Bratislavské krajské kolo žiakov základných škôl sa uskutočnilo opäť v priestoroch Hotelu Bratislava a naša účasť bola až 15-násobná. Mala nás reprezentovať iba dvanástka, no dodatočné štyri nominácie rozšírili naše rady. V peknom prostredí Hotelu Bratislava sa tak mohli pokúsiť pobiť o postup, prípadne si uhrať slušné výsledky v rámci svojich kategórií.

Miška sa do turnaja dostala zo štvrtej priečky, vďaka automatickému postupu Grétky. Mohla tak bojovať s výrazne staršími konkurentkami. V prvých štyroch kolách sa jej však bodovať nepodarilo. Nebolo to však nehrateľnými súperkami, veď ani jedna z nich nakoniec trojbodovú hranicu nepreliezla. Po výhre s byeom v piatom kole sa jej následne podarilo remizovať a v poslednom kole zvíťaziť. V hodine dvanástej sa tým odpútala zo dna a preskočila dve súperky.

Alžbetka je jednou z tých, o ktorých sme ani nemali tušenie, že v turnaji bude hrať, nakoľko do turnaja sa nekvalifikovala. Úvodné dve prehry sa dali očakávať, no po výhre s Miškou sa jej podarilo vyhrať aj vo štvrtom kole a razom bola v strede tabuľky. Po, vzhľadom na priebeh partie trochu zbytočnej, prehre v piatom kole sa jej podarilo opäť naplno bodovať a v poslednom kole sa mohla pokúsiť o prvú polovicu. Z trojbodových súperiek však dostala najhoršiu možnosť, no ani výsledné tri body nie sú, pri jej tréningovej a zápasovej nepraxi, zlým výsledkom.

Natálka po úvodnej výhre narazila na derby s Luckou a výsledko partie potvrdil papierové predpoklady. Po dvoch výhrach v rade prehrala, prakticky bez boja, so Simonkou. Výhrou v šiestom kole si vytvorila šance na vysoké umiestnenie, no v záverečnej partii dieru do sveta neurobila. Vyhrala čo mala, prehry sa tiež dali očakávať, takže ťažký priemer. Pri nedostatočnom sústredení počas jednotlivých partií sú však aj štyri body veľkým víťazstvom.

Sophinka sa v turnaji vyhla takmer všetkým favoritkám, teda okrem prehry v druhom kole s Grétkou. Vo štvrtom kole prehrala druhý raz a tretia prehra bola na spadnutie hneď potom, no súperka vyhranú koncovku nedotiahla do konca. Záverečné dve výhry jej však zabezpečili veľmi pekné siedme miesto, čo bolo, vzhľadom na priebeh turnaja, pre ňu absolútne maximum.

Simonka začala turnaj troma výhrami, no v derby s Luckou ťahala bielymi figúrami za kratší koniec. Po výhre s Natálkou ju čakal v šiestom kole zápas pravdy, ktorý jej mohol zabezpečiť postup. Dobrú pozíciu však dokázala pokaziť a v záverečnej, s pešiakom menej, sa dá iba čudovať súperkinej ponuke remízy. V záverečnom kole čiernymi potrebovala vyhrať, no Ninka zahrala v klubovom derby výrazne lepšie a po chybnom h7-h6 jej nedala najmenšiu šancu. Piate miesto a nepostup sú pre ňu isto sklamaním, no na druhej strane nás teší fakt, že dievčatá na krajskom kole opäť neriešili nezmysly a hrali naplno, bez taktizovania.

Ninka po úvodných dvoch výhrach dokázala remizovať v derby s Grétkou (jediná remíza z množstva klubových derby!) a aj v partii štvrtého kola. Na dobre hrajúcu Lucku však v piatom kole recept nenašla. V záverečných kolách síce dokázala zdolať dve kvalitné súperky, vrátane spomínanej partie so Simonkou, no nakoniec z toho bolo nepopulárne štvrté miesto. Vzhľadom na svoj výkon by však mohla byť s, v jej prípade neľahkým, turnajom spokojná.

Grétka po úvodných dvoch výhrach remizovala v už spomínanej partii s Ninkou a následne podľahla jednej z konkurentiek na postupové miesta. Ak chcela uspieť tak dve následné výhry museli byť povinnými jazdami. V záverečnej partii s Luckou bojovala dlho o holý život, no nakoniec prešla do protiútoku a v strelcovej koncovke sa jej podarilo pre seba vybojovať veľmi dôležité víťazstvo. Ním aj turnajové striebro a postup do Topoľčian.

Lucka odohrala celý turnaj na prvej šachovnici, a od druhého kola mala papierovo všetky najsilnejšie možné súperky. Vyhrávala partiu za partiou, vrátane troch klubových derby.  Už pred posledným kolom tak mala istý postup a prvé miesto, no napriek tomu skúsila ukončiť turnaj férovo výhrou a bilanciou 7/7. V už spomínanej partii s Grétkou sa jej to síce nepodarilo, ale nič to nemení na tom, že zaslúžene vyhrala a postúpila.

