Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V prvej polovici novembra sa v tureckej Antalyi konali ME mládeže v šachu. Už krátko po výsledkoch na MSR mládeže bolo jasné, že na nich nebudeme chýbať a našu klubovú účasť nakoniec zabezpečili Grétka s Ryanom, s trénerskou podporou vedúceho výpravy v podobe IM Sergeja Berezjuka. Palce sme držali aj štyrom členom našich tréningových skupín (Hanke, Dankovi, Miškovi a Tomimu), ako aj ďalším členom slovenskej výpravy.

Grétka debutuje na medzinárodnej šachovej scéne a v jej kategórii ju samozrejme nečaká nič ľahké. Dôležité preto bude, aby počas turnaja neriešila rating, ale sústredila sa maximálnym možným spôsobom iba na najbližšie kolo a do každej partie dala všetko. V úvodnom kole, z pozície nasadenej hráčky, podľahla bielymi domácej súperke. Aká je reálna sila jej súperky, to sa dozvieme až z ďalšieho priebehu z majstrovstiev. Podľa slov Grétky však bola prvá partia hrozná. V druhom kole ju čakala reprezentantka Grécka a zisk svojho prvého medzinárodného pol bodu pri zablokovanej pozícii so siedmymi pešiakmi na oboch stranách. Do tretice pokús o víťazstvo proti súperke z krajiny galského kohúta taktiež nevyšiel, aj keď mala pešiaka navyše v ťažkofigúrovej koncovke. Vo štvrtom kole sa teda pokúsila vyhrať proti chorvátskej hráčke a vyšlo to! Aj keď fáza otvorenia tomu nenasvedčovala, vydretá výhra po štyroch hodinách napokon prišla v koncovke. Nasledoval dlhý boj proti španielskej súperke, ktorá zatiaľ v priebehu turnaja išla výlučne podľa papierových predpokladov. Dámska bitka vyvrcholila po piatich hodinách v dámskej koncovke, žiaľ s nesprávnym koncom. Body si nepripísala ani v dvoch nasledujúcich partiách, v ktorých mala za súperky hráčky z Islandu a Azerbajdžanu. Po troch prehrách zastavila pokles tabuľkou výhrou s domácou hráčkou a v poslednom kole jej žreb “doprial“ slovenské derby. To sa skončilo nerozhodným výsledkom, čo v konečnom účtovaní znamenalo zisk 3,5 bodu a 58.miesto. Performance 1491 nie je ničím, s čím by Grétka mohla byť spokojná. Jej súperky taktiež neprekročili šedý priemer, keď iba tri sa dostali aspoň na polovičný bodový zisk. Odpísaných 132 bodov z ratingu sa dá opätovne nahrať, otázkou ale zostáva, aký poučný pre ňu tento turnaj nakoniec bude. Medzinárodné majstrovstvá – a obzvlášť tie prvé – bývajú totiž často demoralizujúcim zážitkom. Zlepšovať sa však dá vždy a možno bude práve skúsenosť z Turecka pozitívnym impulzom do ďalších rokov.

Kategória G16 (76 hráčok): G.Kapolková 3,5b/9 58.miesto

Výsledky na chess-results

Online: G16 - chess24.com

Pre Ryana nie je medzinárodná súťaž premiérová, ale (najmä kvôli dobe Covidu) nebola ani bežnou a tak bude zbierať skúsenosti a určite sa pokúsi prekvapiť. Formu si zo Slovenska neodnášal práve najlepšiu, ale možno mu prospeje práve zmena prostredia. Prvú prekážku v podobe nórskeho reprezentanta zvládol. Následne ho čakala bielymi prvá skúška ohňom, keď narazil na suverénnu turnajovú jednotku a tak sme ho mali možnosť sledovať aj na online prenose. Bielymi vsadil na betón, no následné nevhodné výmeny, v kombinácii s príliš pasívnou hrou, viedli ku prehre. Následne ho čakalo slovenské derby, ktoré asi netešilo nikoho. Pozitívom bolo hádam iba to, že sa s Miškom už nestretnú neskôr. Ryan nakoniec nenaplnil papierové predpoklady a pripísal si druhú prehru v rade (Miškovi týmto samozrejme gratulujeme!). Nevyšiel u ani reparát vo štvrtom kole proti domácemu reprezentantovi, kde sa bielymi figúrami určite chcel pokúsiť kompenzovať tretie kolo. Následne ho tak čakal ďalší hráč z Turecka a my sme čakali na správny okamih, kedy sa herne chytí. Ryan zvíťazil a verili sme, že v ďalšom kole na poslednú partiu nadviaže. Proti bol však súper z Azerbajdžanu. Záverečnú tretinu turnaja začal výhrami proti súperom z Macedónska a Belgicka a zafinišoval ju rovnako víťazne proti reprezentantovi Rumunska. Víťazný hetrik znamenal zisk päť bodov a posun do prvej polovice tabuľky, na 46.miesto. Odpísaných 75 bodov je nakoniec ešte prijateľných, keď pri performance 1612 sa viac určite očakávať nedalo. U jeho súperov platí to, čo u Grétky. Iba traja sa dostali aspoň na polovicu možných bodov, pričom turnajová jednotka skončila dokonca mimo prvej desiatky. Aj pre neho prakticky platí takmer všetko to, čo už bolo spomenuté vyššie. Súperi nám skrátka v Antalyi nastavili zrkadlo a pohľad doň sa nám páčiť nemusí, no je iba na nás, ako sa k tomu postavíme.

Kategória U12 (109 hráčov): C.R.Mészáros 5b/9 46.miesto

Výsledky na chess-results

Zo štvorice v rámci tréningových skupín si prešiel peklom Miško, ktorý mal po výhre v treťom kole s Ryanom na konte dva body a na nich ostal až do konca, keď nevyužil až šesť “setbalov“. Tomi vyzeral v prvej polovici turnaj zrelý na uterák, no v druhej sa pozbieral a v rámci slovenského smútku sa mohol aspoň mierne usmievať. Danko začal naopak veľmi dobre a v úvodných štyroch kolách hral naozaj nad plán. Potom však vypol a pol bodu pridal iba v záverečnom kole. Aj keď vzhľadom na papiere aj tam vlastne stratil. Hanka v úvodných štyroch kolách išla podľa predpokladov, tri prehry v rade ju však “upratali“ a na tieto rany boli  záverečné kolá iba slabou náplasťou. 

Online: O12 - chess24.com

Web podujatia: ME mládeže v šachu 2022

081 082

083 084

095 096