V priestoroch Cenady sa uskutočnilo podujatie zaradené do série GPX mládeže a bolo viac ako pravdepodobné, že na ňom nebudeme chýbať. Nakoniec sme však mali najväčšie zastúpenie v open turnaji.

Jurko mal v úvodných kolách pohodlný nástup do turnaja, no vo štvrtom narazila kosa na kameň, keď mu stopku vystavila turnajová dvojka. V piatej partii sa počínal dlho výborne, keď od úvodu mal iniciatívu a súperov kráľ sa dlho nemohol cítiť bezpečne. Nevyužité možnosti viedli do lepšej vežovej koncovky, ktorá sa síce hrala iba na dva výsledky, no nakoniec sa skončila tým tretím. Súpera to nakoplo až ku neskoršiemu víťazstvu v turnaji, Jurko sa musel vyhrabávať zo stredu tabuľky opäť nahor. To sa mu dvoma výhrami čiernymi podarilo. V prvej partii súperka kládla odpor, v tej druhej súper spolupracoval na miniatúrke. Jurko si takmer obhájil svoje nasadenie a nevyužité šance ho môžu mrzieť. Výsledné siedme miesto a najmä bronz z kategórie chlapcov do 14 rokov mu však už nik nevezme.

Turnaj GPX (49 hráčov): J.Lehocký 5b/7 7.miesto (3.miesto v kategórii chlapcov do 14 rokov)

Výsledky na chess-results

Riško začal podľa očakávania výhrou, no následne podľahol už tradičnému čiernemu koňovi bratislavských rapidov. Po výhre v treťom kole prehral s neskorším víťazom a v piatom kole prišlo ku klubovému derby, v ktorom mal biele figúry proti Jonimu. Konečný výsledok 0:1 sa očakávať dal, no v komplikovanej pozícii rozhodla jediná sekunda na hodinách. A to mal Riško časový náskok cca 40 sekúnd na 10, čo by mala byť istota celého bodu. Záverečné štyri kolá však zapol na vyššie obrátky a keďže bral súperov z druhej polovice tabuľky, podarilo sa mu výrazne navýšiť svoje bodové konto. Nie vždy bez problémov, no nakoniec záver 4/4 znamenal suverénne štvrté miesto, čím si potvrdil svoje nasadenie pred turnajom.

Joniho čakalo po pohodlnom úvode, zo svojho pohľadu, predčasné finále už v druhom kole. V záverečnej časovej tiesni sa diali veci, no bod si pripísal súper. Nasledovala šestica výhier v rade, aj keď minimálne vo dvoch prípadoch bol už za hranicou prehry. Pred záverečnou partiou žil Joni v omyle a zbytočné podcenenie súpera sa mu stalo osudným. Partiu mal síce dobre rozohranú, no pri nevyužití oslabeného kráľovského krídla súpera prišlo k obratu a po ňom sa tak v priamom súboji o striebro nakoniec musel uspokojiť s bronzom.

Turnaj open (10 hráčov): J.Ďurana 7b/9 3.miesto, R.Pisarčík 6b/9 4.miesto

Výsledky na chess-results

Možno ešte pár viet na záver. Turnaj prebehol bez komplikácií a skončil tak, ako sa očakávalo. Jedno drobné odporúčanie do budúcnosti by sa však predsa našlo. Tempo bez inkrementu (v dobe elektronických hodín) viedlo ku viacerým sporným situáciám, ktoré zbytočne vzbudzovali emócie. Za ne však úplne nemohli iba hráči, ktorí sa s pár sekundami na hodinkách ako topiaci chytali svojich slamiek...

410 411

412 413