Na začiatku všetkého bola Samirovi schválená žiadosť o divokú kartu (keďže sa pri plnení reprezentačných povinností nemohol zúčastniť nominačného podujatia v Dudinciach, kde by bol top favoritom na víťazstvo) a tak sa zúčastnil MS juniorov v šachu v hlavnom meste Mexika. Nakoniec sa naša účasť na juniorskom šampionáte zdvojnásobila, keďže v kategórii junioriek bude hrať Emka. To znamenalo účasť členov KŠN na šachovom podujatí už v 34. krajine sveta. Tí ktorí mali v pláne sledovať online, mali smolu, že okrem dvoch, všetky ostatné partie začínali o 16:00 miestneho času, čo znamenalo na Slovensku presnú polnoc.

Emka čiernymi figúrami bezpečne vyrovnala hru v koncovke štyroch veží pri existencii rôznofarebných strelcov dokázala získať iniciatívu a postupne súperke vzala dvoch pešiakov a partiu spoľahlivo dotiahla do víťazného konca. V druhom kole ju čakala reprezentantka Kirgizstanu bez fide ratingu, čo bola pochopiteľne veľká neznáma, no napriek tomu sme verili v úspešný výsledok. Partia bola súbojom mačky s myšou a Emka by si určite viac zahrala aj v našej piatej lige. V treťom kole dostala nasadenú osmičku a čiernymi partiu bezpečne udržala. V jej priebehu mala nejaké šance na zisk výhody, v závere ju strata pešiaka nemusela vôbec mrzieť. Nasadená sedmička v podobe čínskej reprezentantky však už ohľady nebrala. Pasívne rozohrané otvorenie Emky tvrdo potrestala až príliš skoro. V piatom kole prišiel reparát v podobe zvládnutej partie proti hráčke Ekvádoru, pričom rozdiel v sile oboch hráčok bol z priebehu partie úplne zrejmý. V polovici turnaja získala proti favorizovanej WIM z Írska v úvodnej polovici partie veľmi slušnú výhodu, no v priebehu partie prišlo k postupnému obratu. Siedme kolo bude v znamení boja proti kolumbijskej WCM, ktorá dovtedy dve papierovo silnejšie súperky neprekvapila a verili sme, že sa jej to nepodarí ani do tretice. Emka túto prekážku zvládla, aj keď treba dodať, že súperka nebola ďaleko od výhry a úvodných tridsať ťahov bolo na jednu bránu. V koncovke sa našťastie ukázala sila a výsledok dopadol podľa našich predstáv. Nasledujúce kolo proti favoritke rozohrala veľmi dobre, no partia sa otočila. Súperka však skratovala a nechala si nechať dať mat prvým ťahom. Bod zdarma poteší, ale bolo dôležité neuraziť Caissu a nadviazať naň úspešným výsledkom proti nasadenej trinástke, ktorá reprezentuje Kanadu. To sa Emke podarilo, keď udržala nerozhodný výsledok a do desiateho kola jej žreb pridelil hrateľnú súperku z Nórska. Boli sme zvedaví, akú štartovaciu pozíciu pred posledným kolom si vďaka tejto partii zabezpečí. Svoju severskú súperku zdolala v partii na jednu bránu a do záverečnej partie vstupovala na priebežnom deviatom mieste. Súperkou jej bola na piatej šachovnici kubánska WIM, cez ktorú mohla svoj dovtedy výborný turnaj ešte vylepšiť. Začiatok partie síce nebol v jej podaní úplne ideálny, no súperka sa šance nechopila a následne Emka áno. Záverečná obeť veže na g7 bola už iba čerešničkou na perfektne odohranom turnaji. Výsledné piate miesto na MS junioriek je niečo, čo Slovensko už veru veľmi dlho nezažilo, keď navyše na aktuálnu majsterku sveta stratila iba jeden jediný pol bod. Okrem toho ju získaný rating výrazne priblížil k prípadnému zisku titulu WFM. Za psychickú odolnosť v posledných kolách, v situácii, v ktorej sa v živote neocitla a zvládla ju na výbornú s hviezdičkou, si to však absolútne zaslúžila. Gratulujeme a snímame pomyselný klobúk dole!

