V talianskej Pule (áno, dobre čítate, talianskej) na ostrove Sardínia sa konajú MS juniorov v rapid šachu a v bleskovom šachu. Slovensko na nich bude zastupuje dvojčlenná mini výprava, v ktorej má svoje miesto aj Samir. Konkurencia letmým pohľadom nevyzerá byť extrémne vysoká, no pri očakávanom množstve ratingovo podhodnotených hráčoch určite to nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou pri Stredozemnom mori...

Vstup do turnaja bol pre Samira víťazný, no v druhom kole ho jeho švajčiarsky súper k ničomu nepustil a remíza bola logickým vyústením partie. V treťom kole si chcel Samir určite napraviť chuť, no úvodný deň turnaja mu zhorkol ešte viac. Kazašský reprezentant totiž dokázal aj čiernymi figúrami neustále tlačiť a nepresnosti a chyby prišli. Šanci na reparát v partii štvrtého kola odolávala rumunská prekážka. Nasledoval súboj s turnajovou štvorkou, ktorý znamenal pre Samira opäť pád do stredu tabuľky. Od šiesteho kola však prišla séria štyroch výhier v rade, ktorá znamenala výrazný posun vyššie a zníženie straty na lídra turnaja už iba na pol bodu. Žiaľ samotný záver Samirovi nevyšiel podľa predstáv, keď najprv biele figúry na piatu výhru po sebe nevyužil a nakoniec bol rád aj za remízu. Ťažko povedať, čo sa udialo v záverečnej partii, pretože súper ho musel niekde nachytať nepripraveného. Rýchly masaker viedol k poklesu na ôsme miesto, ktoré by však zaknihoval aj v prípade remízy. Výhra by naopak znamenala zemiakovú medailu. Ambície mal určite vyššie a tie výsledkovo nenaplnil. Pri pohľade na päticu hráčov z prvej nasadenej desiatky však rozhodne neskončil zle.

MS juniorov v rapid šachu (47 hráčov): IM S.Sahidi 7b/11 8.miesto

Výsledky na chess-results

Bleskový turnaj začal Samir dvoma povinnými víťazstvami, no v treťom kole podľahol neskoršiemu suverénnemu majstrovi sveta. Remíza v piatom kole bola podľa papierov ok a prvý deň zakončil víťazstvom čiernymi figúrami. Začiatok nedeľnej časti však bol ako z hororu. Nie, že by úvodní dvaja súperi Samira boli slabí, ale dve prehry mali znamenať koniec nádejí. Paradoxne ho však naopak priviedli ku drvivému finišu. Víťazný hetrik medzi ôsmym a desiatym kolom znamenal za určitých výsledkov dokonca šancu zabojovať o medailové stupienky. Žiaľ svojho kazašského súpera sa mu čiernymi prekonať nepodarilo, pretože z pohľadu na výsledkovú listinu by to znamenalo bronz! Remíza naopak stačila vo vyrovnanom turnaji iba na deviate miesto.

MS juniorov v bleskovom šachu (47 hráčov): IM S.Sahidi 7b/11 9.miesto

Výsledky na chess-results

072 073