V krajskom kole školskej súťaže 4-členných družstiev stredných škôl sme mali, rovnako ako deň vopred, svoje zastúpenie. Mohlo byť minimálne dvojnásobné, veď v mase rôznorodných družstiev by sa isto nestratilo ani béčko, či céčko Teplickej, no chcelo by to určite miernu úpravy propozícií. Keď už došlo ku zrušeniu obmedzenia na jedno družstvo zo školy, mali by mať na účasť prednostné právo školy podľa poradia z posledného roku. Takto je potrebné sa prihlásiť vopred, no stále to nemáte isté, lebo možno sa z kapacitných dôvodov zmestíte a možno nie. Je preto pochopiteľné, že čakať na škole na prípadného čierneho Petra do posledných dní, nedáva zmysel kvôli zabezpečeniu logistiky a sprievodnej osoby. Možno teda nabudúce. Poďme však už na šach...

Natálka odohrala v drese ZŠ Matky Alexie na prvej šachovnici slušný turnaj, keď okrem očakávanej prehry v druhom kole vyhrávala partiu za partiou. Škoda nedotiahnutej vežovej koncovky, kde bola z výhry najprv remíza a následne zahodila aj tú. Záverečnou výhrou ziskala piaty bod a ako najlepšie bodujúca hráčka svoje družstvo určite podržala.

Riško bol určite jednou z najmladších prvých šachovníc vôbec a “Hubenku“ reprezentoval vzorne. Okrem prehry v druhom kole dokázal svojich súperov kosiť jedného po druhom a v záverečnom kole tak mohol čeliť jednému z top hráčov celého turnaja. Partia skončila podľa papierových predpokladov, no kožu nepredal lacno a, rovnako ako Natálka, bol najlepšie bodujúcim hráčom svojho družstva.

Ninka bola líderkou “Metodky“ a v úvodných troch kolách nielen že potvrdila dve pozície favoritky, ale pridala aj niečo navyše. So cťou bola aj prehra vo štvrtom kole, no záverečné tri kolá boli odvarom prvej polovice. V piatom sa z veľmi dobrej pozície stal prehliadnutím figúry neúspešný boj o holý život. Taktické prehliadnutie v šiestom kole dokázala, s výdatnou pomocou menej skúseného súpera, ešte odčiniť a vyhrať, no v siedmom kole ju predsa len situácia dobehla. V hladko vyhranej pozícii prišla séria troch hrubých chýb v rade, ktorá skončila matom. Štyri body sú, vzhľadom ku zloženiu súperov, predsa len menej, ako by mala v pláne získať.

Grétka bola na štvrtej šachovnici suverénne najsilnejšou hráčkou a objektívne bola určite nižšie, ako by už mala byť. Veď aj na dvojke by bola favoritkou vo všetkých svojich partiách. Takto sa dá iba skonštatovať, že urobila sedem povinných bodov a na turnaji si kvalitne oddýchla.

Oliver podržal druhú šachovnicu napriek nízkej zápasovej praxi. Päť získaných bodov bol dostatočný počin k tomu, aby družstvo bez problémov uspelo a posunutím šachovnice zabezpečil polovici družstva výrazne ľahší život. Dve prehry idú na vrub partií proti hráčom, ktorí v poslednej dobe hrávajú výrazne viac.

Vladko na prvej šachovnici čelil, snáď ako jediný, aj nejakým výzvam. Z troch náročnejších partií (v treťom, piatom a siedmom kole) sa mu podarilo vybojovať dve výhry a jednu remízu a svoju úlohu tak splnil do bodky. Po rokoch “večne druhých miest“ tak ŠpMNDaG obsadilo bezpečne prvú priečku a to napriek papierovému oslabeniu svojej zostavy.

Turnaj družstiev ZŠ (34 družstiev): ŠPMNDaG Teplická 7 (1.šachovnica - V.Bochnička 6,5b/7, 2.šachovnica - O.Šoltys 5b/7, 4.šachovnica - G.Kapolková 7b/7) 24,5b/28 1.miesto, Gymnázium Metodova 2 (1.šachovnica - N.Kubíková 4b/7) 15,5b/28 13.miesto, ZŠ a MŠ J. A. Komenského Hubeného 25 (1.šachovnica - R.Pisarčík 5b/7) 15,5b/28 14.miesto, ZŠ Matky Alexie (1.šachovnica - N.Havaldová 5b/7) 15b/28 17.miesto

Výsledky na chess-results

377 378

379 380

381 382

383 384