Turnaj žiačok ZŠ (25 hráčok): L.Strišková 6b/7 1.miesto (postup do finále), G.Kapolková 5,5b/7 2.miesto (postup do finále), N.Kubíková 5b/7 4.miesto, S.Bochničková 4,5b/7 5.miesto, S.Valentová 4,5b/7 7.miesto, N.Havaldová 4b/7 8.miesto, A.Kapolková 3b/7 17.miesto, M.Šúňová 2,5b/7 23.miesto

Výsledky na chess-results

189 190

191 192

193 194

195 196

197 198

Maťko sa do turnaja dostal na poslednú chvíľu a vlastne ani nevieme ako, pretože z okresného kola „bezpečne nepostúpil“. V turnaji ani nie je veľmi čo komentovať, keďže dokázal zdolať iba posledného v turnaji a ziskom jedného bodu skončil iba pred ním. Celkovo sa naskýta otázka, prečo sa na podujatí vyskytlo až prehnané množstvo divokých kariet, kvalita krajského kola potom trpí. Je až tak potrebné naháňať počty?

Peťko, po úvodnej prehre v derby s Vladkom, v druhom kole zvíťazil. Následne však stratil zbytočnú partiu a šance na dobrý výsledok sa začali rozplývať. Dvoma výhrami sa síce vrátil do prvej polovice, no záverečné dve ho zrazili až na čelo tretej desiatky a s tým isto spokojný nie je.

Riško, ktorý bol v turnaji najmladší, mal podľa ratingových rozdielov zdolať maximálne dvoch súperov bez ratingu. To sa mu aj podarilo, no celkovo sa svojej úlohy obetného baránka odmietal ujať a v priebehu tretieho až piateho kola uhral tri veľmi pekné výsledky proti favoritom. Navyše v záverečnom kole zakončil turnaj ďalšou výhrou. Výsledné štyri body a celkové 13.miesto z 32 účastníkov sú pre neho fantastickým výsledkom. Klobúk dolu.

Samko bol ďalším, ktorý do turnaja nepostúpil, ale nejakou záhadou sa v ňom ocitol. (doplnenie: Bol nominovaný za medailistu, ktorý tesne pred turnajom ochorel) Jeho úvod do turnaja, respektíve jeho prvú polovicu, možno smelo označiť za hlboko podpriemernú. Okrem výhry v úvodnom kole s Maťkom dosiahol dve zbytočné remízy a korunu všetkému nasadil prehrou vo štvrtom kole. Následne dve partie síce vyhral, no tie ho vystretili až neuveriteľne vysoko. Na prvej šachovnici síce odohral najlepšiu partiu z celého turnaja, no po prehre sa len tak tak ocitol aspoň o jedno miesto pred Riškom.

Vladko štyri kolá potvrdzoval papierové predpoklad a v predčasnom finále turnaja bol dlho blízko výhre. V záverečnej časovej tiesni si však vybral nesprávne pokračovanie, umožnil súperovi konsolidáciu a jeho dáma sa ocitla úplne mimo svojich ostatných figúr, hlboko v nepriateľskom území. Následnou výhrou si viac menej vybojoval postup. V záverečnej partii sa mohol cestou do finále zbaviť jedného zo širšieho okruhu konkurentov, no uspokojil sa v lepšej pozícii s remízou.

Turnaj žiakov ZŠ (32 hráčov): V.Bochnička 5,5b/7 2.miesto (postup do finále), S.Havalda 4b/7 12.miesto, R.Pisarčík 4b/7 13.miesto, P.S.Zverka 3b/7 21.miesto, M.Šúň 1b/7 31.miesto

Výsledky na chess-results

199 200

201 202

203 204

Jurko zdolal v úvodných dvoch partiách obe svoje súperky, no v treťom kole sa tešil z výhry jeho súper. Nasledovala už tretia výhra, no v derby s Willkom ťahal od úvodu, po strate dámy, za kratší koniec. Materiálny deficit takmer dohnal, no nakoniec sa v koncovke predsa len presadil Willko. Po tejto prehre prišla na rad ešte jedna, no po záverečnej výhre sa dokázal vkliniť na koniec elitnej desiatky.

Willko začal turnaj výhrou, no po nej už podľahol neskoršiemu víťazovi. Tri výhry v rade, vrátane spomínaného derby s Jurkom, ho vytiahli až na druhú šachovnicu. Na nej mal dokonca vyhranú partiu, ale svoju šancu nevyužil a pešiakovú koncovku prehral. Záverečné kolo začal veľmi koncentrovane a kým hral pomaly, všetko bolo super. Potom sa však rozbehol zarovno so svojim súperom a partia sa otočila. Keď už to vyzeralo na beznádejnú situáciu, súper mu dal pat. Siedme miesto je pre prváka skvelým výsledkom. Vzhľadom na posledné dve kolá to mohlo byť aj lepšie, ale aj nie.

Turnaj neregistrovaných hráčov ZŠ (30 hráčov): W.Vanko 4,5b/7 7.miesto, J.Lehocký 4b/7 10.miesto

Výsledky na chess-results

205 206