Po minuloročnom pokuse formou rapid turnaja tento rok prišlo ku zmene formátu podujatia a ide o turnaj hraný vážnym tempom. Vzhľadom na jeho termín mimo ligových súťaží bolo už pred jeho štartom vysoko pravdepodobné, že sa ho zúčastní viacero našich hráčov. Našu účasť však znížili kolízie s končiacimi ME mládeže v šachu (Grétka, Joni) a začínajúcimi MS juniorov v šachu (Emka, Samir). Na poslednú chvíľu vypadol z pracovných dôvodov Tomáš a tak turnaj začala iba osmička.

Ryan si v prvom a treťom kole čiernymi veľké problémy nenarobil, no kým v úvodnej partii vyhral bez problémov a na jednu bránu, v tej druhej súper svoje šance odolávať dlhšie nevyužil. Pri jeho časovej spotrebe však niet divu. Škoda druhého kola, kedy prekvapil favorita veľmi špecifickým variantom a nakoniec sa dostal do viac ako nádejnej pozície. V nej však nevyužil viacero sľubných možností a priebeh partie sa otočil v jeho neprospech. Vo štvrtom kole ho čakal bielymi majster Fide, nuž motivácia ukázať sa bola určite veľká. V živelnej pozícii by to ale chcelo viac odvahy, ako super pasívne 10.Je1, po ktorom súper prebral iniciatívu. Už počas partie bolo jasné, že Ryan nie je zdravotne v poriadku a pri pohľade na losovanie je zrejmé, že Ryan turnaj buď definitívne dohral, alebo minimálne ho na dlhší čas prerušil.

Adelka v úvodnom kole nezvládla nástrahy gambitu, no určite pozitívne môžeme hodnotiť jej odvahu prvý raz v živote posunúť v úvodnom ťahu pešiaka o dve polia, na e5. V druhej partii začala naopak veľmi dobre a v pätnástom ťahu mala možnosť navýšiť svoju výhodu. V tom istom čase však prišla séria viacerých nepresností v rade a súper sa dostal do výbornej pozície a svoj prvý darovaný mečbal využil. V treťom kole čiernymi zahrala veľmi peknú partiu, pričom jej priebeh bol v podstate na jednu bránu. Súper podcenil hroziace nebezpečenstvo a automatickým ťahom podložil figúru. Prvé prekvapenie v turnaji v jej podaní tak bolo na svete a pevne veríme, že zďaleka nie posledné. Vo štvrtom kole si so súperom dali v úvodnej fáze partie načas, no dlho partia sa dlho držala okolo rovnováhy a všetko sa začalo kaziť až v časovej tiesni pred kontrolou. Po nej ostali z pozície trosky. V piatom kole sa pokúsila prekvapiť bývalého spoluhráča a neviedla si zle, no nakoniec zle spočítala variant a prišla o figúru. Následne ju čakal zápas bez favorita. Súboj, v ktorom zatiaľ obaja hrali lepšie, ako tomu zodpovedalo ich bodové konto. V otvorení využila chybu súpera a získala figúru za pešiaka. Zakrátko však odovzdala ďalšieho, čo stále bezpečne stačilo na výhru, no následná realizácia výhody skončila harakiri a nakoniec sa z výhry tešil súper. V siedmom kole ju tak čakal reparát so súperom, ktorý síce nebodoval, no kožu nepredával vôbec lacno. Potvrdil, že otvorenia má zvládnuté na slušnej úrovni a pozícia na šachovnici sa rýchlo vyčistila. Súperova dvojica strelcov dávala šance na výhru, takže Adelka ponukou remízy určite neurobila zle. V ôsmom kole ju čakala nemecká súperka, ktorá už hrala aj s Riškom aj Samkom. Verili sme, že proti nám nezaboduje ani do tretice a tento scenár sa aj stal skutočnosťou. V záverečnom kole to dokonca dlho vyzeralo na druhú výhru v rade. Po jednostrannom priebehu žiaľ ani pešiak navyše nestačil na víťazstvo a súper sa nakoniec vyšmykol v čase, kedy už snáď ani sám neveril. Adelka si v turnaji vyskúšala množstvo nových otvorení a strategických schém, čo sa pochopiteľne muselo ukázať na výsledku. Ak by hrala svoje zaužívané stereotypy, počet bodov by bol isto vyšší, no z dlhodobého hľadiska by bol takýto prístup katastrofou. Napriek všetkému však s obrovskou rezervou uhrala výsledok, pri ktorom z ratingu neodpisuje a z odohraných partií sa určite v blízkej dobe výrazne veľa naučí.

