Prvý decembrový deň a zároveň posledný deň pracovného týždňa patril Majstrovstvám Bratislavského kraja žiakov a žiačok ZŠ a nepochybovali sme o našej výraznej účasti. Nakoniec nás reprezentovala dvojica dievčat a pätica chlapcov, čo bol presne opačný pomer ako v paralelných majstrovstvách SŠ.

Sophinka patrila do širšieho okruhu favoritiek na medailové stupienky a na postup napriek tomu, že zo súťažného šachu v posledných dvoch rokoch výrazne vycúvala. Jej prakticky nulová prax však dávala reálnu nádej skôr na umiestnenie v druhej polovici elitnej desiatky. Po úvodných dvoch víťazstvách sa jej hetrik skompletizovať nepodarilo, keď svojej súperke v treťom kole podľahla. Vo štvrtom si rýchlo napravila chuť ziskom tretieho bodu, no v piatom kole a súboji o medailové stupienky zaknihovala čiernymi figúrami aj druhú prehru v rade. Tretie biele figúry znamenali štvrtý bod a teoretickú šancu na medailu. Potrebovala však vyhrať a k tomu aj pomoc v podobe výhry Natálky. Ani jedna časť tohto scenára sa nakoniec nenaplnila a výsledkom tak bolo obhájenie svojho nasadenia v podobe šiestej priečky.

Natálka sa ocitla v turnaji ako prvá nasadená hráčka napriek tomu, že jej doménou je v poslednom čase najmä futbal a šach hráva iba sporadicky. Od nej sa teda dal taktiež očakávať boj o medaile a postup, no faktor „nízka herná prax“ nebolo možné podceňovať a ani prehliadať. Úvodné tri kolá skončila s rovnakou bilanciou ako Sophinka a vo štvrtom tiež jej výsledok zopakovala. V piatom kole zastavila rozlet dovtedajšej vedúcej hráčky turnaja a výhrou sa dotiahla do priebežne vedúcej štvorice. Z nej sa pred záverečným kolom stala trojica a Natálka v nej zostala, čím mala svoj turnajový osud (ako aj ten Sophinky) naďalej všetko vo vlastných rukách. Záverečnou prehrou vypadla z boja o prvú priečku, no nakoniec si o pomocné hodnotenie ustrážila aspoň bronz.

MBK žiačok (25 hráčok): N.Havaldová 5b/7 3.miesto, S.Valentová 4b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

Nadviazať na medailové výsledky z posledných turnajov GPX chcel určite Tobi, o to viac „v domácich priestoroch“ jeho školy. V úvodných troch kolách išiel striktne podľa papierov, čo znamenalo zisk dvoch bodov. Vo štvrtom sa voči tomu vzbúril v už spomínanom derby proti Jurkovi, no v piatom sa mu druhé prekvapenie v rade uskutočniť nepodarilo. Výhra v predposlednej partii znamenala štvrtý bod na jeho konte a do posledného kola aj šancu na pekný výsledok. V ňom ho však nasadený súper zdolal a výsledné štyri body nakoniec stačili „iba“ na 27.miesto.

Do rovnakej kategórie určite patril aj Sebi, ktorého priemer na podujatiach GPX a turnaji začiatočníkov nabral výrazne inú hodnotu ako tomu bolo v minulej sezóne. Po úvodnom víťazstve síce podľahol turnajovej sedmičke, no vzápätí biele figúry využil najprv na druhú výhru a následne aj remízu s turnajovou dvanástkou. V piatom kole však jeho čierne figúry na súpera opäť nestačili, v ďalšom ich však už dokázal pretaviť do celého bodu a do posledného kola vstupoval so šancou na pekný výsledok. Po výhre získal v konečnom zúčtovaní 4,5 bodu a tie mu stačili na 22.miesto.

Jurko mohol byť tiež jedným z čiernych koní turnaja, ktorý by mohol prekvapiť hociktorého favorita a v konečnom zúčtovaní sa vytiahnuť do TOP10. Výhra v prvom kole ho dostala až na druhú šachovnicu, kde sa mu ale zabodovať nepodarilo. Po výhre v tretej partii nevyužil ani druhé biele figúry a v derby podľahol Tobimu. Výhrami v piatom a šiestom kole oživil svoje šance na pekný výsledok a tak sa o jeho ceste turnajom malo rozhodnúť v záverečnej partii. V nej sa mu podarilo zvíťaziť aj tretí raz za sebou a ziskom piatich bodov sa dokázal vytiahnuť na 18.miesto.

Miško uzatváral v štartovej listine elitnú desiatku a chcel sa posunúť čo najvyššie a nadviazať tak na zlepšenú hru z posledného ligového mesiaca. V úvodných kolách zaznamenal víťazný hetrik a na túto bilanciu nadviazal deľbou bodu čiernymi s nasadenou turnajovou jednotkou. Na túto remízu dokázal nadviazať ďalšou cennou výhrou a do posledných dvoch kôl isto vstupoval s nádejou na akúkoľvek medailu. Tá sa rozplynula po prehre bielymi v predposlednom kole a tak mu výhra v záverečnej partii zabezpečila 6.miesto.

Riško bol nasadenou šestkou a určite bolo jeho snahou zabojovať o stupne víťazov. Po úvodných dvoch výhrach však zbytočne zaváhal a postupovú situáciu si tým výrazne skomplikoval, no hneď vzápätí si na konto pripísal ďalšie tri v rade. Najmä štvrté kolo určite nebolo povinnosťou, keď mal čierne proti papierovo mierne vyššie postavenému hráčovi. Do posledného kola tak bojoval o medailové stupienky a svoju stíhaciu jazdu naplnil aj štvrtou výhrou v rade. Po nej tak už mohol iba čakať na ostatné výsledky, po ktorých zistil, že z trojice hráčov deliacich sa o druhé miesto skončil nakoniec na nepopulárnom štvrtom mieste.

Každý jeden hráč tejto pätice si oproti svojmu nasadeniu polepšil a tak im k tomu hromadne gratulujeme!

MBK žiakov (89 hráčov): R.Pisarčík 6b/7 4.miesto, M.Dolník 5,5b/7 6.miesto, J.Lehocký 5b/7 18.miesto, S.Pauko 4,5b/7 22.miesto, T.Bartelt 4b/7 27.miesto

Výsledky na chess-results

„Časy se mění a něco zůstává stejný. Jednou si dole, po druhý ještě níž!“ spieva Martin Maxa v rovnomennej skladbe a školské súťaže v Bratislave sú rovnako tak posledné roky zakliate. Po minulom roku by človek očakával výraznú zmenu k lepšiemu, no prezentácia ukončená voči harmonogramu o hodinu neskôr a k tomu na trikrát vylosované úvodné kolo opäť viaceré školy negatívne očarí. A preto sa ani prinajmenšom nemôžeme čudovať tomu, že viacerí účastníci odídu už počas turnaja a pred záverečným vyhodnotením dokonca aj niektorí medailisti. Veď nielen šachom je človek živý a iné povinnosti nepustia. Možno by bolo tiež fajn poučiť sa a nerobiť turnaje iba „z povinnosti“. Alebo to musí zájsť tak ďaleko, že ich bude nutné začať bojkotovať?

136 137