Rapid turnaj v Liptovských Sliačoch v posledných rokoch obsadzujeme pravidelne a preto sme na ňom predpokladali našu účasť aj tento rok. Realita sa stala skutočnosťou, keď sme v štartovej listine mali trojicu Grétka, Simonka a Vladko, za asistencie dvoch rodičov. Pri takej početnej účasti a kvalite obsadenia bolo jasné, že nejaké derby sa uskutočnia, no že ich bude až toľko, to nečakal asi nikto...

Simonka prvé odohrala už v úvodnom kole, keď si prvú šachovnicu prenajali Bochničkovci. Po  víťazstve Vladka sa vrátila do hr dvoma výhrami, no potom nečakane pribrzdila. Dva povinné body ju opäť vytiahli nahor, no prehra v siedmom kole znamenala stopku v boji o čelné priečky. Na remízu v derby s Grétkou nadviazala výhrou v záverečnej partii a dostala sa tak do elitnej dvadsiatky a oproti nasadeniu si výrazne polepšila. No rapid rating nemôžeme brať do úvahy a pri performance 1700 tak ide skôr o menej vydarený turnaj.

Grétka bola dokonca nasadená až na konci prvej päťdesiatky, čo znamenalo, že v úvodnom kole bude mať niekto naozaj čo robiť. Nasadenú desiatku zdolala a v ďalších siedmych kolách si počínala rovnako nekompromisne, keď v nich nezaznamenala ani jedinú remízu. Popri dvoch prehrách si pripísala päť výhier a do posledných dvoch kôl mala šancu bojovať o umiestnenie v TOP10. V nich však zaznamenala dve remízy a tie znamenali konečné 16.miesto, ako aj víťazstvo „v kategórii hráčov s ratingom do 1700“. Performance 1937 je určite pekným výsledkom, najmä keď berieme do úvahy fakt, že drvivá väčšina hráčov má rapid rating výrazne nižší.

Vladko bol papierovo prvý nasadený, no reálne mohli bojovať o víťazstvo dvaja hráči a jeho šance boli o niečo menšie. Po štyroch výhrach v rade prišla rozhodujúca partia turnaja, kde svojmu súperovi podľahol a potom už do konca turnaja iba doháňal utekajúceho súpera. Štyrmi výhrami v rade si udržiaval nádej, no súper už výmenu na čele turnaja nepripustil. Prehra v poslednom kole už na jeho druhom mieste nič nezmenila, no zabránila rodinnému medailovému double :)

Rapid turnaj (79 hráčov): FM V.Bochnička 8b/10 2.miesto, G.Kapolková 6b/10 16.miesto (1.miesto v kategórii hráčov s ratingom do 1700), WCM S.Bochničková 6b/10 19.miesto

Výsledky na chess-results

169 170

171 172