Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tak ako v minulom roku, aj tento rok organizovali Liptáci šachový festival zložený z viacerých šachových turnajov a sprievodných podujatí. V turnaji do 11 rokov sa predstavili Simonka s Ninkou, ktoré na poslednú chvíľu doplnil aj Samko. V turnaji družstiev doplnili Vladka s Maťom na ďalších dvoch šachovniciach Miško Valigurský a Aďka Vozárová z Interchess CVČ Malacky. Najmladšie družstvo turnaja sa tak mohlo pustiť do boja proti svojim starším protivníkom...

Simonka vstúpila do turnaja veľmi nešťastne, keď v prvom kole odohrala perfektnú partiu na šachovnici i na hodinkách a svojej súperke z Ruska podľahla  prakticky jednou jedinou chybou. Druhé kolo malo s úvodným rovnaký iba výsledok. Tentoraz to ale bola prehra úplne zaslúžená, nakoľko sa nechala zviesť rýchlou hrou súpera a jej dôsledkom boli elementárne chyby, ktoré by sa v partiách hraných vážnym tempom nemali vyskytovať. Nasledovali dve „povinné“ výhry, po ktorých sa vrátila do stredu tabuľky, no v strede turnaja prišla ďalšia studená sprcha. Nedôrazne hrajúcu súperku síce čiernymi okamžite prehrala, no potom sa sústredila už iba na seba a postupne partiu otočila až do zbytočnej prehry. Po našom krátkom rozhovore s ňou, Ninkou a danielom Danom v miestnej mini zoo sa však po spoločnej domácej úlohe naštartovala a vyhrala ďalšie dve kolá. Časová spotreba síce nebola ideálna, no na šachovnici videla viac ako jej súperi. Predposledné kolo odohrala svoju najlepšiu partiu v turnaji, v ktorej jej ku víťazstvu chýbal iba povestný kúsok. Strategické prevody figúr na aktívne pozície a spotreba času boli priam ukážkové. Dokonca neuveriteľné dve hodiny nevstala od partie! Všetko si nahradila v kole záverečnom, keď získala už v otvorení figúru, no chvíľa nepozornosti spôsobila zbytočné komplikácie a partiu musela vyhrávať druhý raz. To sa jej nakoniec podarilo, keď (na rozdiel od súpera) správne zhodnotila prechod do pešiakovej koncovky a tú zahrala úplne bezchybne. Simonka rozhodne na Liptove ukázala čo v nej je a keď sa z tohto turnaja poučí a bude brať rovnako zodpovedne každú partiu a každý ťah, súperi to budú mať neskutočne ťažké. Umiestnenie tesne za prvou desiatkou je vzhľadom na úvodnú polovicu turnaja veľmi pekné.

Ninka začala pohodlnou výhrou, kde jej nevadilo ani to, že si nevšimla možný jednoťahový zisk figúry. V druhom kole nezahrala čiernymi otvorenie optimálne a dostala sa do náročnej pozície, no súperka ju nedôslednou hrou omilostila a partia skončila rýchlou remízou. Výhra v treťom kole nebola bez chýb, no priebeh bol viac menej na jednu bránu a tak bola asi zaslúžená. Vo štvrtom kole nastúpila proti turnajovej jednotke a neskoršej víťazke a aj napriek strate pešiaka v otvorení dotiahla partiu do remízovej vežovej koncovky. V nej sa však neubránila a prehrala. Piate kolo bolo partiou plnou omylov a darčeky ktoré si navzájom so súperom dávali vyústili do spravodlivej remízy. Vyhrať partiu si nezaslúžil naozaj ani jeden z nich. Šieste kolo bolo prvým po spomínanej zástavke z mini zoo a prišla veľmi svižná útočná partia, kde súperku vygumovala veľmi silným útokom. Cenné bolo, že sa nebála obetovať a to dokonca vežu! V siedmom kole si so súperom taktiež navzájom ponúkala víťazstvo, no napokon rozhodlo to, že nad partiou strávila viac času. Musí si z nej vziať ponaučenie, že aj keď súper ťahá zbytočne rýchlo a pozícia sa zdá jednoduchá, my ideme svojim tempom. Nakoniec jej súper uľahčil úlohu prechodom do technicky prehranej pešiakovej koncovky. Predposledné kolo rozohrala čiernymi partiu veľmi zodpovedne a veľmi aktívne, žiaľ svoj útok unáhlila o jeden ťah, keď namiesto jednoduchej profylaxie zvolila okamžitý výpad a spáchala harakiri. V poslednom kole pod vplyvom zbytočnej prehry síce zahrala slabo otvorenie, no keď jej súper prehliadol odkrytý útok a stratil vežu, partia mala jednostranný priebeh. Výsledných šesť bodov jej stačilo na celkové deviate miesto a tretie miesto v kategórii dievčat do 11 rokov. Posledná veta z vyššie napísaného odstavca o Simonke platí aj o nej a taktiež aj o nižšie uvedenom Samkovi.

