obetí bola aj Sophinka. Vo štvrtom kole remizovala a Aďkou a v piatom kole s Grétkou. Následne zvládla pre ňu dôležitý zápas šiesteho kola, kedy súperka vyriešila problémy za ňu už relatívne rýchlo v otvorení a partia skončila miniatúrkou. Jej víťazné siedme kolo proti Simonke sme už spomínali. S náskokom pol bodu sa tak stala majsterkou Bratislavského kraja žiačok ZŠ.

Čo nás teší je fakt, že turnaj skončil vlastne ako prebor tréningových skupín B a C, keď prvých šesť hráčok poradia sa nachádza v jednej, druhej, resp. v oboch z nich. Všetky pritom získali päť a viac bodov. Skupina D v zastúpení Natálky a Sophinky sa tiež nestratila. Pri preklikávaní jednotlivých výsledkov je zaujímavé, že okrem derby zápasov medzi sebou stratila z prvej šestky jediný pol bod so súperkou mimo nej iba Grétka. Vo všetkých derby dievčatá bojovali naplno, napriek tomu že sú, a ostanú, veľké kamarátky. Pochvala za spomínanú bojovnosť v poslednom kole, kedy (1.šachovnica: Simonka – Lucka, resp. 2.šachovnica: Ninka - Grétka) netaktizovali a hrali, je už iba príjemnou čerešničkou na torte J

Turnaj žiačok (26 hráčok): L.Strišková 6b/7 1.miesto (postup do finále), G.Kapolková 5b/7 3.miesto (postup do finále), E.Walterová 5b/7 4.miesto, S.Bochničková 5b/7 5.miesto, N.Kubíková 5b/7 6.miesto, N.Havaldová 4b/7 9.miesto, S.Valentová 3b/7 18.miesto,

Výsledky na chess-results

263 264

265 266

267 268

269 270

278 282

Oliver, v poslednej dobe bez turnajovej praxe, začal očakávanom prehrou v derby s Vladkom. Po nej síce z pozície favorita naplno využil čierne figúry, no prišli dve prehry v rade a šanca na umiestnenie v prvej polovici ostala už skôr v teoretickej rovine. Prvé dve prekážky síce zvládol prekročiť a dostal sa na priebežných 50 percent, no v záverečnom kole biele figúry nepretavil do zisku celého bodu a po prehre ostal v druhej polovici tabuľky.

Samko v prvom kole zvládol povinnú jazdu a v druhom kole, s vôbec nie ľahkým súperom, dokázal vyhrať opäť. To ho posunulo do klubového derby s Vladkom, v ktorom bol ale úspešnejší jeho jasný favorit. Následne však získal tretiu výhru, keď opäť zabodoval čiernymi s približne vyrovnaným súperom. Jedinou stratou, ktorá možno nemusela byť, tak bolo piate kolo. V šiestom kole opäť vynikli jeho čierne figúry a tak do konca hral o čelné priečky. Po veľmi slušnej partii sa v poslednom kole presadil favorit, no Samko mu to rozhodne neuľahčil. Umiestnenie v prvej desiatke sa rozhodne počíta, veď nielen že nechal tesne za sebou nasadenú dvojku turnaja, ale pred sebou nemal žiadneho hráča, ktorý by nebol od neho starší.

Vladko nastupoval do turnaja isto s cieľom postúpiť, no rovnakú ambíciu mohlo mať sedem jeho súperov. Ak by postúpili do finále všetci, aj v ňom by bojovali bez výnimky o čelné priečky a prvú desiatku. V prvom kole zdolal už spomínaného Olivera a v ďalších dvoch kolách tiež nezaváhal, keď v treťom kole pribrzdil Samkov výborný štart. Tretie kolo bolo pohromou pre prvých troch nasadených, nakoľko nikto z nich nielen že nevyhral, ale dvaja dokonca prehrali. To ho vytiahlo až na prvú šachovnicu a pre našu radosť na nej ostal až do konca. Najprv na nej síce stratil prvú remízu, no v piatom a šiestom kole rozhodol turnaj definitívne pre seba, keď zdolal dvoch vážnych konkurentov. V druhej partii obetoval figúru, využijúc analýzu nedávnej ligovej partie a slávil plný úspech. V poslednom kole si tak mohol dovoliť oddychovú remízu a bezpečne finišoval na prvej priečke a môže s Grétkou a Luckou už začať baliť kufre do Topoľčian.

Turnaj žiakov (33 hráčov): V.Bochnička 6b/7 1.miesto (postup do finále), S.Havalda 4b/7 10.miesto, O.Šoltys 3b/7 25.miesto

Výsledky na chess-results

259 260

261 262

277 279

280 281