Po hromadnej klubovej účasti v minulom roku bolo viac ako pravdepodobné, že si ju v Chorvátsku zopakujeme aj tento rok. Postupne sa síce počet predpokladaných účastníkov výrazne znížil, no v Pule nás reprezentuje pätica členov KŠN a ďalšia pätica členov tréningových skupín. V rámci článku sa pochopiteľne budeme venovať iba tej prvej, palce však držíme všetkým!

Maťo v úvodnom kole taktiež potvrdil papierové predpoklady a bielymi zdolal svojho chorvátskeho súpera. V tom druhom ho čakala oveľa náročnejšia prekážka, keď ho preveril taliansky majster Fide. Od úvodu však rozdiel vôbec nebolo vidieť a Maťo získal z otvorenia príjemnú pozíciu, bez protihry. Namiesto aktívnych pokračovaní však zvolil bezpečnejšie a pozícia sa vyrovnala a neskôr sa presadil favorit. Verili sme, že tomu tak bude aj v treťom kole a Maťo biele figúry pretaví na zisk celého bodu, čo sa aj potvrdilo. Jeho ďalším súperom bol bosniansky FM a aj keď sme dúfali v prekvapenie, všetko bolo viac či menej jasné už po otvorení. V ďalšom priebehu súper obrat nepripustil a Maťa tak čakal súboj s Austráliou. Skončil sa zmierlivo, no následne už zabodoval naplno, proti svojmu talianskemu súperovi. V siedmom kole ho čaká troma výhrami v rade rozbehnutý a ratingovo výrazne poddimenzovaný súper z Ukrajiny. Nepríjemný žreb, no partia ako každá iná a Maťo ju zvládol. Čo sa mu však nevydarilo, to bol záver turnaja, keď pri oboch favoritoch odchádzal od partie zdolaný a nakoniec skončil v závere prvej stovky, s miernym odpisom ratingu.

Lucka na rozbeh preskočila nemeckú prekážku a v druhom sa určite chcela pokúsiť bielymi figúrami prekvapiť domáceho reprezentanta. Nakoniec však odchádzal spokojnejší od šachovnice práve on a Lucka tak bude mala šancu na reparát a návrat do prvej polovice tabuľky. To sa jej podarilo a tak ju čakalo interchessovské česko-slovenské derby a biele figúry k tomu. Tie však v ostrom variante Sicílskej obrany nepomohli zabodovať a šancu zabodovať tak mala v piatom kole, proti súperke z Argentíny. Svoj plán však určite remízou nenaplnila a výhra tak prišla až do tretice, proti súperovi zo Slovinska. V siedmom kole ju čaká neľahká prekážka z Indie, tie sa nám však pletú do života preto, aby sme ich prekračovali. Túto sa jej síce nepodarilo zdolať, no vzápätí vyhrala v neľahkom dievčenskom slovenskom derby a v poslednom kole dokázala čiernymi udržať favorita z Nórska. Výsledných päť bodov jej nakoniec stačilo na 84.miesto a udržanie ratingu.

Joni si, rovnako ako Simonka, v úvodnej partii nezahral, keď márne čakal na svojho talianskeho súpera. V tom druhom čelil čiernymi slovinskej držiteľke titulu WFM a nečakalo ho teda nič ľahké. Favoritka sa v partii presadila a Joni má pred sebou opäť rolu favorita a biele figúry k tomu. Dúfali sme, že svojmu nemeckému súperovi nenechá možnosť prekročiť svoj tieň. Výhra znamenala ďalšiu ženskú súperku, tentoraz chorvátsku WIM. A Joni bol opäť gentlemanom, tak sme verili, že bodovo zaberie v piatom kole, opäť proti hráčovi z Nemecka. To sa aj stalo skutočnosťou a výsledok zopakoval aj v ďalšej partii, kedy čiernymi figúrami prekvapil rakúskeho FM. V siedmom kole ho čakalo slovenské derby a skúsený IM, čo isto nebola ľahká, no na druhej strane ani neprekonateľná prekážka. Veľmi dlhú partiu nakoniec rozhodli skúsenosti, no Joni zabral v záverečných dvoch kolách, kedy svojim súperom zo Španielska a Slovinska najprv vzal remízu a potom celý bod. Ziskom 5,5 bodu obsadil 57.miesto, čím si polepšil oproti nasadeniu o vyše 40 miest a ratingovo sa výrazne priblížil hranici 2000.