Samko prvú partiu nezačal zle, no spotrebovaný čas na jeho favorizovanú ruskú súperku skrátka nestačil a na scéne tak bola zaslúžená prehra. Po nej sa ale začali diať veci... Po dvoch výhrach vo štvrtom kole prehliadol v úvode elementárny taktický úder, no nakoľko sa so súperom pretekali, kto potiahne rýchlejšie, v partii nakoniec získal materiál a dotiahol ju do výhry. Po nej prišli dve najlepšie partie Samka v turnaji. Najprv sme jeho súpera nachytali na hruškách, keď prakticky dvadsať ťahov odohraných na šachovnici sme na nej mali už na chatke a Samko správny plán s prehľadom realizoval. Vyvrátenie menejcenných variantov súpera v otvorení je vždy zábava. V šiestom kole spolu so svojou súperkou prakticky nič nestratili, no opraty partie držal pevne v rukách on a rozdiel v aktivite figúr bol ohromný. Navyše, na rozdiel od svojej súperky, mal v partii plán a realizoval ho do bodky. Po výhre tak zrazu ziskom piatich bodov delil prvé miesto. V siedmom kole rozohral veľmi pekne otvorenie, no jeden nepozorný ťah strácal figúru a viac menej aj partiu. Je až neuveriteľné, koľko ťahov so súperkou odohral, kým ho dokázala doraziť. V ôsmom kole získal prevahu už v otvorení a našťastie postupne spomalil. Jeho súper pokračoval v bleskovom šachu a zaslúžene za to pykal. Samko si tak udržal šancu obsadiť miesto v prvej trojke. Veľká škoda bola posledného kola, keď čiernymi už v úvode minimálne vyrovnal. Žiaľ prispôsobil sa rýchlej hre svojho súpera a hrubou chybou prišiel o figúru. Partia tak skončila ako jedna z prvých v kategórii napriek tomu, že trvala až 56 ťahov. Samko sa môže zaslúžene tešiť na svoje prvé, nemalé, fide elo. Vzhľadom na priebeh jednotlivých partií asi mohlo byť aj vyššie, no výkon podal napriek pár hrúbkam parádny. Vo vyrovnanom turnaji tak obsadil celkové siedme miesto.

Turnaj do 11 rokov (43 hráčov): S.Havalda 6b/9 7.miesto, N.Kubíková 6b/9 9.miesto (3.miesto v kategórii D11), S.Bochničková 5,5b/9 11.miesto

Výsledky na chess-results

569 570

571 572

573 574

575 576

577 578

579 580

V súťaži družstiev sme mali v prvom kole za súpera papierovo najslabšie družstvo turnaja, maďarskú Barczu Gedeon Budapešť, no napriek kontumačnej výhre z výkopu sme im kanára nedali. Vladko síce súpera nachytal na hruškách už v otvorení, no Miško stratil dobre rozohranú partiu a Maťo musel drieť až do koncovky.

Druhé kolo v derby proti českému Interchessu sa nieslo taktiež v duchu nášho vedenia 1:0, keď Miško odčinil svoju prehru z prvého kola a príliš odvážnu rošádu súpera rýchlo potrestal. Aďka však stratila už v otvorení elementárne pešiaka a napriek kladenému odporu sa jej už do partie nepodarilo vrátiť. Vladko zaznamenal na jednotke korektnú remízu, keď v priebehu partie mal šance skôr jeho súper. Maťo sa trochu zbytočne uspokojil s remízou v pozícii s pešiakom navyše a dvojicou spojených voľných pešiakov na dámskom krídle a tak z toho bolo výsledných 2:2.

V treťom kole sme proti Wisle Krakow nedotiahli do výhry nádejných 2:0, keď sa v pekných partiách presadili Vladko s Maťom. Vladko využil súperove oslabenia a mohol si vyberať, ako realizuje svoju výhodu. Maťo zasa pekne zakombinoval na tému voľný pešiak a slabý základný rad. Aďka prišla v koncovke o pešiaka a to sa jej stalo osudným a Miško sa po jednoťahovom prehliadnutí a strate pešiaka nechal prevalcovať na kráľovskom krídle a zaznamenali sme tak opäť výsledok 2:2.

Vo štvrtom kole sme mali opäť za súpera poľské družstvo, tentoraz UKS Pionier Jastrzebie Zdroj. Zápas nám veľa radosti nepriniesol, keď Aďka nezastavila pešiakový nástup svojej súperky, Miško sa zbytočne pasívnou hrou dostal do ťažkej pozície a tú neubránil a Maťo čiernymi súperke na Sicílsku obranu dovolil až príliš veľa. Bodom tak potešil iba Vladko. AJ ten sa však trápil, keď súperovo veľmi slabo rozohrané otvorenie využil iba na zisk pešiaka a následná realizácia sa dala nazvať hocijako, len nie ukážkovou. Nakoniec súperovu povrchnosť využil na svojej pol minúte proti päťdesiatim minútam súpera, kedy ho prinútil taktickým úderom prejsť do prehranej pešiakovej koncovky. Výsledných 1:3 bola naša prvá prehra, no zároveň aj prehra posledná.

