Koncom apríla v karloveskej škole CENADA uskutočnilo ďalšie šachové podujatie. Samozrejme sme na ňom tradične predpokladali aj našu účasť a o tú sa postarala tradičná trojica Samko, Sebi a Tobi a okrem nich aj naša nová členka Biba. V matrike sa tak síce stane až začiatkom mája a klubový dres dostane taktiež až v Senci, ale keďže už má na klubovom webe vytvorený profil, berieme to ako definitívu.

Biba začala turnaj výhrou a po nech síce podľahla nasadenej šestke, no vzápätí pridala na konto ďalší bod. Nasledovali dve prehry v rade, pričom najmä druhá z nich bola zbytočná, keď vežovka s troma pešiakmi navyše skončila po nepozornosti matom. Záverečné dve partie sa jej podarilo zabodovať naplno, čo ju dostalo nielen do elitnej dvadsiatky, ale aj na prvé miesto v kategórii dievčat do 8 rokov.

Tobi mal v pláne zopakovať víťazstvo spred týždňa a prvé štyri kolá zodpovedne plnil rolu jedného z favoritov a ašpirantov na víťazstvo. Po štyroch výhrach však prišiel prvý šrám, keď síce z otvorenia vyšiel čiernymi lepšie, no v komplikovanej pozícii začal strácať čas a následne prišli aj chyby. Nakoľko mala prehra vplyv aj na ďalšiu v poradí, to je otázne, no ani záverečné kolo neznamenalo veľkú zmenu a po remíze z toho bolo desiate miesto a to určite nie je výsledok, s ktorým by bol spokojný.

Samko si po dlhej dobe zahral turnaj GPX, čomu sme veľmi radi. Po očakávanej výhre však prišlo nečakané zakopnutie už v druhom kole a s ním boli šance na dobrý výsledok takmer definitívne preč. Vzoprel sa však osudu a štyrmi výhrami v rade sa mu podarilo vytiahnuť až na prvú šachovnicu a do posledného kola tak bojovať o čelo turnaja. Partiu mal síce veľmi dobre rozohranú, no čoraz viac sa mu vymykala spod kontroly. Prechod do vežovej koncovky s pešiakom menej znamenal teoretickú remízovú koncovku, „šedá je však každá teória“. Súper si bojovným výkonom vybojoval víťazstvo v turnaji a pre Samka zostalo šieste miesto.

Sebi začal dvoma výhrami v rade a po nich sa z ťažko pochopiteľných dôvodov uspokojil s rýchlou remízou. Keď mu po partii dohováral autor týchto riadkov, že takto sa o víťazstvo nebojuje a že zbytočná strata mu môže chýbať, ani nevedel, akú nakoniec bude mať pravdu. Po výhre vo štvrtom kole sa mu v piatej partii podarilo zachrániť remízu s figúrou menej, pričom zahral asi prvý a posledný raz v živote ťah h3-h5, ktorý súper nechal bez povšimnutia. Remizovalo však aj h3-h4, ktoré by ale bolo navyše aj podľa platných pravidiel. Po výhre v šiestom kole bojoval v poslednom kole o medailu a nakoniec sa jeho súboj skončil remízou. V partii síce siahal na celý bod, avšak Caissa mu vrátila tretie kolo aj s úrokmi. V konečnom hodnotení obsadil tretie miesto a medzi chlapcami do 14 rokov obsadil druhú priečku.

Turnaj GPX (41 hráčov): S.Pauko 5,5b/7 3.miesto (2.miesto v kategórii CH14), S.Bittner 5b/7 6.miesto, T.Bartelt 4,5b/7 10.miesto, B.Hrdličková 4b/7 20.miesto (1.miesto v kategórii D08)

Výsledky na chess-results

317 318

319 320

321 322