Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Svojou ďalšou časťou pokračovala aj séria turnajov pre začiatočníkov. Naša účasť bola vďaka viacerým termínovým kolíziám a zdravotným indispozíciám polovičná. No čo sme vynechali v kvantitatívnej časti, to sme dohnali kvalitnými výkonmi celej štvorice.

Dominika mala veľmi dobrý štart do turnaja keď ku dvom výhrami čiernymi pridala bielymi jednu remízu. Po troch kolách to zrazu vyzeralo tak, že jej 5-bodový turnajový osobák sa bude otriasať v základoch. Vo štvrtom kole síce prehrala s napokon druhým hráčov výsledkovej listiny, no výhra v piatom kole ju vrátila na popredné šachovnice. Šieste kolo v klubovom derby však stratila dôležitého centrálneho pešiaka a Samko si už svoju šancu nenechal vziať. Škoda zbytočnej prehry v poslednom kole kedy namiesto zisku strelca s vyhranou pozíciou prišli dva zbytočné šachy a získaná veža, no súper zavesil dvojťahový mat. Výsledných 3,5 bodu je krutých, no za predvedenú hru sa určite nemusí hanbiť. O kvalite jej hry svedčí aj to, že pomocné hodnotenie (silu svojich súperov) mala štvrtú najvyššiu v celom turnaji vôbec!

Sophia začala taktiež veľmi dobre v snahe prekonať svoje 4-bodové maximum z minulého turnaja. Dve výhry na úvod zapadali do jej plánu optimálne. Následne však prišli dve prehry, pričom jedna z nich isto nemusela byť. Všetko sa obrátilo k lepšiemu po ďalších dvoch výhrach a dorovnaní svojho maxima. V poslednom kole narazila na jedného z favoritov (skončil na druhom mieste) a ku vylepšeniu maxima tak neprišlo. Ale už jeho samotné vyrovnanie s rezervou posledného kola poteší. Najmä ak s výnimkou jednej partie odohrala všetky kolá v prvom rade stolov (1.-8.šachovnica).

Natálka na rozdiel od dievčat začala turnaj úvodnou prehrou. Po nej sa však rýchlo oklepala a dostala sa sériou troch výhier výrazne dopredu. Čo bolo veľmi potešujúce to bol fakt, že ju nezrazila ani prehra v kole piatom a dokázala na ňu zareagovať dvoma výhrami a vyrovnaním svojho 5-bodového maxima. Svoje doteraz najlepšie 11.miesto tak posunula ešte o stupienok vyššie a zmestila sa do prvej desiatky a zabezpečila si tak cenu pre najlepšie dievča v turnaji.

Samko začal turnaj sériou troch výhier a ani vo štvrtom kole proti neskoršiemu víťazovi nebol ďaleko od výhry. Pešiaková koncovka, ktorá je na jednej z fotografií, je totiž pre bieleho napriek rovnému materiálu hladko vyhraná. V piatom kole získal v priebehu partie figúru navyše a túto výhodu si udržal až do koncovky. Hlavným faktorom partie sa žiaľ stal čas a po jeho prekročení partiu prehral. Súperovi tak uvoľnil cestu k neskoršiemu druhému miestu. V šiestom kole absolvoval už spomínané víťazné derby s Dominikou a v záverečnom kole proti nasadenej jednotke čiernymi dokázal remizovať. Skončil na ôsmom mieste a výkonom v partiách isto potešil.

Turnaj začiatočníkov (59 hráčov): S.Havalda 5b/7 8.miesto, N.Havaldová 5b/7 10.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), S.Bažíková 4b/7 17.miesto, D.Jurášová 3,5b/7 31.miesto

Výsledky na chess-results

342 343 344

345 346

347 348