Zápas piateho kola proti béčku Opavska nezačal ideálne, keď Aďka stratila v úvode pešiaka a tak ju nečakaná ponuka remízy mohla iba potešiť. Partia samozrejme už menej. Naše akcie zdvihol Miško, keď zdolal svojho súpera využitím zlého postavenia kráľa svojho súpera. Nečakaný bod pridal Maťo, ktorého súperka urobila v pešiakovej koncovke hrubú chybu a nám tak zabezpečila tesné víťazstvo. Vladko odohral veľmi slušnú partiu, no žiaľ súper odohral partiu výbornú. Jeho plán bol jednoduchší a nakoniec slávil úspech.

Šieste kolo proti Považskému Podhradiu malo byť vyrovnaným bojom a nakoniec ním aj bolo. Vstup sme však nemali zďaleka ideálny, keď Aďka zabudla prípravu a bolo z toho rýchlych 0:1. Vladkovi partia nevyšla, keď jeho dlhé manévrovanie by bolo akceptovateľné hádam v hocakom otvorení, len nie v Kráľovskej indickej obrane. Súper však nevyužil obrovskú strategickú výhodu a dal nám tak šance. Maťo drel koľko mohol, no súpera sa mu v blokovanej pozícii pretlačiť nepodarilo. Veľmi pekne však zahral Miško, keď súperku postupne zvieral do užších a užších klieští, zaznamenal veľmi cennú výhru a vyrovnal na konečných 2:2

Predposledné kolo proti kombinovanému družstvu V4 International malo byť otázkou skóre, no nakoniec z toho bola najtesnejšia možná výhra. Miško bielymi z otvorenia nič nedosiahol a tak sa partia skončila relatívne rýchlou remízou. Vladko vo výrazne lepšej pozícii zbytočne vymieňal svoju dvojicu jazdcov za tú súperovu a nakoniec ho elementárna chyba v časovej tiesni stála pešiaka a nakoniec aj celú partiu. Maťo a Aďka našťastie vo svojich partiách čiernymi jednoznačne prevýšili svojich súperov strategicky. Aj keď obe partie sa hrali dlho, ich výsledok bol čoraz viac jasnejší...

V záverečnom kole proti Světlej nad Sázavou sme boli taktiež jasní favoriti, no zápas začal zázračnou remízou Aďky v pozícii, kedy stála úplne na prehru. Našťastie rešpekt z ratingového rozdielu oboch hráčov asi urobil svoje. Maťo si vybral svoju najslabšiu chvíľu v turnaji a svojmu súperovi trochu odovzdane podľahol, keď nedocenil svoje aktívne možnosti a ocitli sme sa na pokraji prehry, resp. remízy. Vladko však dokázal zdolať svoju súperku vo vežovej koncovke, keď realizáciu mostu si už ukázať nenechala a Miško v divokej útočnej, no isto nie bezchybnej, partii porazil svojho súpera. Výsledkom tak bolo opäť tesných 2,5:1,5.

Výsledným šiestym miestom sme obhájili svoje nasadenie, no nakoľko každý hráč v turnaji odpisoval, spokojný asi nie je nikto z nich. Po prvej polovici to vyzeralo, že spokojní budú aspoň Vladko s Maťom, no druhá polovica turnaja, resp. posledné kolo ich zhodili taktiež do mínusu. Celá štvorica musí popracovať na lepšom využívaní času, keď prakticky kolo čo kolo boli všetci v časovej tiesni. Keď sa k tomu pridali elementárne taktické prehliadnutia a ignorancia súperových hrozieb, môžeme naše umiestnenie považovať za úspech. O to viac mrzí fakt, že sme v neuveriteľne vyrovnanom turnaja vlastne na víťaza stratili iba jediný zápasový bod a teda ak by sa nám jednu zo zápasových remíz podarilo zmeniť na víťazstvo, matematicky by sme boli prví. To sme si však ale rozhodne nezaslúžili. Myslím, že turnaj by mal byť poučný pre všetkých štyroch členov družstva, nakoľko im jasne ukázal cestu, kde ich tlačí topánka.

Turnaj družstiev (12 družstiev): KŠN Bratislava (V.Bochnička 5b/8, M.Šándor 5b/8, M.Valigurský 4,5b/8, A.Vozárová 3b/8) 6.miesto

Výsledky na chess-results

Priamy prenos partií: Web podujatia

581 582

583 584

585 586

587