Miško v úvodnom kole „nestihol“ rošádu a súper jeho kráľa v centre dokázal expresne rýchlo využiť a to napriek tomu, že rošáda sa nakoniec stala. V druhej partii mu odvaha síce nechýbala, no obeť kvality a následný útok s ňou spojený sa ukázali ako nekorektné. Obrancov bolo dostatočné množstvo a útočníkov málo. V treťom kole už bol Miško papierovým favoritom, no dve podložené figúry pred dvadsiatym ťahom mu nedali najmenšiu šancu. Po hroznej úvodnej tretine turnaja sa tak potreboval chytiť čím skôr, súpera však ľahkého nemal. Aj keď urobil všetko preto, aby prehral v miniatúrke, Miškova rýchla hra mu dala viacero šancí a nakoniec ich využil. Miška tak čakal v piatom kole v klubovom derby navrátilec Samko. Proti nemu odohral asi zatiaľ najlepšiu partiu, keď kvalitne zahral otvorenie, až na jednu stratu pešiaka nerobil vážnejšie chyby a časovo si tiež dal partii záležať. Ani to ho však neochránilo pred prehrou a v šiestom kole mal voľno. Po pauze ho čakal náročný zápas na pozornosť, nakoľko pri hre s nevidiacimi súpermi platia špeciálne pravidlá. Boli sme zvedaví, ako sa s nimi skamaráti. Zápas zvládol na výbornú, keď súper stratil príliš skoro pešiaka a následne si nevšimol vidličku. Partia tak skončila skôr ako začala a Miškovi priniesla trochu svetla do jeho doterajšieho turnajového trápenia. Favoritom bol aj v ďalšom kole a tak by sme dúfali v pokračovanie víťaznej série, no prehliadnutie medziťahu spôsobilo stratu figúry a ďalšiu zbytočnú prehru. Výhra v záverečnom kole tak už iba kozmeticky znížila straty, ktoré sa blížili ku trojcifernému číslu. Nie ideálna koncentrácia v úvodných kolách a hrubé taktické prehliadnutia počas úplne celého turnaja viac nedovolili. Ešte veľmi veľa taktických diagramov bude nutné vyriešiť a to naozaj čím skôr...

Riško si v úvodných dvoch kolách veľa radosti čiernymi figúrami neužil, keď vyrovnať sa mu nepodarilo ani v jednej partii a obaja favorizovaní súperi si s chuťou zapoľovali na jeho kráľa. V treťom kole naopak rolu favorita potvrdil on sám, keď súperka neopatrne stratila už v úvode figúru za dvoch pešiakov a to sa po prechode do koncovky ukázalo ako rozhodujúce. Vo štvrtom kole ho čakalo prvé klubové derby v turnaji, keď mal biele figúry proti Lucke. V podstate ich dlho ani nemal, keďže hral tak pasívne, že Lucka „mala biele“ už po pár ťahoch. Priebeh partie zaznamenaný na online prenose sa však od nejakého momentu určite nestal, lebo by sme im museli odporučiť iný šport. V piatom kole ho čakal súper, ktorý zdolal v tretej partii Miška a verili sme, že by mu mohol vrátiť požičané. Partia dlho nebola jasná a šance mali obaja, no nakoniec sa Riško presadil. V šiestom kole sme verili, že by mohol na výhru nadviazať a prekvapiť svojho súpera. To sa aj stalo skutočnosťou a do záverečnej tretiny turnaja vstupoval v strede tabuľky. A v priebehu partie proti svojmu maďarskému súperovi to vyzeralo, že by nejaký pol bod aj mohol vybojovať. V závere partie sa však favorit presadil. V ôsmom kole taktiež nebol na papieri favoritom, no jeho zápas mal byť čistým trojtipom. A v priebehu partie aj bol, keď každý chvíľku ťahal pílku a šancí na výhru bolo na oboch stranách viac ako dosť. Hru nervov nakoniec lepšie zvládol súper. V záverečnom kole to vyzeralo tak, že Riško využije stĺpec „c“ a pešiakovú majoritu na dámskom krídle, no partia sa nakoniec skončila remízou. Z online prenosu ale nie je jasné prečo, lebo v záverečnej pozícii by to mala byť pre súpera úplná jednoduchá výhra. Škoda záverečnej tretiny turnaja, v ktorej mal Riško na dosah určite viac ako jedinú remízu, keď šance na body (aj celé) mal prakticky v každej partii. Nevyužité šance tak viedli k peknému výsledku, avšak s až príliš veľkou rezervou.

