Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Séria GPX mládeže začala nový rok v Bratislave na turnaji O pohár Bratislavskej šachovej akadémie aj s našou bohatou účasťou. Reprezentovali nás Andriy, Filipko, Nastya, Natálka, Ninka, Ryan a Samko v turnaji GPX a Maťo s Miškou v open turnaji.

Nastya sa zúčastnila ešte len svojho druhého turnaja a v prvých piatich kolách dostala veľmi náročný žreb, keď vždy nastúpila proti hráčom s oveľa väčšou hernou praxou a tak sa jej nepodarilo bodovať ani raz. V šiestom kole však dokázala zvíťaziť a získať tak svoj prvý bod. Potom však dostala Ryana, ktorý začal mohutne finišovať a napriek tomu, že sa s ním dokázala dostať až do koncovky, rozhodli skúsenosti. Škoda bola záverečných dvoch partií, ktoré neboli vôbec zle rozohrané.

Andriy po prehre v úvodnom kole dokázal získať bod už v nasledujúcej partii. Potom však dostal po sebe hneď troch súperov, ktorí mali v konečnom hodnotení päť a viac bodov a tí mu nedali šancu. V šiestom kole ale dokázal vybojovať čiernymi už svoju druhú výhru v turnaji. Po dvoch prehrách v siedmom a ôsmom kole sa na záver tešil z víťazstva a získal tak svoj tretí bod. Navyše si tým vylepšil svoj rekord zo svojho prvého turnaja. Tak ako u Nastyi, je podstatné brať do úvahy najmä možnosti svojho súpera a vyhýbať sa ťahom proti pravidlám.

Filipko začal turnaj dvoma výhrami a všetko vyzeralo byť fajn. Následná séria štyroch prehier ho však vrátila do spodných sfér tabuľky a návrat nahor sa už nekonal. Výhra v siedmom kole totiž následne nenašla nasledovníčku a bod z posledného kola nestačil na umiestnenie v polovici tabuľky. Príliš rýchla ruka a priveľa stratených figúr (aj dám) viedlo k tomu, že tentoraz to vyššie skrátka nemohlo ísť.

Natálka začala turnaj ako FIlipko, keď po dvoch výhrach podľahla favoritovi v treťom kole. Následne však pridala dve ďalšie výhry, pričom tá z piateho kola bola proti nasadenej sedmičke turnaja. Či si už myslela, že svet je gombička, alebo že dnes vyhrá všetko čoho sa dotknem to sa nedozvieme. Faktom je, že odvtedy začala hrať neuveriteľne rýchlo a rad radom zbytočne podkladala figúry. Začala už v šiestom kole, keď jednoťahovo nastavila v koncovke vežu, pričom na svoj ťah stratila asi dve sekundy. Záver bol teda krutý, no férový. Rovnako ako vo Filipko však musí spomaliť, v šachu sa totiž nepozornosť rýchlo trestá. Tentoraz jej to na striebro v kategórii dievčat do 11 rokov stačilo, nabudúce bude musieť isto pridať.

Ryan po úvodnej prehre so Samkom v druhom kole remizoval a výhry sa tak dočkal až v treťom kole. Následne však prišla tretina, na ktorú určite nebude spomínať v dobrom. Nepozornosťou zahodil bod vo štvrtom kole a následné dve prehry taktiež nemuseli byť. Štart do nového roku tak nezačal veľmi príjemne, no zabojoval a v závere turnaja si pripísal tri výhry v rade. Tie ho nakoniec dostali do polovice tabuľky a ku tretiemu miestu v kategórii chlapcov do 8 rokov.

Ninka začala spoľahlivo, keď svoje dve úvodné partie vyhrala. Katastrofou nebola ani prehra v treťom kole s neskorším víťazom turnaja, pretože na ňu dokázala odpovedať dvoma výhrami a ostávala na čelných šachovniciach. Šieste kolo sa ukázalo ako možno kľúčové, keď súperovu nezmyselnú hru v otvorení rázne nepotrestala a nakoniec prehrala. V siedmom kole nevyužila veľkú šancu v koncovke a partiu na jednu bránku otočila do úplne zbytočnej prehry. Po tretej prehre v rade ju už výhra v závere vytiahla iba do druhej desiatky. Výhra v kategórii dievčat do 14 rokov poteší, škoda však festivalu zahodených príležitostí.

Samko úvodné tri kolá zvládol, keď si v nich pripísal 2,5 bodu proti rozhodne nie ľahkým súperom. Potom však prišlo zaváhanie, po ktorom sa musel opäť škriabať nahor. Po zdolaní nasadenej dvojky turnaja sa však v šiestom kole nepresne bránil a dostal sa do prehranej koncovky, kde ho súperka omilostila. Po ďalšej zbytočnej prehre v siedmom kole mu záverečné dve výhry dokázali čiastočne napraviť chuť, keď skončil na výslednom siedmom mieste a druhý v kategórii chlapcov do 11 rokov.

V priebehu turnaja prebehol aj zábavný test o šachu, kde sa na šokujúcom delenom treťom mieste umiestnil ledva šesťročný Ryan. Veru, klobúk dolu pred znalosťami v takom mladom veku.

Turnaj GPX (52 hráčov): S.Havalda 6b/9 7.miesto (2.miesto v kategórii CH11), N.Kubíková 5b/9 17.miesto (1.miesto v kategórii D14), C.R.Mészáros 4,5b/9 28.miesto (3.miesto v kategórii CH08), N.Havaldová 4b/9 31.miesto (2.miesto v kategórii D11), F.Štelbaský 4b/9 34.miesto, And.Globa 3b/9 43.miesto, Ana.Globa 1b/9 51.miesto  

Výsledky na chess-results

273 271

274 275

272 278

276 277

279 282

281 280

Miška mala v prvom kole voľno a v druhom narazila na Maťa. Klubové derby však podľa predpokladov vyznelo v jej neprospech. Prehru inkasovala aj v treťom kole, no vzápätí prišla výhra bielymi figúrami proti papierovému favoritovi. V piatom kole zahrala veľmi peknú partiu a nebyť jednej chyby v závere, mohla si pripísať tretiu výhru. Žiaľ, na ňu si napokon musela počkať až do záverečného kola. V ňom ale zvíťazila absolútne spoľahlivo.

Maťo v prvých dvoch kolách nebol gentlemanom, keď zdolal dve členky našich tréningových skupín, Emku a Mišku. Po nich však pokračoval aj v zdolávaní ostatných hráčov turnaja, keď do šiesteho kola poznal iba výhry. Partie neboli na jednu bránu, keď minimálne v piatom kole otáčal veľmi podozrivú pozíciu, no na konci bol vždy spokojný Maťo. V záverečnom kole bielymi bezpečne remizoval a mohol sa tak tešiť z bezpečného prvého miesta v turnaji.

Turnaj B (22 hráčov): M.Šándor 6,5b/7 1.miesto, M.Smidová 3b/7 16.miesto

Výsledky na chess-results

285 283

284 286