MS junioriek v šachu (84 hráčok): E.Walter 8b/11 5.miesto

Výsledky na chess-results

Samir získal v úvodnom kole výhodu relatívne rýchlo a jeho pasívne hrajúci súper nekládol odpor jeho plánom a navyšovaniu rozdielu v aktivite oboch armád. Bezpečným spôsobom sa tak dostal k zisku celého bodu. V druhej partii mal biele proti majstrovi Fide z Terra Australis Incognita a my sme verili v pokračovanie víťaznej série. Tá sa aj naplnila, no hneď sa aj skončila. V treťom kole si nepostrážil otvorenie a dostal sa pod sústavný tlak nasadenej trojky turnaja a síce sa dokázal dostať až do koncovky, reálnu šancu na remízu však stratil už v otvorení. Pokus o reparát proti súperovi z Kazachstanu úplne nevyšiel, aj keď to dlho vyzeralo na typickú partiu Samira s postupných zbieraním výhod. Typickú vežovú koncovku s pešiakmi „f“ a „h“ sa Samirovi do výhry pretlačiť nepodarilo. Caissa mu však náklonnosť prejavila hneď vzápätí, keď jeho kubánsky súper dostal v koncovke zatmenie mysle a Samirovi sa pekným taktickým obratom podarilo zachrániť partiu vďaka pevnosti. Ekvádorský súper, ktorý kolo predtým remizoval s Filipom Haringom, taktiež pevnou hrou dokázal vybojovať remízu. Tá bola pre Samira už treťou v poradí a na výhru tak čaká od druhého kola. Verili sme, že sa jej dočká v partii siedmej, keď mal biele figúry a za súpera reprezentanta Argentíny. V otvorení sa mu žiadnu výhodu podariť nezískalo, no to najhoršie prišlo hneď vzápätí, keď prehliadol elementárnu taktiku a partiu okamžite prehral. V turnaji tak už hrá najmä o česť a túto fázu začal víťazstvom proti domácemu hráčovi. V deviatom kole ho čakal IM z Namíbie a Samirovi sa podarilo naplno zabodovať aj druhý raz za sebou. V predposlednej partii bude čiernymi čeliť majstrovi Fide z Islandu a veríme, že jeho bodovacia séria sa ešte neskončí. Veľa tomu však pri prechode z otvorenia do strednej hry nechýbalo, keď súper dostal šancu na silný útok. Tú však nevyužil a pozícia sa vyrovnala a v koncovke skončila deľbou bodov. V poslednom kole ho bielymi čakal paraguajský FM a pevne sme verili, že Samir sa s Mexikom rozlúči víťazstvom. Napriek komplikáciám pri realizácii strategickej výhody, čo je v poslednej dobe skôr jeho slabina ako sila, sa mu to napokon podarilo. Zmŕtvychvstanie po siedmom kole zvládol na výbornú a dokázal sa dotiahnuť na pozície, ktoré mu podľa nasadenia zodpovedajú. Vo veľkej skupine sedembodových hráčov skončil síce na jej chvoste a z ratingu odpísal ďalších 14 bodov, no za bojovnosť a nezlomnosť ho musíme pochváliť. S vierou, že sa dobre naladil na začiatok ligovej sezóny, kde bude mať šancu predviesť, že posledné mesiace boli lokálnym minimom, z ktorého sa opäť odrazí smerom nahor.

MS juniorov v šachu (146 hráčov): IM S.Sahidi 7b/11 30.miesto

Výsledky na chess-results

Web podujatia: MS juniorov v šachu

029 031

030 032

041 042