Samko bol v úvodnom kole turnajovej desiatke a zároveň veľmajstrovi z Moldavska dlho vyrovnaným súperom, no stratil niť a nešťastným 28. ťahom umožnil súperovi rozvinúť iniciatívu, ktorá nakoniec prerástla do jednostrannej záležitosti. Od druhého kola žiaľ nebol žrebovaný zo zdravotných dôvodov a či bude v turnaji pokračovať, to bolo viac ako otázne. Nalosovaný bol opäť v piatom kole, kedy si dal už spomínané víťazné derby s Miškom. V šiestej partii mal biele figúry proti nemeckej súperke a podarilo sa mu naplniť papierové predpoklady, keď zvíťazil druhý raz v rade. Čakali sme, či zvládne aj tretieho papierovo slabšieho súpera a zaznamená víťazný hetrik. Partia mu však nevyšla a v záverečnej pozícii mohol byť rád, že súper mal rešpekt. Na ten sa však spoliehať nemôže. V ôsmom kole vyzeralo úplne inak, no partia sa pohybovala v hraniciach rovnováhy od úvodu až do jej konca, pričom bielymi by sa čakalo, že aspoň trochu súpera pritlačí. V záverečnej partii sa mu vlažný prístup k otvoreniu nevypomstil iba kvôli laxnosti súpera, ktorý blical prakticky celú partiu. Najprv nevyužil náskok vo vývine, následne pustil Samkovi dôležitý stĺpec „d“ a všetko podčiarkol prehliadnutým jednoťahovým matom. Ťažko hodnotiť turnaj, v ktorom prehral iba s veľmajstrom a následne vynechal tri kolá kvôli chorobe. Následne proti papierovo slabším súperom ako nôž maslom neprechádzal, no s každým bodoval a v podstate si výkonom rating obhájil.

Simonka v úvodnom kole prehnala optimizmus, keď nekorektne obetovala figúru už v siedmom ťahu, no súper uveril a ani nepočítal čo a ako. Výsledkom bola výhra v pätnástom ťahu. Rovnaký scenár v druhom kole proti srbskému veľmajstrovi celkom pochopiteľne nefungoval. Ten figúru vzal, neskôr aj druhú a útok sa vyparil. V treťom kole pokračovala v šachovom gamblerstve, keď obeť kvality bola absolútne správna, no následná realizácia mala svoje muchy a nie málo. Súper sa však bránil nepresne a výsledkom bola ďalšia rýchla výhra čiernymi. Následne ju čakal bielymi ďalší veľmajster, tentoraz z Bulharska, a asi by nebolo od veci, trochu si pred partiou schladiť hlavu. Súper v komplikovanej pozícii relatívne rýchlo vyrovnal a prebral iniciatívu. Simonka tak po prehre mala šancu zaznamenať víťazný hetrik čiernymi, aby sa dostala opäť vyššie. Nakoniec však mohla byť rada za remízu, pretože v jej priebehu dlho doslova visela nad priepasťou. Zatiaľ sa tak stále herne trápila a dúfali sme, že po ďalších štyroch kolách možno budeme písať inak. Biele figúry v šiestom kole využila ku presvedčivému víťazstvu a následne ju čakal súper, ktorý bol zatiaľ v turnaji typickým aprílovým počasím. Tentoraz si žiaľ vybral silnejšiu chvíľku a v ostrej Sicílke sa zorientoval výrazne lepšie ako Simonka a skóroval naplno. Tej žreb do ôsmeho kola pridelil maďarskú súperku, s ktorou sa nedávno stretla za šachovnicou v Skalici, keď si bod rozdelili. Teraz by sme verili, že sa jej podarí zabodovať naplno a to sa jej vo veľmi bojovnej partii aj podarilo. Darčekom na oboch stranách však bolo možno až priveľa. O to menej ich bolo v deviatom kole, kedy súhlasila s remízou v deviatom ťahu a vďaka nej zakončila turnaj s minimálnym plusom. Na naladenie formy pred MS mládeže v Taliansku nám ostávajú dva mesiace a veríme, že to bude v jesenných mesiacoch len a len lepšie.

