Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Premiéru zažil štvrtkový rapid turnaj na Slovane a organizátorov kvantitatívne ani kvalitatívne isto nesklamal. Celkovo prišlo takmer 50 hráčov a až desať z nich malo rating vyšší ako 2200. K vopred prihlásenej Grétke sa na poslednú chvíľu pridal aj Marek.

Grétka mohla iba prekvapiť, otestovať si svoju pozornosť a najmä výdrž. Turnaj totiž skončil až po deviatej večer. Po prehrách v prvých dvoch kolách nasledovala priateľská remíza v rodinnom derby a následne absolvovala večeru v podobe hot dogu z miestneho bufetu. Vo štvrtom kole sa dlho držala a síce postupne prišla o troch pešiakov, no následne nezbadala zisk figúry. Po ňom mohla byť veru partia ešte veľmi zaujímavá. V piatom kole prišla na konci fázy otvorenia o figúru a súper si materiálnu výhodu ustrážil až do koncovky. Šieste kolo rozohrala veľmi dobre, no zbytočná chyba viedla k strate figúry namiesto výmeny súperovej dámy - jedinej figúry čierneho, ktorá v tom čase nebola na poslednom rade. V partii posledného kola pekne vyvinula figúry a získala výhodu, no nechala si zbytočne chytiť strelca. Aj po jeho strate a následnej strate kvality to ale nezabalila a podarilo sa jej po chybe súpera získať figúru a navyše dať vidličku na dve veže. Zápletky však nakoniec nedopadli v jej prospech. Rozhodne bol ale pre ňu zaujímavou skúsenosťou.

Marek vstúpil do turnaja najlepším možným spôsobom keď vyhral nielen prvé tri kolá, ale vo štvrtom v peknej strategickej partii bielymi zdolal aj neskoršieho víťaza turnaja. Ziskom štyroch bodov sa tak ujal samostatného vedenia. O to žiaľ prišiel už v nasledujúcom kole. Škoda, pretože podľa priebehu to vôbec nevyzeralo na to, že by nemal bodovať. V šiestom kole dostal veľmi príjemnú pozíciu a výhodu dvojice strelcov mohol korunovať ziskom pešiaka. Túto šancu nevyužil, súper sa dostal do hry a napokon sa partia po divokom priebehu skončila remízou vyčerpaním všetkých možností. V siedmom kole nastúpil čiernymi a v prípade výhry by isto obsadil stupne víťazov. Súper však zahral bielymi spoľahlivo na zisk malej výhody a počkal si na chybu, po ktorej získal materiálnu výhodu a partiu doviedol do víťazstva. Záverečné deviate miesto je pre neho isto sklamaním, keďže celý čas odohral na čele turnaja, o čom svedčí aj jeho pomocné hodnotenie.

Rapid turnaj (49 hráčov): FM M.Karas 4,5b/7 9.miesto, G.Kapolková 0,5b/7 48.miesto

Výsledky na chess-results

258 259

260 261