Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Druhým podujatím v tomto roku pokračoval cez jarné prázdniny Senický šachový festival. Sústredenie pre mladé nádeje (spojené s následným národným openom a fide openom) prebiehalo paralelne so spomínaným sústredením s GM Navarom a GM Cvekom. Od nás sa ho už tradične zúčastnil Filipko a premiérovo Simonka. Pod trénerským dohľadom oboch Diviakovcov tak získavali nové vedomosti a zručnosti a veríme, že ich naplno zúročia v niektorom z ďalších šachových podujatí.

Zoznam prihlásených (23 účastníkov): F.Štelbaský, S.Bochničková

Zoznam prihlásených na chess-results

Do národného openu sa na poslednú chvíľu k Filipkovi pridal aj Samko s Natálkou. Čo čert, resp. losovací program, nechcel, Samko s Natálkou si dali súrodenecké derby už v prvom kole. Úspešnejší bol čiernymi figúrami hrajúci Samko. Ten však vzápätí v druhom kole partiu bielymi odflákol a prehral ju niekde pred 40.ťahom s časom na hodinách 0:58. Okrem bonusov teda minul iba dve minúty. V treťom kole čiernymi remizoval s jednou z okruhu spolufavoritov, no vo štvrtom kole podľahol súperovi vo vežovej koncovke. V piatom kole zdolal v derby Filipka a v šiestom kole pokračoval vo víťaznom ťažení. Výhru zaznamenal aj v poslednom kole, vo svojej asi najlepšej partii v turnaji. Bol to tak opäť jeden z turnajov kedy sa o Samkove ťahy bila ruka s hlavou a ruka vo väčšine partií víťazila. Keď však víťazila hlava, stálo to za to.

Natálka po spomínanej prehre so Samkom nestačila ani na svojich dvoch súperov a obom podľahla. Vo štvrtom kole sa taktiež nedočkala svojho prvého zásahu. Na prvý zisk tak čakala až do piateho kola, kedy sa v divokej partii rozhodla ponúknuť remízu a súperka ju prijala. Po prehre v šiestom kole sa jej podarilo zvíťaziť až „na poslednú chvíľu“ v tom poslednom. Obaja urobili množstvo chýb, Natálkin kráľ precestoval celú šachovnicu, no napokon prežil. Kráľovskej púti sa prizerala 41 ťahov jej veža. Oproti svojim posledným partiám Natálka výrazne zrýchlila, čo sa žiaľ ukázalo na výsledkoch. Premýšľať pritom vie, ako to neraz aj ukázala.

Filipkovi prvé kolo nevyšlo a hrajúc bielymi figúrami svojmu súperovi podľahol. V druhom sa rovnaký scenár zopakoval čiernymi. V treťom kole zaznamenal svoju prvú výhru, no napokon z toho bola labutia pieseň, pretože odvtedy sa mu už bodovať nepodarilo. Mnoho z jeho partií sa bohužiaľ skončilo skôr ako sa vlastne začalo. A tak stále čakáme, kedy sa v ňom prebudí bojovník.

Národný open (22 hráčov): S.Havalda 4,5b/7 7.miesto, N.Havaldová 1,5b/7, 21.miesto, F.Štelbaský 1b/7 22.miesto

Výsledky na chess-results

268 269

270 271

272 273

278 279

280 281