Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Úvodným podujatím začala v sobotu séria nitrianskych turnajov započítavaných do série GPX mládeže. Tak, ako bolo v minulosti dobrým zvykom, očakávali sme na nej aj v tomto roku našu účasť. Nakoniec prekonala očakávania a reprezentovala nás až osmička hráčov. Až trojica z nich dokonca nemá ešte ani oficiálne registráciu, takže naša ďalšia „GPX“ generácia sa hlási ku slovu...

Theo dokázal v úvodnej polovici turnaja vždy prehru vykompenzovať okamžitou výhrou a po štyroch kolách tak mal na konte veľmi dobré dva body. Záverečné tri partie mu však už žiadny bodový prírastok nezabezpečili a po dvoch prehrách s oveľa skúsenejšími hráčmi a následne aj tej záverečnej, obsadil miesto v piatej desiatke.

Miška si úvod turnaja predstavovala asi inak, ako sedením na prvej šachovnici, ale v partii podala veľmi slušný výkon. Prehra v druhom kole bola zbytočná, keď nevyužila dočasne nehrajúce figúry súperky. V strede turnaja dokázala uhrať z troch partií dve výhry a remízu, aj keď ku tej jej pomohlo najmä to, že súper namiesto matu išiel premieňať pešiaka. Miška svojho kráľa rafinovane zapatovala a slzy boli na svete. Záverečné dve kolá sa jej bodovať nepodarilo, vrátane prehry v derby s Jurkom, ale na víťazstvo v kategórii dievčat do 8 rokov jej to postačilo.

Willko mal turnaj, ktorý mohol napoly odohrať aj v rámci klubu, keď počas soboty odohral až tri derby. V každom z nich však odchádzal od partie zdolaný, keď postupne nestačil na Sophinku, Riška a Maťka. Okrem nich už prehral iba raz a pripísal si na konto tri víťazné partie, no na viac ako úvod piatej desiatky mu to nepostačilo.

Sophinka, po už spomínanom derby s Willkom, v druhom kole nastúpila maximálne nesústredená a prehrala skôr, ako sa začalo hrať. Výhra v treťom kole ju nasmerovala do prvej polovice, no naspäť ju zrazili dve, vzhľadom na ich priebeh, absolútne zbytočné prehry. Najmä „samomat“ v piatom kole by sa už dávno nemal stávať. V šiestom kole súperovi dala málo šancí a dobre sa vyvíjala aj záverečná partia, ale nakoniec sa tešila z výhry, a zároveň aj z medaily v kategórii, súperka. Hrať šach voľným štýlom má isto nejaké svoje výhody, ale prehnaná tvrdohlavosť opäť uškodila.

Jurko odohral veľmi kvalitný turnaj, keď sa v ňom stretol až s piatimi ratingovanými hráčmi a dvoch z nich dokázal zdolať. Paradoxne to boli práve derby zápasy s Maťkom a Miškou. Odolával aj trom ďalším papierovým favoritom a dvoch hráčov bez ratingu zdolal. Nakoniec skončil so štyrmi bodmi na 23.mieste.

Maťko si do bodky udržal svoje nasadenie a skončil jedno miesto pred Jurkom. Škoda len, že jeho cesta turnajom bola taká, že sa naň vyštveral až v poslednej chvíli. Úvodnú povinnú jazdu síce zvládol, no následná séria troch prehier v rade ho zosunula takmer do suterénu tabuľky. Až záverečné tri víťazstvá, vrátane výhier s Theom a WIllkom, ho vrátili do prvej polovice.

Riško začal turnaj dvoma úvodnými výhrami, po ktorých však podľahol jednému z okruhu vážnych favoritov na celkové víťazstvo. V záverečných štyroch partiách si pripísal na konto dva body, aj keď v záverečnej partie nebol bez šance ani na ďalší, no s kvalitou navyše si neustrážil svojho kráľa. Napriek prehre však skončil v prvej dviadsiatke a bezpečne obsadil prvé miesto v kategórii chlapcov do 8 rokov.

Čelné priečky, podľa očakávaní, z našich radov okupoval iba Ryan, no neboli to čísla, na aké je zvyknutý. Celý turnaj sa však, s výnimkou pár partí, trápil a nakoniec môže byť rád, že v záverečnej partii dokázal dokonale otočiť jej priebeh. V treťom kole hral gambitový variant príliš pasívne a v piatom kole šokujúco neplatilo „Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky!“. Ostáva iba dúfať, že tretiu rovnakú prehru, paradoxne, aj s rovnakým súperom, už nezaznamená. Na viac, ako výsledné ôsme miesto, to v sobotu jednoducho nemohlo byť.

Turnaj GPX (59 hráčov): C.R.Mészáros 5b/7 8.miesto, R.Pisarčík 4b/7 20.miesto (1.miesto v kategórii CH08), M.Šúň 4b/7 22.miesto, J.Lehocký 4b/7 23.miesto, S.Valentová 3b/7 34.miesto, W.Vanko 3b/7 41.miesto, M.Šúňová 2,5b/7 44.miesto (1.miesto v kategórii D08), T.Valent 2b/7 47.miesto

Výsledky na chess-results

163 164

165 166

167 168

169 170

172 171