Prvý decembrový deň a zároveň posledný deň pracovného týždňa patril Majstrovstvám Bratislavského kraja študentov a študentiek SŠ a nepochybovali sme o našej výraznej účasti. Nakoniec nás reprezentovala pätica dievčat a dvojica chlapcov, čo bol presne opačný pomer ako v paralelných majstrovstvách ZŠ.

Adelka mohla byť čiernym koňom turnaja študentiek, no bolo otázne, ako si bude počínať v partiách so skráteným tempom. Po úvodnej výhre dokázala bielymi udržať nerozhodný výsledok v derby s Grétkou, no v tretej partii na to úspešne nenadviazala. Druhá výhra bielymi figúrami však znamenala posun vyššie a v piatom kole to chcelo na zachovanie prípadných postupových šancí pridať ďalší bod. Konečná remíza znamenala stratu postupových šancí, no stále nie tých na pekný výsledok. Výhrou v šiestom kole dobre začala a v poslednej partii to bol pred jej začiatkom čistý trojtip. Napokon sa v nej presadila skúsenejšia súperka a pre Adelku to znamenalo umiestnenie na čele druhej desiatky.

Ninka sa do turnaja dostala doslova „päť minút pred dvanástou“ a keďže sa v posledných dvoch rokoch (najmä počas jej študijného pobytu v Kanade) šachovo výrazne odmlčala, očakávalo sa, že prvá desiatka by jej nemala uniknúť, ale nejaké vyššie priečky mali visieť privysoko. Po dvoch úvodných výhrach podľahla bielymi v derby Simonke. Nadviazala na to ziskom tretieho bodu, po ktorom však inkasovala druhú prehru a aj u nej postupové nádeje zhasli. Do hry o vyššie méty sa dokázala dostať aj štvrtou výhrou z pozície nasadenej hráčky a do posledného kola tak dostala, v rámci klubového derby, Grétku. Tej sa v partii podarilo zvíťaziť a pre Ninku to znamenalo uzatvorenie elitnej desiatky výsledkovej listiny.

Simonka zvládla úvodné tri kolá, keď víťazný hetrik zakončila v derby s Ninkou. V druhom derby sa jej však už darilo menej, keď podľahla čiernymi Lucke. Po tejto prehre prišla vzápätí ešte jedna šokujúcejšia, vo vyhratej pozícii na čas, a šanca na medailové stupienky sa jej výrazne vzdialila. Výhra v šiestom kole vykresala iskierku nádeje za predpokladu výhry v poslednom kole a taktiež za pomoci Lucky na prvej šachovnici. Tento scenár sa stal realitou a nakoniec pre ňu znamenal veľmi tesný bronz.

Grétka odohrala turnaj v pozícii nasadenej dvojky, keď prvý raz v kariére prekročila hranicu 1900. Po úvodnej výhre ju síce Adelka v už spomínanej partii mierne pribrzdila, no ďalšími dvoma výhrami sa vyšvihla na prvú šachovnicu, kde čelila v ďalšom derby Lucke. V ňom sa dievčatá rozišli zmierlivo, čo mohlo v konečnom dôsledku vyhovovať obom. Výhrou v šiestom kole urobila výrazný krok ku zabezpečeniu si medaile a do posledného kola mohla nastúpiť v dobrej nálade. Po výhre v už spomínanom derby ju mohla mať ešte lepšiu, pretože znamenala zisk striebra.

Lucka začala turnaj ako sa na nasadenú jednotku patrí a v úvodných štyroch partiách skončili na jej štíte všetky súperky, vrátane Simonky. V piatom kole nastúpila v už spomínanom derby proti Grétke a aj po ňom si udržala na čele tabuľky náskok pol bodu. Po výhre v šiestom kole už mala medailu (ako aj postup) istú a tak mohla byť v poslednom kole oveľa pokojnejšia. V partii potvrdila rolu favoritky a celkovým ziskom 6,5 bodu získala zlato.

MBK študentiek (32 hráčok): L.Strišková 6,5b/7 1.miesto, G.Kapolková 6b/7 2.miesto, WFM S.Bochničková 5b/7 3.miesto, N.Kubíková 4b/7 10.miesto, A.Mendelová 4b/7 11.miesto

Výsledky na chess-results

Samko sa za určitých okolností mohol pokúsiť predrať na medailové stupienky. Ako nasadená turnajová osmička zvládol bez zaváhania úvodné tri povinné jazdy a to ho vynieslo až na prvú šachovnicu, kde sa odohralo klubové derby s Vladkom. V ňom sa presadil favorit, no v piatej partii mu výrazne prial žreb a dostal (a aj využil) šancu vrátiť sa do boja o postup. V šiestom kole bol opäť Swiss Manager výrazne na jeho strane a potvrdenie papierových predpokladov mu do posledného kola dalo odrazový mostík v podobe priebežného piateho miesta, so šancou posunúť sa ešte nahor. Prehra v záverečnej partii naopak znamenala cestu nadol a výsledkom bolo jeho konečné deviate miesto.

Vladko  bol najvyššie nasadeným hráčom turnaja študentov a nič iné ako obhajobu tejto pozície, prípadne aspoň zabezpečenie si postupu umiestnením v TOP3, si nemohol klásť za cieľ. Po úvodných troch výhrach nastúpil v už spomínanom derby proti Samkovi a ani v ňom nezaváhal. V piatom kole ho čakala partia jediných dvoch FM v turnaji a biele figúry mu pomohli zaknihovať piatu výhru v rade. Vzápätí ku nej pridal aj ďalšiu a tak mu v záverečnej partii stačila na prvé miesto aj remíza. S tou sa však neuspokojil a vyhral aj siedmu partiu v rade. Bez akejkoľvek straty tak získal zaslúžené zlato.

MBK študentov (75 hráčov): FM V.Bochnička 7b/7 1.miesto, S.Havalda 5b/7 9.miesto

Výsledky na chess-results

„Časy se mění a něco zůstává stejný. Jednou si dole, po druhý ještě níž!“ spieva Martin Maxa v rovnomennej skladbe a školské súťaže v Bratislave sú rovnako tak posledné roky zakliate. Po minulom roku by človek očakával výraznú zmenu k lepšiemu, no prezentácia ukončená voči harmonogramu o hodinu neskôr a k tomu na trikrát vylosované úvodné kolo opäť viaceré školy negatívne očarí. A preto sa ani prinajmenšom nemôžeme čudovať tomu, že viacerí účastníci odídu už počas turnaja a pred záverečným vyhodnotením dokonca aj niektorí medailisti. Veď nielen šachom je človek živý a iné povinnosti nepustia. Možno by bolo tiež fajn poučiť sa a nerobiť turnaje iba „z povinnosti“. Alebo to musí zájsť tak ďaleko, že ich bude nutné začať bojkotovať?

138 139