Koncom septembra sa v neďalekom Slovinsku konali Majstrovstvá Európy mládeže v rapid šachu, Majstrovstvá Európy mládeže družstiev v rapid šachu a zároveň aj Majstrovstvá Európy mládeže v bleskovom šachu. V rámci rekordnej 25-člennej slovenskej výpravy KŠN sme na nich aj my mali nejaké želiezka v ohni, keď nás reprezentovali Grétka, Joni, Riško, Ryan, Simonka a Vladko a ďalšia štvorica v rámci našich tréningových skupín.

Grétka začala turnaj výhrou v bratislavskom derby a do piateho kola sa jej darilo relatívne spoľahlivo bodovať. V ňom si strihla klubové derby so Simonkou. Ťahala v ňom za kratší koniec lana a prvý deň tak ukončila v strede tabuľky. Záverečná tretina turnaja, hraná ďalší deň, jej však absolútne nevyšla. Po remíze turnaj zakončila dvoma prehrami a prepadla sa hlbšie ako hlboko.

Simonka zakopla už v prvom kole, no stratu dokázala kompenzovať víťazným hetrikom a razom bola naspäť v boji o medaile. Scenár sa zopakoval aj v nasledujúcich štyroch kolách, kedy na prehru nadviazala troma víťazstvami a do posledného kola vstupovala do priameho boja o zlato. To by mala v prípade výhry garantované. Žiaľ biele figúry jej proti poľskej súperke radosť nepriniesli a kým ju odprevadila k titulu, sama vypadla z medailových priečok v najnevhodnejšom možnom čase.

Kategória G16 (23 hráčok): WFM S.Bochničková 6b/9 5.miesto, G.Kapolková 3,5b/9 20.miesto

Výsledky na chess-results

Riško úvodné dve domáce prekážky zvládol a na prehru s nasadenou turnajovou štvorkou reagoval parádnou sériou, kde prekvapil dvoch výrazných favoritov. Po šiestom kole tak bol priebežne na skvelom siedmom mieste. Osudným sa mu stali dvaja ukrajinský favoriti, ktorým podľahol v siedmom a ôsmom kole. Záverečná výhra v rámci slovenského derby zakončila jeho vydarené vystúpenie v turnaji.

Ryan taktiež vstúpil do bojov v Slovinsku dvoma výhrami a podľahol súperovi v tretej partii. S miernou zmenou skopíroval od Riška aj sériu 2,5/3 v strede turnaja. Rovnako sa mu stala osudnou porážka od svojho ukrajinského súpera v siedmom kole. V záverečných dvoch partiách však pridal o pol bodu viac a to ho posunulo tesne za prvú desiatku. Úplne spokojný asi nebol, no rozhodne nemôžeme hovoriť ani o jeho neúspešnom vystúpení.

Kategória O12 (93 hráčov): C.R.Mészáros 6b/9 12.miesto, R.Pisarčík 5,5b/9 22.miesto

Výsledky na chess-results

Joni v úvode turnaja márne čakal na svojho súpera a v ďalších piatich partiách naplnil vždy papierové predpoklady. To mu však stačilo iba na ďalšie tri výhry. Po úvodnom dni tak bol priebežne na 17.mieste, čo dávalo šance na výborný výsledok. Záverečná veľká rošáda ale znamenala neuveriteľný zosun až na výsledné 45.miesto a to určite nie je dôvod na jeho spokojnosť.

Kategória O14 (76 hráčov): J.Ďurana 4b/9 45.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko v Slovinsku doslova trhal parkety. Po dvoch výhrach jeho rozlet remízou dočasne pribrzdil rumunský súper, no potom sa diali veci. Najprv Zdolal nasadenú dvojku a štvorku a hetrik zavŕšil výhrou proti súperovi z Rumunska. Po úvodnom dni tak obsadil prvé miesto s jednobodovým náskokom a verili sme, že udrží buď čelo tabuľky, alebo aspoň medailu. O našich skromných cieľoch si však Vladko myslel svoje a vyhral aj ďalšie dve partie, po ktorých mal na čele tabuľky už dvojbodový náskok. Prehra v záverečnom kole tak už iba umožnila súperom mierne stiahnuť svoje manko. Vladko sa tak stal majstrom Európy s náskokom 1,5 bodu a to je bez akejkoľvek debaty zaslúžene. Paráda, gratulujeme!

Kategória O18 (29 hráčov): FM V.Bochnička 7,5b/9 1.miesto

Výsledky na chess-results

Na záver naša veľká gratulácia aj Tomimu, ktorý zvládol kategóriu do 8 rokov rovnako presvedčivo ako Vladko a získal dokonca ešte o bod viac (spoiler: a už vopred aj gratulácia k zisku titulu majstra Európy v bleskovom šachu a tým zavŕšeniu unikátneho double). A samozrejme nesmie chýbať ani gratulácia IM Sergejovi Berezjukovi!

043 044

045 046

047 048