Na semifinálovom kole tohto ročníka GPX mládeže sme mali trojnásobné zastúpenie, keď vybojované miesta najprv potvrdili svojou prihláškou Biba a Tobi a tesne pod čiarou postupu finišujúci Sebi požiadal však o divokú kartu a bolo mu vyhovené.

Biba začala turnaj nekoncentrovane, stratila kvalitu a súperka ukázala na svoj vek celkom slušnú techniku v koncovke. To sa ešte ani len netušilo, že to bude súboj neskorších medailistiek. Ešte pred obedňajšou prestávkou sa však do hry o medaile a najmä postup do finále vrátila víťazným hetrikom. Z neho najviac potešila výhra s nedávnou medailistkou na MSR i MSR mládeže v rapid šachu. Po nečakane dlhej prestávke nastúpila proti majsterke SR v rapid šachu a napriek mnohým šanciam (napríklad mat druhým ťahom) sa jej nepodarilo zvíťaziť. Prišli však ďalšie výhry a bezpečne tak držala druhú priečku. Chvíľa nepozornosti v ôsmom kole ju stála celý bod, keď s dvoma vežami navyše a dostala v koncovke mat na základnom rade. V poslednom kole ju tak čakal priamy zápas o postup, v ktorom však rolu favoritky potvrdila a z tretej priečky postúpila do finálového turnaja svojej kategórie.

Kategória D08 (10 hráčok): B.Hrdličková 6,5b/9 3.miesto (postup do finále GPX mládeže)

Výsledky na chess-results

Tobi bol druhým z našej trojice, ktorý začal turnaj prehrou. Po nej sa však rýchlo spamätal a do obeda zvládol sériu štyroch výhier v rade, počas ktorej zdolal aj neskoršieho suverénneho víťaza turnaja. Po obede však prišiel aj na neho herný útlm a to výrazný. Zo záverečných štyroch kôl sa mu už poradilo vyhrať iba raz – v ôsmom kole. Pred posledným kolo mal všetko vo svojich rukách, stačilo mu „iba vyhrať“. V klubovom derby však zvíťazil Sebi a z postupu sa tak mohol tešiť on. Ale vlastne ani nemohol, viď odstavec nižšie...

Sebi zavŕšil neúspešný štart KŠN do turnaja treťou prehrou, je však nutné dodať, že hral s neskorším víťazom turnaja a tak bola táto partia jednou z kľúčových o prvé priečky, aj keď o tom ani jeden zo súperov netušil. Vzápätí vyhral dve partie a nechýbalo veľa a mohol zvládnuť aj tretiu. Napokon aspoň neprehrať, no s jazdcom a pešiakom proti strelcovi prekročil čas a partiu podľa pravidiel prehral. Niet divu, že došlo aj k slzám, no radu nevzdávať to a bojovať do konca poslúchol do bodky. Ešte do obedovej prestávky vyhral a dostal sa do úvodnej polovice tabuľky. V prvom kole po obede však po vzore Tobiho nezabodoval a postup vyzeral byť stratený. Záverečná tretina turnaja mu však vyšla na jednotku z hviezdičkou a troma výhrami sa dostal až na bronzový stupienok. Vybojoval si tým miestenku do finálového turnaja, ktorú však nebude žiaľ môcť využiť. Tobi sa tak z piateho miesta posúva o priečku vyššie, na miesto prvého náhradníka za západnú skupinu.

Kategória CH14 (10 hráčov): S.Pauko 6b/9 3.miesto (postup do finále GPX mládeže), T.Bartelt 5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Organizáciu ako takú, je určite potrebné pochváliť. Hracie priestory, občerstvenie, hladký priebeh jednotlivých kôl, to všetko išlo vskutku ako po masle. Žiaľ počas prestávky sa to celé výrazne skomplikovalo, keď dohodnutý penzión obedy jednoducho vydávať nestíhal a znamenalo to nielen nemalé časové natiahnutie turnaja, ale aj zbytočné negatívne emócie z neho. Druhú škvrnu – a to úplne nepochopiteľnú – si organizátori nechali na záver, keď sa rozhodli riešiť miss turnaja (!?!). Pričom dievčatá hrali kategórie do 8, 11 a 14 rokov. Ako sa hovorí, cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami. A presne toto bol prípad, kedy býva menej jednoducho viac. Pevne dúfame, že nielen my sme ostali šokovaní a že sa ozvali aj viacerí rodičia s apelom, aby sa podobné nevhodné experimenty už neopakovali. O dva týždne tu máme finálové turnaje a tak sa necháme prekvapiť. Nebyť dvoch zbytočných faux pas, veľmi dobrá práca, Mojmírovce!

416 417

418 419

420 421