Lucka v úvodnom kole mala tú česť zahrať si s dlhoročným úspešným nemeckým olympionikom, ktorý je zároveň nasadenou dvojkou turnaja. Úvod partie vyšiel síce v jej prospech, no obeť pešiaka sa ukázala ako nedostatočná, keď v nej nedocenila jeden možný ťah. V druhej partii čiernymi rýchlo vyrovnala a súperovu taktickú chybu okamžite využila na zisk bodu. V treťom kole bielymi nestačila na favorita, keď proti Francúzskej obrane po dlhej dobe zaknihovala prehru. Ako sme už spomínali vyššie, v ďalšom kole ju čakal Riško a po výhre ju čaká nasadená osmička, ktorej turnaj nejde podľa predstáv. Ani do tretice sa jej však nepodarilo favorita oskalpovať, keď partia mala až neuveriteľne rýchly priebeh. V šiestom kole sa mohla tešiť na nejaký freestyle typu 1.Jh3 alebo 1.Ja3, tak sme boli zvedaví, čo uvidíme. Prekvapenie aj prišlo, no zvládla ho fakt na vysokej úrovni a nakoniec vyhrala ešte pred dvadsiatym ťahom. Za odmenu ju čakal ďalší zápas v ktorom favoritkou nebola, no dúfali sme, že štvrté biele figúry by si už zaslúžili aspoň pol bodu, ideálne samozrejme ešte viac. Vo doteraz svojej suverénne najlepšej partii na tomto turnaji nedala súperovi šancu a po hre na jednu bránu zvíťazila. Do ôsmeho kola jej žreb celkom prial, keď nastúpila proti skúsenému matadorovi, no v skupine štvorbodových boli aj omnoho väčší zabijaci. Lucka bola na súpera evidentne pripravená, hrala svižne a odvážne, miestami až ľahkovážne. V divokej partii urobili obaja viacero prešľapov a konečná remíza je tak asi spravodlivým výsledkom. Ďalšiu na svoje konto pridala aj v záverečnom kole, kedy sa trochu zľakla súperovej dvojice strelcov a svojim záverečným ťahom pozíciu výrazne sploštila. V konečnom dôsledku však odohrala vydarený turnaj najmä vďaka jeho druhej polovici a výkon 2106 a 62 bodov do rebríčka ju určite potešilo. Za normálnych okolností totiž jej rating jednoducho jednotkou začínať nemá.

Vladko sa v úvodnom kole proti papierovému outsiderovi zo Švajčiarska natrápil oveľa viac, ako by si dokázal pred partiou vôbec pripustiť. Neľahká výhra sa však predsa len zrodila a v druhom kole k nej pribudla ešte jedna. Na počet ťahov síce dlhšia, no s výrazne kontrolovanejším priebehom. V treťom kole sa proti nasadenej trojke turnaja a litovskému veľmajstrovi dostal do náročnej pozície už v úvode partie a v jej priebehu si veľa radosti neužil. Urobil si ju však hneď vzápätí, keď ho čakal mladý maďarský reprezentant. Toho „automatická“ rošáda stála krk a aj keď sa následne ešte snažil ako úhor vyšmyknúť, Vladko mu nedal najmenšiu šancu. Následne sme mu držali palce v súboji proti bulharskému veľmajstrovi a nasadenej turnajovej sedmičke, veriac, že ho čiernymi udrží, či prekvapí naplno. A že v jej priebehu vôbec nestál zle! Partia sa však nedá dopozerať do konca, pretože tak, ako je uverejnená na online, sa určite nehrala. Druhú tretinu turnaja uzatváral derby Interchessu, kde sa čakalo, či v ňom potvrdí rolu favorita. Partia nebola bez chýb na oboch stranách, no nakoniec sa výhru vybojoval a v siedmom kole sa stretol so srbským veľmajstrom. Do tretice všetko dobré? Stalo sa! Súper sa síce v prvej polovici partie nemal na čo sťažovať, no v komplikovanej pozícii postupne strácal čas a Vladko veľmi správne pozíciu ešte priostril a chyby súpera sa dočkal. V ôsmom kole ho čakal malý sviatok v podobe partie s legendou svetového šachu, litovským veľmajstrom Eduardasom Rozentalisom, ktorý bol svojho času dokonca svetovou devätnástkou! Viac na wikipedia.org Vladkovi sa túto partiu vďaka dlhotrvajúcej iniciatíve dokonca podarilo vyhrať a do záverečného kola tak bolo možné všetko. Na svojho krstného otca sa mu však recept čiernymi nájsť nepodarilo a ziskom šiestich bodov zospodu olemoval TOP10. V turnaji hral s piatimi veľmajstrami, z ktorých dvoch zdolal a zvyšné štyri body pridal z pozície favorita. Dvadsať bodov do ratingu ho pri snahe získať titul IM určite potešilo.

Open turnaj (97 hráčov): FM V.Bochnička 6b/9 10.miesto (2.miesto v kategórii U20), L.Strišková 5b/9 28.miesto (2.miesto v kategórii žien), WFM S.Bochničková 5b/9 29.miesto (2.miesto v kategórii žien), S.Havalda 4b/9 59.miesto, R.Pisarčík 3,5b/9 65.miesto M.Dolník 3b/9 76.miesto A.Mendelová 3b/9 78.miesto, , C.R.Mészáros 2b/9 87.miesto

Výsledky na chess-results

021 022

023 024

025 026

027 028