Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Dňa 13.8.2017 zorganizoval KŠN Bratislava v spolupráci s MČ Bratislava - Staré Mesto a ŠK Dúbravan nedeľné šachové podujatie na Hviezdoslavovom námestí. Počasie nám vskutku prialo a vyhli sme sa ako horúčavám, tak aj dažďu. Pri príjemných 25 stupňoch Celzia tak počas príjemného odpoludnia zasadlo ku šachovniciam turnaja v rapid šachu 20 hráčov. Vietor sa síce už tradične najmä v úvode podujatia prihlásil ku slovu zhodením násteniek, odfúknutím papierov, či nadvihnutím plastových šachovníc aj s figúrkami, no po ich uchytení už bolo všetko v najlepšom poriadku.

Záujem okoloidúcich tradične splnil očakávania a štyria z nich sa dokonca pridali do turnaja priamo na námestí. Z kapacitných dôvodov sme totiž mohli už tradične vziať maximálne 24 hráčov. Šachoví nadšenci, nielen zo Slovenska, si tak aspoň mohli zahrať nielen v turnaji ale aj na pripravených štyroch voľných šachovniciach. Spočiatku boli obsadené redšie, no postupom času by sa ich uživilo aj viac. A keby sme ich nemuseli zbaliť, asi by tam niektorí hrali šach doteraz... J

637 638

Nakoľko išlo o propagačný turnaj, ako klub sme ho chceli obsadiť minimálne a aj to našimi najmladšími. Nakoľko však drvivá väčšina z nich ani nebola v Bratislave, jedinou našou zástupkyňou bola Tea. Cieľom turnaja je nechať čo najviac voľných miest pre ostatných, optimálne neregistrovaných hráčov. Na mieste podujatia sme mali vyčlenený aj priestor na informovanie širokej verejnosti o činnosti nášho klubu. Ten sme využili pomocou štyroch plagátov formátu A3, na ktorých bola v krátkosti prezentovaná aktuálne prebiehajúca sezóna 2016/2017 ako aj nedávno ukončený 16.ročník Letného šachového tábora Koník.

639 640

Podujatie otvorila vedúca oddelenia kultúry MČ Bratislava – Staré Mesto, pani Mgr. Ľubica Janegová a po mojich pár slovách som odovzdal slovo rozhodcovi FIDE - Ladislavovi Šipekymu, ktorý oboznámil hráčov turnaja s jeho pravidlami. Každé jedno kolo a každá jedna partia boli pod dohľadom divákov, ktorí zaujato sledovali tiché boje účastníkov. Už v prvom kole sa na prvom stole schyľovalo ku prekvapeniu a dostať sa ku šachovnici bolo nemožné.

641 642

V päťkolovom turnaji sa napokon z prvého miesta mohol tešiť Dominik Češek, ktorý takmer zvíťazil systémom štart – cieľ, keď stratil jedinú remízu vo štvrtom kole. O ňu sa postaral nakoniec druhý Michal Záhorský (Tatran Bratislava), ktorý získal štyri body. Tretí skončil s rovnakým bodovým ziskom Šimon Šalgovič (ŠK Doprastav Bratislava). Najlepším neregistrovaným hráčom sa stal Tomáš Nedelcev, ktorý ziskom troch bodov vybojoval celkové desiate miesto. Spolu s víťazom turnaja tak po ukončení turnaja prevzal víťazné poháre z rúk poslanca MZ Bratislava - Starého Mesta, pána Ing. Kristiána Straku. Okrem víťazov stojí za spomenutie aj dvojnásobná medzinárodná účasť, keď si v turnaji zahrali aj chlapci z Francúzska a z Rumunska. Výsledky a losovanie jednotlivých kôl boli priebežne umiestňované na nástenke. Všetci účastníci sa prišli šachom zabávať a tak rozhodca nemusel počas turnaja riešiť ani jedinú vážnejšiu problémovú situáciu.

643 644

Program podujatia sa odovzdaním pohárov víťazom neskončil, naopak pokračoval partiou na veľkej šachovnici. Jej aktérmi boli víťaz turnaja a náš vzácny hosť – prvý slovenský veľmajster, Ján Plachetka. Záznam ich partie:

GM Ján Plachetka – Dominik Češek, Bratislava 13.8.2017

1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 d6 5.Jc3 Jf6 6.Sc4 Dc7 7.Sb3 e5 8.Jb5 Dd8 9.Sg5 a6 10.Sxf6 gxf6 11.Dh5 Dd7 12.Jd5 Kd8 13.Jb6 De8 14.Sxf7 De7 15.Jc3 Se6 16.Sxe6 Dxe6 17.Jxa8 Jd4 18.0-0-0 Dc8 19.Jb6 Dc6 20.Jd5 Se7 21.Jxe7 Kxe7 22.Jd5+ Kd8 23.c3 b5 24.Df7 Ve8 25.Jxf6 Vh8 26.Dg7 Ve8 27.Jxe8 Kxe8 28.Vxd4 exd4 29.Dxd4 a čierny sa vzdal.

645 646

Po jej ukončení sa veľmajster Plachetka ujal komentovania na demonštračnej šachovnici. Záujemcom vysvetlil priebeh partie od jej úvodu až po jej záver a pridal aj pár komentárov z histórie.

647 648

V mene KŠN by som sa chcel na záver poďakovať za spoluprácu všetkým ľuďom z MČ Bratislava - Staré Mesto, ktorí prispeli k tejto vydarenej akcii, veľmajstrovi Jánovi Plachetkovi za ochotu zúčastniť sa tohto podujatia a hlavnému rozhodcovi podujatia Ladislavovi Šipekymu za bezproblémový priebeh celého turnaja.

Úplný záver ostane na krátky komentár ku výkonu Tei. Tá síce získala „iba“ dva body, no rozhodne nehrala zlý turnaj. Prvé dve partie prehrala iba na čas, v pozíciách, kedy by inak nebolo o jej víťazstve najmenších pochýb. Proti favoritovi v prvom kole mala napríklad v koncovke troch pešiakov navyše a stačilo „zapnúť autopilota a realizovať materiálnu prevahu“. Posledné kolo tiež nebola bez šancí. Na dlhší čas to bol asi jej posledný turnaj, nakoľko odchádza študovať na ďaleký východ. Samozrejme jej držíme palce v jej študijných povinnostiach, no zároveň aj veríme, že to nebol ani jej posledný turnaj celkovo.

Staromestský šachový turnaj (24 hráčov): L.T.Kolevská 2b/5 17.miesto

Výsledky na chess-results