V druhej polovici júna sa v chorvátskej Pule konal ďalší ročník turnaja, na ktorom sme v posledných rokoch pravidelnými účastníkmi. Otázkou tak skôr bolo iba to, aká početná bude naša výprava v tomto roku a isté bolo iba to, že jej vedúcim bude IM Sergej Berezjuk. Nakoniec do Puly odcestovala trojica našich hráčov, pričom prevahu mali dámy.

Adelka v úvodnej partii na domáceho favorita nestačila a v druhom kole ju čakalo slovenské derby proti šoférovi jej auta. Držali sme palce, aby hrozilo, že pôjde domov peši. Či sa tak stane, to uvidíme na konci turnaja, každopádne zvíťazila a zabezpečila si tak tretieho náročného súpera v rade. Tým však rozhodne nekončí, pretože s favoritom čiernymi remizovala a následne ju čakal nemecký FM, ktorý sa zatiaľ výrazne trápil. Neželali sme mu síce nič zlé, ale verili sme, že túto jednu partiu by mohol formu hľadať. A nakoniec sa síce presadil, ale až po dlhom boji. Favoritkou nebola ani v piatom kole, ale keďže už dvakrát ukázala ako na to, tak prečo nie aj tretí raz? Po boji sa zrodila remíza a tak aj v šiestej partii bude nižšie nasadenou hráčkou a verili sme, že jej kvalitná jazda turnajom bude naďalej pokračovať. Nakoniec síce svojmu súperovi podľahla, no opäť to bolo v jednej z najdlhších partií kola a tak sa jej odhodlanie určite uprieť nedá. Nebolo by veru úplne od veci zdolať v siedmom kole aj iného súpera, ako práve Slováka, no nemecký súper nakoniec zvíťazil a tak sa Adelka až v ôsmom kole stala v partii favoritkou. Jej švajčiarsky súper síce dvoch papierovo silnejších súperov uhryzol, no verili sme, že do tretice to už neurobí. Vyšlo to tak napoly. V záverečnej partii mala Adelka proti sebe opäť mierneho favorita a prípadná výhra by znamenala vydarený turnaj. Nakoniec sa s ním o bod rozdelila, čo je určite taktiež fajn. V Pule nastúpila proti ôsmim papierovo silnejším súperom a s polovicou z nich dokázala zabodovať. Za turnaj si tak ako jediná z našej trojice do rebríčku nejaké body pripísala, ale to už predbiehame...

Lucka si svoju premiéru na tohtoročnom turnaji v Pule, a zároveň aj v tyrkysovom drese, dokonale užila, keď hrala jednu z najdlhších partií dňa. Našťastie víťaznú. V druhom kole ju čakala mongolská CM, čo čiernymi figúrami nebola žiadna sranda. Verili sme v prekvapenie, ale druhé Belgicko sa v pondelok nekonalo. V treťom mala šancu na úspešný reparát, no úspešný bol na 50%. Vo štvrtom kole ju čakal domáci reprezentant a verili sme, že bude platiť „Do tretice všetko dobré!“ aj v jej prípade. Stalo sa tak a vzápätí ju čakal súper z Bosny a Hercegoviny, ktorý určite nebol nehrateľný. Tentoraz však odišla od šachovnice bodovo naprázdno. V šiestom kole ju čaká pre nás exotický súper z Nového Zélandu a verili sme v plný zásah, no papierovo bola iba tesnou favoritkou a remíza čiernymi určite nie je zlý výsledok. Dúfali sme, že záverečnú tretinu turnaja začne presne tak, ako predchádzajúce, no nestalo sa tak. V nasledujúcej partii pridala pol bod a sme verili, že všetko vyladila na záverečný finiš. To sa nakoniec aj stalo skutočnosťou, keď sa jej podarilo bielymi zdolať svojho nemeckého súpera a vďaka tomu sa dostala do stredu tabuľky. V každej tretine uhrala 1,5 bodu, takže relatívne konzistentný výsledok. V globále s ním však určite spokojná nebude. Do Prahy je však na časovej osi ešte ďaleko.

Joni v úvodnom kole splnil rolu papierového favorita a v druhom kole ním bol tiež, keď nastúpil čiernymi proti 80-ročnému FM zo Severného Macedónska. Musel si tak dávať pozor, aby mu súperove nesporné skúsenosti nepokazili náladu. V treťom kole mal proti sebe úplne iný kaliber, aj keď s rovnakým titulom - vyzval totiž nasadenú deviatku turnaja. V partii mal šance aj na výhodu, rozhodne nebol ďaleko od remízy, no chyba v koncovke sa mu stala osudnou. V úvode druhej tretiny sa tak snažil zabojovať o návrat na „online šachovnice“, no ten sa po remíze odkladá. Verili sme, že iba na jedno kolo a splnilo sa nám to. Po výhre sa posunul na devätnástu šachovnicu a na nej si zmeral sily s domácou reprezentantkou. Proti sympatickej súperke ho rozhodne nečakalo nič jednoduché. A keď už sa zdalo, že získava postupne pôdu pod nohami, začali obe strany robiť vážne chyby a tú poslednú urobil práve Joni. V siedmom kole sa tak chcel určite vrátiť do hry a podarilo sa mu to víťazstvom. Verili sme, že naň nadviaže aj v ďalšej partii. Napriek tomu, že sa s ním žreb pohral a dostal ďalšiu domácu reprezentantku. Po partii musíme konštatovať, že sa zo šiesteho kola nepoučil a taktiež to, že Swiss Manager v jeho prípade prejavil svojský zmysel pre humor, keď mu aj do záverečnej partie vybral už tretiu súperku. Zaberie do tretice, alebo bude konštatovať, že robil, čo mohol, ale dopadlo to ako vždy? To sme sa pýtali pred posledným kolom a odpoveďou bola jedna z najdlhších partií v ňom. Skončila sa nerozhodne a tak Joni na povesti gentlemana určite výrazne nestratil. V turnaji očakával určite iný výsledok, v jeho prípade však platí dvojnásobne: „Za všetkým hľadaj ženu!“.

Open turnaj (200 hráčov): J.Ďurana 5b/9 66.miesto, L.Tomčániová 4,5b/9 97.miesto, A.Mendelová 3b/9 168.miesto

Výsledky na chess-results

433 434

435 459

460 461