Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Začiatkom júla sa konali v Bratislave doteraz asi najtajomnejšie MSR v šachu á la Columbova žena. Ešte mesiac pred jeho štartom sa o tomto podujatí hovorilo stále iba v kuloároch, čo bolo až ťažko uveriteľné. Open turnaj bol zároveň aj MSR junioriek v šachu, čo samozrejme muselo znamenať aj našu účasť.

Samir do turnaja nevstúpil ideálne, keď z pozície nasadenej turnajovej trojky čiernymi figúrami nenašiel recept na svojho súpera. Utešovali sme sa tým, že turnaj je ešte veľmi dlhý a šancí na nápravu bude ešte dosť. V druhom kole bielymi získal malú iniciatívu a hralo sa v podstate iba na dva výsledky, no Samir prepol strunu a kvôli slabosti základného radu sa stal ten tretí. V treťom kole odvážne čiernymi obetoval pešiaka za iniciatívu a nevyzeralo to s ním zle, no pár nepresností otupilo jeho aktivitu a v koncovke s pešiakom menej to vyzeralo na tretiu prehru v rade. Našťastie však predsa len dokázal uhrať aspoň remízu. Vo štvrtom kole mal väčšinu partie drobné plus na svojej strane, no nakoniec z toho bola iba druhá remíza v rade. Séria sa ešte viac natiahla v piatom kole, kedy pravdepodobne pomiešal niečo v otvorení, pretože už v ňom stál prakticky na prehru a súper si bod bezpečne postrážil. V šiestom kole čelil prekvapujúcemu lídrovi turnaja, ktorý ešte neprehral a mal na čele poradia jednobodový náskok. Pevne sme verili, že Samir na šiesty pokus zlomí čiernu sériu a zdramatizuje turnaj na oboch koncoch jeho tabuľky a to sa nakoniec aj stalo skutočnosťou. V siedmom kole ho čakal priamy súboj o chvost tabuľky, no dúfali sme, že sa po ňom posunie opäť bližšie do jej stredu. A to sa aj podarilo, keď zaznamenal druhú výhru v rade. V záverečných dvoch kolách remizoval, keď najprv udržal čiernymi nasadenú jednotku a v záverečnej partii s neskorším strieborným medailistom. Po nečakane smutnom štarte tak turnaj zakončil oveľa veselšie a môže sa začať plne koncentrovať na ďalšie letné šachové akcie.

MSR v šachu (10 hráčov): IM S.Sahidi 4b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

V open turnaji máme štvornásobné zastúpenie, pričom už v prvom kole došlo na prvé derby, keď sa Grétka stretla so Simonkou. Papierové predpoklady sa naplnili, no nás teší fakt, že baby to už majú do ďalších kôl za sebou. Grétka vzápätí potvrdila rolu favoritky a bezpečne vyhrala. V nasledujúcich dvoch partiách si pripísala proti favoritom dve remízy, čo jej zabezpečilo druhé derby, tentoraz proti Samkovi. Ani v ňom nezabodovala a tak mala šancu na reparát. Súper však hral v turnaji určite lepšie, ako by sa dalo očakávať pri pohľade na jeho rating. A tak ju nič ľahké nečakalo. Partiu však doviedla do víťazstva a v siedmom kole čelila skúsenému rutinérovi a verili sme, že prekvapí. Na šachovnici to z otvorenia vyzeralo naozaj nádejne, no výmena Sxb6 všetky plusy zahodila s súper získal iniciatívu a neskôr dokázal potrestať ďalšie nepresnosti. Prišla však rýchla odpoveď čiernymi, po ktorej sa opäť dostala do stredu tabuľky. Zároveň to bola jej posledná partia, pretože v poslednom kole sa jej súper v hracej miestnosti neukázal. Napokon získala päť bodov, pripísala si 29 do ratingu a určite neodohrala zlý turnaj. Ak sa bude chcieť posunúť vyššie, bude musieť favoritom brať viac bodov. Takto si zobrala cenu za tretie miesto v kategórii hráčov s ratingom do 1900.

