Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Začiatkom apríla sa v karloveskej Cenade uskutočil festival zložený z dvoch podujatí, ktorý bol zároveň majstrovstvami okresu BA IV juniorov aj seniorov. Našu účasť na podujatí zabezpečili dve trojice v každom z turnajov.

V turnaji A (pre hráčov s ročníkom 2008 a mladších) sa predstavila trojica Miška, Riško a Willko. Posledný menovaný absolvoval po dlhšej dobe turnajový comeback a hneď v úvode ho super zaskočil. Nasledovala pekná séria štyroch výhier v rade, po ktorej sa dostal až na tretiu šachovnicu. Po očakávanej prehre s favoritom sa mu však nepodarilo zabodovať už v ani jednej zo záverečných troch partií a nakoniec sa tak z priebežného trinásteho miesta postupne zosunul až na záver štvrtej desiatky.

Miška potvrdila svoje zlepšenie dvoma úvodnými výhrami a nezastavila ju ani prehra v treťom kole. Nadviazala na ňu totiž troma výhrami v rade a to ju katapultovalo na až ku priebežnému deleniu druhého miesta. Následne veľmi dobre začala aj súboj siedmeho kola, no jedna chyba okamžite ukončila partiu. Škoda záverečných dvoch prehier, ktoré idú na vrub zníženej sústredenosti, pretože boli príliš rýchle. Je otázne, nakoľko záver turnaja ovplyvnila návšteva šachového obchodu, v ktorom bolo toľko zaujímavých vecí, že šach bol zrazu na vedľajšej koľaji. Každopádne priebežných 5/6 bolo určite jej rekordom a veríme, že naň nadviaže už čoskoro.

Riško plnil spoľahlivo rolu favorita, keď v úvodných štyroch partiách zvíťazil bez jediného zaváhania. Následne prišli nielen silnejší súperi, ale aj mierny útlm v počte bodov. Z piatich partií druhej polovice turnaja už zvíťazil iba v jedinej, no na druhej strane skončil bez prehry. Remízy neboli krátke, skôr naopak, na rozdiel od internetového šachu hral omnoho zodpovednejšie a míňal veľa času. V záveroch jednotlivých partií mu potom často neostal na realizáciu materiálnych výhod. Každopádne v turnaji podal veľmi dobrý a najmä zodpovedný výkon.

Turnaj A (62 hráčov): R.Pisarčík 7b/9 4.miesto (1.miesto v kategórii U10), M.Šúňová 5b/9 20.miesto, W.Vanko 4b/9 37.miesto

Výsledky na chess-results

Sear prekvapil už v prvom kole, kedy remizoval s nasadenou turnajovou jednotkou. Následne síce podľahol päťke, no prišiel víťazný hetrik, keď okrem iných partií zvládol aj bratské derby štvrtého kola. Víťazná šnúra vôbec nemusela skončiť v šiestom kole, pretože mal materiálnu výhodu aj proti turnajovej trojke. Čas však bol proti. V záverečných troch kolách zaznamenal jeden výsledok každého druhu a päť bodov mu nakoniec stačilo na veľmi pekné ôsme miesto.

Shabir začal turnaj rovnako ako Sear, s tým rozdielom, že súperov v úvodných dvoch kolách si vymenili. Po výhre v treťom kole následne podľahol v spomínanom derby Searovi a potom prišli jeho chvíle... Medzi piatym a ôsmym kolom vyhral tri partie a pridal k nim jednu remízu – a to mal v nich až trikrát čierne figúry. V záverečnom kole mohol zabojovať o stupne víťazov, to by však musel zdolať v klubovom derby Maťa. Po prehre nakoniec obsadil veľmi pekné siedme miesto.

Maťo potvrdil fakt, že by mohol byť čiernym koňom turnaja. V úvodných štyroch kolách vyhral všetky svoje zápasy, vrátane tých s nasadenou jednotkou a dvojkou. Po relatívne oddychovej remíze vyhral aj ďalšie dve partie a tak už dve kolá pred koncom mal turnaj v podstate vo vačku. Nasledovala ďalšia relatívne bezpečná remíza, ktorou si poistil víťazstvo v turnaji a následnú výhru so Shabirom sme už spomínali. Turnaj tak vyhral po parádnom výkone a s unikátnym dvojbodovým náskokom.

Turnaj B (24 hráčov): M.Rak 8b/9 1.miesto, Sh.Sahidi 5b/9 7.miesto, Se.Sahidi 5b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

264 265

266 267

268 269

270 271