Simonka v prvom ani druhom kole nebola žrebovaná z dôvodu zdravotných problémov a nebolo vylúčené, že do turnaja nenastúpi. Nakoniec začala svoju chorvátsku šachovú púť v treťom kole, keď mala za súpera domáceho hráča a verili sme, že svoju prvú partiu zvládne. Keď však človek nie je fit, dejú sa veci. Vzápätí ju čakalo slovenské ženské derby a proti húževnatej súperke nemalo byť prechádzkou ružovou záhradou. Simonka však druhé prekvapenie nepripustila a výhrami v ďalších dvoch kolách sa vytiahla na vyššie šachovnice. Verili sme, že v siedmom kole predĺži svoju víťaznú sériu, keď nastúpi čiernymi figúrami proti nórskemu súperovi a nielen, že zvládla vyhrať túto partiu, ale aj záverečné dve. Jej poslednými obeťami v Pule sa stali Chorvát a Rumun. Nakoniec sa tak sériou šiestich výhier v rade dostala poriadne vysoko a dokázala, že vie zabojovať aj vtedy, keď karty nie sú rozdané ideálne. Výsledné 36.miesto je tak určite super, nakoniec ani na ratingu nestratila, škoda len, že nedostala ešte šancu zabojovať o medaile v kategórii žien.

Vladko už krátko po otvorení získal dvojicu strelcov a veľmi príjemnú pozíciu. Keď k tomu pridal aj pešiaka, netrvalo dlho a rozhodol nástupom na kráľovskom krídle. V druhom kole mohol vyhrať omnoho skôr, keď súper nestihol ukončiť vývin a tak výrazne zaostával. Získaný pešiak bol chudobným vykúpením, ale výsledok nakoniec potešil. V tretej partii ho čakala náročnejšia prekážka v podobe súpera z Bosny a Hercegoviny. Ale tretia španielska voľba v úvodnej tretine turnaja viedla opäť k výhre Vladka. Vo štvrtom ho čaká známy španielsky komentátor – GM Pepe Cuenca, ktorého komentované online prenosy dvíhajú divákov zo stoličiek. Pred zápasom sme boli zvedaví, že či bude aj štvrtý raz na šachovnici španielska, alebo zrovna krajan Ruya Lopeza zvolí niečo iné. Napokon tak urobil Vladko, ktorý zahral Škótsku hru a v úvodnej polovici partie sa to ukázalo ako veľmi dobrý ťah, pretože súper si naliezol do podozrivej pozície a v nej mu do reči určite nebolo. Až v obojstrannej časovej tiesni sa partia otočila, no Vladko dokázal ubrániť neľahkú jazdcovú koncovku a remíza je napokon asi ok výsledok pre oboch. V piatom kole ho čakala WIM z Azerbajdžanu a to nemala byť o nič jednoduchšia prekážka. Od úvodu partie však bolo zrejmé, kto má záujem diktovať tempo hry a aj keď z úvodného tlaku Vladka nič nebolo, v strednej hre získal materiálnu prevahu a v koncovke ju dokázal presadiť. Zostal tak na vysokých priečkach a žreb mu pridelil turnajovú trojku – islandského GM Peturssona. Ten mal v prvej polovici partie, no Vladko postupne vyrovnal hru a dokonca získal aj pešiaka. V neľahkej koncovke postavil súper obeťou figúry štýlovú pevnosť a remíza sa stala nevyhnutnosťou. Za odmenu ho tak v siedmom kole čakalo ďalšie „veľké zviera“ – druhý nasadený hráč zo Španielska a my sme verili minimálne v predĺženie neporaziteľnosti. Začiatok partie nás nepotešil a súper dostal koncovku na dva výsledky, no paradoxne sa udial ten tretí. Súper sa niekde neuveriteľne prepočítal a Vladkovi daroval figúru. Neprotestujeme však. V ôsmom kole dostal Vladko veľmajstra z Azerbajdžanu a bolo jasné, že má prvý mečbal na normu. V partii to chvíľu vyzeralo, že by mohol mať nepríjemný útok na kráľovskom krídle, no po prechode do koncovky bola podpísaná remíza. Tá by mala nakoniec stačiť na zisk jeho druhej normy IM, k čomu samozrejme gratulujeme! V záverečnom kole tak mohol hrať o čo najlepšie umiestnenie v turnaji, s možnosťou zabojovať aj o celkové prvenstvo. V ostrej pozícii však hra bez plánu (Vfb1, Va3) dala súperovi do rúk iniciatívu priam zadarmo a ten sa svojej šance chopil. Scenár z Českých Budějovíc sa tak zopakoval úplne do poslednej bodky. Výsledné 10.miesto a je vzhľadom na priebeh turnaja neskutočné kruté, no zisk 31 bodov do ratingu je určite fajn a spomínaná norma IM čerešničkou na torte!

Open turnaj (220 hráčov): FM V.Bochnička 6,5b/9 10.miesto (splnená 2.norma IM), WFM S.Bochničková 6b/9 36.miesto, J.Ďurana 5,5b/9 57.miesto, L.Strišková 5b/9 84.miesto, M.Rak 4,5b/9 92.miesto

Výsledky na chess-results

468 469

470 471

472 477

478 479

480 481

482