Svojou dvadsiatou treťou časťou pokračoval Dúbravský hodový turnaj v rapid šachu a bolo vysoko pravdepodobné, že tak ako po minulé roky bude aj s našou účasťou. Tentoraz sa o ňu postarala trojica Joni, Sebi a debutant Tobias, ktorý sa stal až týždeň pred turnajom definitívne členom KŠN.

Sebi začal turnaj dvoma prehrami, aj keď druhá partia bola prekvapujúco dlho v jeho réžii. V treťom kole si v „poloderby“ pripísal bod proti mladšiemu bratovi Joniho. Prehra proti nasadenej šestke vo štvrtom kole sa očakávať isto dala, škoda však tej ďalšej, keď mu zazvonil mobil. Vždy však lepšie teraz, keď na to doplatil sám, ako by sa to malo stať v lige, kde by to ovplyvnilo ďalších spoluhráčov. Veríme, že išlo o hlboko poučný moment. Zdravo sa však nahneval a hneď za tým si pripísal na svoje konto víťazný hetrik. A zle si neviedol ani v záverečnom kole, v ktorom však nakoniec favoritovi podľahol. Štyri body sú však určite pekným výsledkom, keď zvážime to, že minimálne v troch ďalších partiách mohol pridať aj čosi navyše.

Tobias dal úvodné dve kolá „na Sebiho“ a rovnako vyšiel bodovo naprázdno. Do tretice však už zabral a to dokonca hneď naplno. V následnej sérii pridal aj tri remízy proti papierovým favoritom a nepomerne výrazne skúsenejším hráčom. Prehra v partii siedmeho kola bola taktiež so cťou a aby toho nebolo málo, v oboch záverečných dvoch partiách dokázal zvíťaziť. V tabuľke sa tak dokázal dostať až do jej stredu, pričom performance 1405 je na premiéru v tak náročnom turnaji absolútne skvelým výsledkom. Snáď si do začiatku ligovej sezóny „strihne“ ešte nejaký ten turnaj a potom už uvidí, čo je to naozajstný šach hraný vážnym tempom.

Joni si zápas úvodného kola mohol zahrať doma v detskej izbe, keď mu Murphyho zákony a Swiss Manager vybrali za súpera jeho mladšieho brata Kuba. Výhru zaznamenal aj v treťom kole, pričom prehry v druhom a štvrtom idú na vrub nenastavenia sa na tempo bez inkrementu. Séria troch výhier v rade vo vytiahla až do prvého radu stolov a štvrtá nebola ďaleko, no nervozita pri elementárnom matovaní viedla ku remíze. Chýbala možno sekunda navyše. V záverečnom kole mu súper odovzdal kvalitu a bola z toho jedna z najrýchlejším partií Joniho v turnaji. Výsledných 6,5 bodu a ôsme miesto je pekným výsledkom. Nakoľko však vieme, že jeho rapid rating je výrazne podhodnotený, nebudeme ho urážať písaním o úžasnom turnaji, ale budeme jeho výkon považovať tak trochu za očakávaný.

Rapid turnaj (80 hráčov): J.Ďurana 6,5b/9 8.miesto, T.Bartelt 4,5b/9 43.miesto, S.Pauko 4b/9 54.miesto

Výsledky na chess-results

037 035

036 038