Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

33.ročníkom pokračoval aprílový sedemkolový fide turnaj v Bratislave, ktorý sa konal v priestoroch Doprastavu. Medzi prihlásenými sme mali Mareka, Samira a Igora. Všetci traja mali vysoké ambície a v nasledovných riadkoch sa dozvieme, ako sa im ich podarilo naplniť.

Prvé kolo zvíťazil spoľahlivo Igor, kým Marek sa proti veľmi dobre hrajúcemu súperovi vytrápil až do koncovky. Prekvapenie, žiaľ na svoje konto, zaznamenal Samir. V druhý hrací deň sa mu v dvojkole podarilo v oboch partiách zvíťaziť, no zbytočné straty utrpeli Marek s Igorom. Kým Igor si pripísal na svoje konto po deviatich hodinách hry iba dve remízy, Marek získal ešte o pol bodu menej. V sobotňajšom dvojkole taktiež veľa dôvodov na úsmev nebolo. Samir uhral z pozície favorita dve remízy, Igor bol taktiež úspešný iba napoly keď rannú prehru kompenzoval výhrou poobede a tak najlepšie dopadol Marek, ktorý však tiež nepremenil dve biele figúry a dvoch prijateľných súperov na plný bodový zisk. Posledný turnajový deň začal nádejne, keď v šiestom kole všetci traja zvíťazili. To bola však labutia pieseň, keďže v poslednom kole nevíťazil nikto. Samira prehra zosunula až na koniec druhej desiatky. Igor s Marekom plece pri pleci skončili na prelome prvej a druhej desiatky.

Z celkového počtu 21 partií boli chalani favoritmi v okrúhlych dvadsiatich. Výsledná bilancia 9-8-4 je preto chudobná nech sa na ňu pozeráme sprava či zľava a odpísaných 109 bodov je tak absolútne pochopiteľných. Pozitívom môže byť iba to, že na Majstrovstvá Slovenska mládeže minimálne traja hráči nepôjdu ako majstri sveta či majstri galaxie, ale oveľa oveľa skromnejšie.

Open Doprastav (54 hráčov): I.Lintner 4,5b/7 10.miesto, FM M.Karas 4,5b/7 11.miesto, FM S.Sahidi 4b/7 19.miesto

Výsledky na chess-results

403 404

405 406

Informácie o bleskovom turnaji musím začal od seba, nakoľko som dopadol najhoršie. Po bezproblémovom štarte 3/3 som vo štvrtom kole získal s neskorším jasným víťazom turnaja čistú figúru navyše a zahodil som nemožné. Po tomto technickom KO som okamžite v piatom kole narazil aj druhý raz. Nasledovala séria troch výhier, no v prvých dvoch som otáčal partie s figúrami menej. Paradoxne, práve výhra v ôsmom kole so Samirom bola asi jediná partia, ktorú som odohral naozaj veľmi dobre. Po nej žiaľ prišiel záver ako z hororu. V každej z troch partií som niečo jednoťahovo stratil, pričom toľko elementárnych prehliadnutí, ako v tomto turnaji, som ešte nemal. Až sa mi nechcelo veriť, že mi tento „výkon“ stačil na ôsme miesto.

Marek stratil remízu už v druhom kole a po prehre v treťom to s ním nevyzeralo dobre. V ďalšom priebehu však získal 3,5 bodu z piatich partií a vrátil sa naspäť nahor. Prehru z deviateho kola sa mu podarilo vykompenzovať dvoma záverečnými výhrami, vrátane posledného kola so mnou a napokon tak skončil na štvrtom mieste.

Samir remizoval už v úvodnom kole, no ďalšie tri kolá vyhral a dostal sa tak až na prvý stôl. Na ňom utrpel jednu zo svojich dvoch prehier. Po cennej výhre prišla spomínaná partia so mnou a paradoxne, kým u mňa po výhre nasledovali tri prehry, na Samira mala prehra opačný efekt. Posledné tri partie vyhral a napokon skončil na treťom mieste.

Bleskový turnaj (30 hráčov): FM.S.Sahidi 8b/11 3.miesto, FM M.Karas 4b/11 4.miesto, FM M.Roháček 6b/11 8.miesto

Výsledky na chess-results

375 376

377 378