Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Svojim predposledným podujatím v tomto roku pokračovala séria turnajov pre začiatočníkov. Na podujatí sa z rôznych dôvodov nemohlo zúčastniť minimálne šesť hráčov a tak bola naša účasť tentoraz výrazne nižšia ako bývalo v posledných turnajoch zvykom. O čo najlepšie umiestnenia sme napokon bojovali v zložení Natálka, Sophinka a Samko.

Natálka začala turnaj úvodnými dvoma prehrami, na ktoré však dokázala vzápätí odpovedať dvoma výhrami v rade. Najmä druhá výhra môže patriť medzi kuriozity, pretože v koncovke veže proti veži a jazdcovi najprv súperovi vzala jazdca a následne aj vežu. Nemožné? Na turnajoch začiatočníkov takéto slovo nepoznajú... V záverečných troch kolách sa jej však šťastena odvrátila bokom, keď sa nepodarilo získať už ani jedinú remízu. Pozície na šachovniciach boli aj na viac, no realita bola krutá. Myslím, že v jej prípade môžu byť výsledky už iba lepšie a oveľa lepšie. Nie je každý deň nedeľa a včera bola streda J Natálka však celkový výsledok brala športovo a tak to má byť.

Sophinka taktiež v prvých dvoch kolách neuspela, no pri jej iba druhej účasti na šachových turnajoch sa to dalo čakať. Napriek tomu ale v jednej z nich prekročila čas s dámou navyše. V treťom kole dostala „bod zdarma“, keď sa pre ňu nenašiel súper. Prišla séria ďalších dvoch prehier, no vo štvrtom kole súpera opäť zachránili šachové hodiny a v piatom súperovi nevzala súperovi zadarmo ponúkanú dámu a tá jej napokon dala mat. V šiestom kole remizovala, keď v priebehu partie nevyužila viacero možností na mat prvým ťahom, partia sa otočila, no súper ju v samotnom závere dostal do patu. Caissa mu tak opätovala jeho neustále rečnenie pri partii, hlasné búchanie do hodín a neustále stláčanie hodín druhou rukou. Jednoducho karma... V poslednom kole dokázala vybojovať svoje prvé (a zďaleka isto nie posledné) víťazstvo na šachových turnajoch, keď súpera zmatovala štýlovo ťahom gxh8D# Oproti svojmu poslednému vystúpeniu hrala o 1-2 levely vyššie, keď vyvíjala figúry, centralizovala ich, bola oveľa viac pozornejšia čo sa týka brania súperových figúr a dozerania na tie svoje. Dva a pol bodu bolo preto plne zaslúžených a keď k tomu prirátame všetky nevyužité možnosti... Jednoducho skvelé zlepšenie J

Samko začal turnaj iba o niečo lepšie ako dievčatá a po prehre na čas v prvom kole v tom druhom iba remizoval. Našťastie sa potom správne naštartoval a už sa iba čakalo, kedy sa zastaví a či vôbec. Odohral viacero pekných partií a z priebežnej 44.priečky po spomínanom druhom kole sa dokázal sériou piatich výhier vytiahnuť až na šieste miesto. Aké by to bolo, ak by turnaj pokračoval ďalej, to sa už nedozvieme. Za bojovnosť po nešťastnom úvode mu však patrí pochvala a druhá za to, že v poslednom kole až dvakrát využil motív zo štvrtkového tréningu a súpera štýlovo zmatoval.

Turnaj začiatočníkov (57 hráčov): S.Havalda 5,5b/7 6.miesto, S.Valentová 2,5b/7 47.miesto, N.Havaldová 2b/7 50.miesto

Výsledky na chess-results

436 437

438 439