Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Veľmi kvalitne obsadeného open turnaja v rumuskom Arade sa zúčastnili Emka a Samir a boli sme veľmi zvedaví, ako sa im bude dariť v štartovom poli medzi viac ako 400 účastníkmi, vrátane 147 titulovaných hráčov. Online partie z vyšších šachovníc tohto podujatia ste mohli sledovať na serveri chess.com ako aj chess24.com.

V úvodnom kole podľa predpokladov zdolala Emka svoju sedemročnú rumunskú súperku. V druhej partii to však už bolo o niečom úplne inom, keď ju čakala na Slovensku známa maďarská WIM a tá splnila rolu favoritky. V treťom kole pokračovala švajčiarska hojdačka a Emka zvládla získať ďalší povinný bod. Ten je však opäť vyšvihol hore a následne bol jej súperom skúsený rumunský IM, no verili sme v prekvapenie. A to sa stalo skutočnosťou, keď „riadne stresujúcom rollercoasteri“ skončil zmierlivo. Remízu dokázala uhrať aj v piatom kole, kedy bol jej súperom indický majster Fide. A tak sa ju podarilo zlomiť až tretiemu favoritovi v rade, keď bol nad jej sily súper z Moldavska. V siedmom kole ju čaká domáci chlapec, ktorý však na svoj vec vôbec nemá nízky rating a v turnaji už dvakrát uhryzol. Obavy sa nakoniec aj potvrdili a Emka predĺžila svoju sériu bez výhry ďalšou remízou, no verili sme, že vo finiši sa jej to podarí minimálne raz. To sa stalo realitou už v ôsmom kole, kedy naplnila papierové predpoklady a tak prinajhoršom skončí v strede tabuľky. Žreb posledného kola sa s ňou veľmi nemaznal a keďže sa prekvapenie nekonalo, skončila na svojom. Ak by sa dalo jej vystúpenie na turnaji označiť v skratke, znelo by „Nesklamala, neprekvapila“.

Samir v úvode turnaja taktiež nezaváhal, keď zvíťazil proti domácemu reprezentantovi. V druhom kole si tak zahral rovnako ako Emka taktiež proti WIM, pre zmenu však z Izraela. Aj druhú prekážku preskočil a následne zaznamenal aj víťazný hetrik, keď ostal na jeho štíte domáci FM, ktorého Samir zdolal strategicky celkom presvedčivo. Vo štvrtej partii ho opäť čakal reprezentant Rumunska, kvalitatívne porovnateľný s tým včerajším. No v treťom kole na jeho štíte ostal izraelský veľmajster a to radilo dávať si pozor. V divokej partii, kedy Samir na seba prijal určite riziko, súper svoje šance nevyužil, naopak to však našťastie neplatilo. Nasledovalo slovenské derby na prvej šachovnici, kde neopatrné odovzdanie katalánskeho strelca žiaľ viedlo k zaslúženému výsledku. Úvod partie šiesteho kola bol v znamení iniciatívy jeho rumunského súpera, postupne sa však hra vyrovnala do objektívne remízovej vežovej koncovky. Samir v nej skúšal vytlačiť vodu z kameňa, čo sa mu po chybe súpera v jubilejnom šesťdesiatom ťahu aj podarilo. Nakoniec platilo známe pravidlo, že nie je dôležitý počet voľných pešiakov, ale ten najnebezpečnejší z nich. Dnes ho čaká FM z Nemecka, ktorý v predchádzajúcej partii zdolal indického IM a určite bude mať chuť predviesť sa opäť. Verili sme, že Samir mu to vysvetlí, no nakoniec sa partia skončila nerozhodne. V ôsmom kole to žiaľ dopadlo ešte horšie, keď fatálna chyba v prepočte rozhodla o jeho prehre, napriek tomu, že v tom čase bola výhoda výrazne na jeho strane. V poslednom kole sa snažil dostať opäť nahor a my sme mu držali palce, no partia sa skončila nerozhodne. Turnaj teda síce výborne začal, no kvôli záverečnej tretine ho nakoniec môžeme hodnotiť ako neúspešný. Aj keď odpis ratingu je naozaj minimálny a Skalica je už na obzore...

Open turnaj (423 hráčov): IM S.Sahidi 6b/9 34.miesto, E.Walter 4,5b/9 205.miesto

Výsledky na chess-results

573 574

575 576

577 578