Samko nastúpil na tretej šachovnici proti skúsenej slovenskej reprezentantke, no už v deviatom ťahu chybou partiu výrazne naklonil na stranu súperky a tá už si víťazstvo postrážila. Po výhre v druhom kole určite očakával podobný scenár aj v tretej partii, šikovný mladý súper ho však nachytal nepripraveného, keď odhalil jeho rezervu vo vedomostiach vlastného repertoáru otvorení. Snaha byť originálny rýchlo utrpela šrám a od štvrtého kola už musel začať brať turnaj serióznejšie. Nasledovali dve výhry v rade, vrátane už spomínanej proti Grétke. V šiestom kole ho čaká ťažší, no nie neprekonateľný oriešok v podobe extrémne skúseného FM a tak sme boli zvedaví, ako to dopadne. Z otvorenia by si na Samka nikto nevsadil, no nakoniec sa pozícia vyrovnala a skončila remízou, čo je pre neho určite úspech. V ďalšej partii mohol opäť prekvapiť a vyrovnal relatívne rýchlo, no zle spočítaný variant viedol do okamžitej prehry. Po nej žiaľ prišla ešte jedna, keď v súboji papierovo vyrovnaných hráčov nepomohli biele figúry ako ku remíze. Výhra v záverečnej partii tak iba kozmeticky upravila nevýrazný výkon, kde okrem jednej cennej remízy bola jeho najlepším výsledkom výhra proti Grétke.

Víťazný vstup Simonky do turnaja v rámci klubového derby sme si už spomínali. Ak by však vtedy niekto vyhlásil, že na dlhý čas to bude aj výhra posledná, neverili by sme mu. Kamikadze útok v druhom kole však súper ustál a hneď v ďalšej partii bola rada, že súper mal evidentne rešpekt. Ten však chýbal ďalším dvom a dve prehry v rade znamenali hlboký prepad tabuľkou. Po nich je jeho záver už iba bojom o česť, no je potrebné začať bodovať čím skôr. Prvý krok na ceste nahor zvládla a verili sme, že zvládne aj ten druhý. To sa aj stalo skutočnosťou, no do tretice však už bod nepridala, naopak, mohla byť rada, že súper ako správny gentleman remizoval v prakticky vyhranej pozícii. Výhra v záverečnom kole ju nakoniec vytiahla do prvej polovice tabuľky, no napriek zlepšenému záveru by na turnaj určite najradšej hneď zabudla. Blížia sa Piešťany a tie by mohli pomôcť.

Lucka splnila papierové predpoklady, keď sa nenechala prekvapiť od svojho šikovného mladšieho súpera. V ďalších štyroch kolách ich však už nepotvrdila ani raz, čo nás však teší, pretože všetci štyria súperi boli od nej papierovo silnejší. Výsledkom boli štyri remízy a aj keď ich priebeh bol viac ako rôzny, určite sa jej prvá polovica turnaja vydarila. Jeho druhú časť opäť začala s pozície nasadenej hráčky a verili, že biele figúry využije vo svoj prospech. Rolu favoritky zvládla, aj keď súper sa veľmi dlho držal a krátko po otvorení mohol získať nepríjemný tlak, no túto možnosť nechal nevyužitú. V siedmom kole jej žreb na prvý pohľad celkom prial, no nič jednoduché ju nečakalo ani tak. V priebehu partie to vyzeralo, že by aj výhodu získať mohla, no súper hral až príliš na istotu a nakoniec sa jej nepodarilo prekonať biele obranné múry. V ôsmom kole vzala pešiaka a keď súper prehnal optimizmus dostala sa do vynikajúcej pozície, kde sa začal črtať celý bod. Z neho bola nakoniec iba chudobnejšia polovica. V záverečnom kole si Lucka vybrala slabšiu chvíľu (keď aspoň podľa online prenosu blicla prehrávajúcu chybu) a super ju pod dlhom počítaní dokázal využiť vo svoj prospech. Hodnotenie celého vystúpenia však tento záver nemení. Lucka hrala dobre, celý čas sa pohybovala vysoko a s neľahkými súpermi dokázala konštantne bodovať. To by jej malo druhý raz v tomto roku zabezpečiť prekonanie ratingovej hranice 2000 a veríme, že iba pri nej neostane.

Open turnaj (63 hráčov): L.Strišková 5b/9 18.miesto (3.miesto v rámci MSR junioriek), G.Kapolková 5b/9 27.miesto (3.miesto v kategórii hráčov s ratingom do 1900), WFM S.Bochničková 5b/9 28.miesto, S.Havalda 4,5b/9 35.miesto

Výsledky na chess-results

485 486

487 488

489 490

491 492

498 499