Séria turnajov pre začiatočníkov sa pomaly ale isto priblížila ku svojmu zdranému koncu a aj na jej záverečnej májovej časti sme očakávali naše zastúpenie. Nakoniec sa turnaja zúčastnila trojica Sebi, Tobi a Willko.

Posledný menovaný začal turnaj klasickou hojdačkou, keď na výhry bielymi nasledovali prehry čiernymi. To sa dialo prvých päť kôl, po ktorých mal na konte tri body, vrátane toho, ktorý uhral proti nasadenej päťke turnaja. V šiestom kole sa však vzoprel tradícii a čiernymi dokázal prvý raz v turnaji zvíťaziť. Losovací program mu vzápätí, celkom vtipne, pridelil opäť čierne. Záverečnú partiu sa mu vyhrať nepodarilo, ale ani konečná remíza asi nebola zlá. Po dlhšej pauze je zisk 4,5 bodu slušným výsledkom.

Sebi sa po úvodnej výhre asi divil, čo za súpera dostal. To ešte vôbec netušil, že hrá s hráčom, ktorý bude do posledného kola bojovať o víťazstvo v turnaji. Po prehre vyhral aj druhú partiu bielymi a nasledovalo klubové derby s Tobim. S relatívne rýchlou remízou boli určite spokojní obaja, menej však už autor týchto riadkov. Nie je na ne priestor ani v deväťkolových turnajoch, nieto v sedemkolových so 70 účastníkmi. A najmä, ak ide o váš posledný turnaj tejto série. Kamarátmi môžeme byť sekundu po dohraní partie, v nej nie je dôvod sa vzájomne šetriť. V nasledujúcich dvoch kolách zvíťazil, vrátane zdolania nasadenej turnajovej jednotky. V záverečnom kole sa mu však nepodarilo vybojovať viac ako remízu a nakoniec sa tak zavesil na chvost elitnej desiatky.

Tobi začal turnaj dvoma výhrami, no po nich sa výrazne pribrzdi remízou v treťom kole a ďalšou v už spomínanom derby. V nasledujúcich kolách sa vytiahol dvoma výhrami do zápasu o prvú priečku, keď svojho súpera potreboval čiernymi zdolať. To sa mu nepodarilo, keď si okrem náročnej pozície naliezol aj do časovej tiesne a súper si už víťazstvo v turnaji a zároveň aj symbolicky v celej sérii, nenechal ujsť. Tobi tak klesol po svojej záverečnej partii série Turnaja začiatočníkov na šiestu priečku.

Turnaj začiatočníkov (71 hráčov): T.Bartelt 5b/7 6.miesto, S.Pauko 5b/7 10.miesto, W.Vanko 4,5b/7 18.miesto

Výsledky na chess-results

V konečnom hodnotení ročníka 2023/2024 sa Sebimu podarilo vybojovať výborné druhé miesto a Tobi mu úspešne sekundoval umiestnením v elitnej päťke. Pre oboch išlo s istotou o ich posledný turnaj tejto série a s množstvom ďalších hráčov tak uvoľnia v budúcom ročníku súťaže popredné priečky iným adeptom.

Organizačnému štábu pod vedením Borisa Rintela gratulujeme k ukončenia ďalšieho súťažného ročníka a veríme, že entuziazmus ich neopustí ani v ďalších. Našu účasť na podujatí vieme prakticky garantovať, otázne sú vždy iba počty.

422 423

424 425