Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V novoročnom open turnaji sme mali trojnásobné zastúpenie. Nasadenie našej trojice nemohlo byť rozdielnejšie, no v globále sme všetci podali veľmi dobré výkony a nikto tak nemohol byť nespokojný.

Dominika absolvovala mimo školských majstrovstiev svoju turnajovú premiéru a napriek jej obavám rozhodne nebola iba do počtu. Už v prvom kole sa celkom držala v derby s Vladkom, veď keď som po mojej výhre prišiel k ich partii, mala iba pešiaka menej. Prehrala aj ďalšie dve kolá, no vo štvrtom už Detvu zvládla a pripísala si na svoje konto prvý bod. Po očakávanej prehre v piatom kole opäť zabodovala v šiestom kole. Následne síce prehrala v siedmom kole a veľmi nešťastne aj kole ôsmom, no na záver si všetko vynahradila a pripísala si na konto aj tretiu výhru. Turnaj odohrala na úrovni performance 1167, čo je na debut veľmi príjemné prekvapenie.

Vladko po výhre s Dominikou porazil v druhom kole hráča, ktorý to na konci turnaja dotiahol až na bronz. Po prehre na čas v jasne remízovej koncovke zdolal v rade ďalších troch skúsených hráčov s ratingom vyšším ako 2000 a prepracoval sa až na druhý stôl. V rodinnom derby siedmeho kola mal partiu dlho vo svojich rukách, no nakoniec ho stála unáhlene odmietnutá remíza cenného pol bodu. Napriek tomu zabojoval a zdolal čiernymi turnajovú päťku a do posledného kola bol v hre o medailové priečky. V poslednom kole mu partia na druhej šachovnici proti turnajovej trojke vôbec nevyšla, keď za obetovanú figúru nemal prakticky žiadnu kompenzáciu. Súper ho k ničomu nepustil a zaslúžene vyhral. Výsledných šesť bodov, skvelé ôsme miesto a performance 2098 však jednoznačne hovoria o tom, aké ťažké to s ním súperi mali.

Ja som mal vstup do turnaja pokojný, keď výhry v prvých dvoch kolách boli realizované s absolútnym prehľadom. Nasledujúce dve partie mi však vyšli najmenej zo všetkých. Najprv som nevyužil nepresnosti súpera v otvorení na zisk jasnej výhody a napokon mal jemne viac z hry čierny. Vo fáze manévrovania a vylepšovania figúr na maximum súper laxne prehliadol pešiaka a pozícia sa mu zosypala. Štvrté kolo som vyšiel zle už z úvodu a súper hral naopak veľmi dobre. Jeho ponuka remízy v koncovke tak bola pre mňa malým vyslobodením. V udržanie partie som veril, ale takto som mohol šetriť sily do ďalších kôl. Piate kolo som obetoval pešiaka už v úvode a získal som za neho prakticky celý stred. Zahľadený do lovu súperovej dámy som však prehliadol pár ťahov a situácia sa otočila. no prišla časová tieseň, súper zaváhal a v nej som najprv obetoval vežu a následne dvakrát tú istú dámu a bolo po partii. Šieste kolo bolo pri pohľade na výsledkovú listinu kľúčové. Mladý súper nerozohral bielymi otvorenie ideálne, no v jednom momente som mu dal zbytočnú šancu na možný útok. Tú ale nevyužil a záverečnú časť partie som si vychutnal matovým útokom, kedy súper nemohol brať viacero mojich figúr aj keď všetky viseli. Siedme kolo bolo o realizácii kvality získanej už v úvode. Predposledné, rozohrané ostrým variantom v Sicílke, skončilo napokon relatívne krátkou remízou a tak prišiel čas na záverečný finiš. Nakoľko remíza na prvé miesto nemusela stačiť, biele figúry velili hrať. Súper evidentne nemal svoj deň, pretože jeho odpor bol výrazne menší ako som čakal. Prvé miesto poteší, najmä keď som si ním natiahol moju úspešnú banskobystrickú sériu. Ešte viac ma ale potešili perfektné výkony všetkých členov v oboch turnajoch.

Open turnaj (66 hráčov): FM M.Roháček 8b/9 1.miesto, V.Bochnička 6b/9 8.miesto, D.Jurášová 3b/9 60.miesto

Výsledky na chess-results

209 210

211 212

213 214

215 216