Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tradičné dúbravské trojkráľové podujatie sa opäť konalo aj s našou početnou účasťou, keď sme vo vyše 100-člennom štartovom poli mali šesticu účastníkov.

Shabir mal po dobrých výsledkoch na bleskovom turnaji v Nitre a na rapid turnaji vo Vrbovom určite iné ambície, no úvodný turnaj roka mu jednoducho nevyšiel. Po dvoch úvodných prehrách sa síce takmer vrátil „z polepšovne“ výhrou, no zostal v nej nakoniec až do konca. Prišla totiž séria štyroch prehier, ktorá ho zosunula takmer na úplne dno. Z neho sa síce v závere dostal dvoma výhrami, no tie boli veľmi málo aj na bežný šedý priemer.

Rovnaký počet bodov uhrala aj Natálka, ktorá však dokázala okrem dvoch papierovo povinných jázd prekvapiť aj jedného favorita. Škoda však viacerých ďalších partií, kde mohla reálne získať body, no v dobrých či vyhraných pozíciách prekročila čas. Na prvý pohľad by to vyzeralo ako smola, no ak by počas hrania kola riešila vždy iba svoju partiu, niekedy by ušetrila hádam až tretinu z celkového časového limitu. Takže všetky takéto prehry boli zaslúžené.

Emka sa v úvodnom kole proti nasadenej trojke nestratila, aj keď nakoniec súperovi podľahla. Prehra v druhom kole išla na vrub zle rozohranej partie a kým riešila problémy s tým spojené, čas plynul a nakoniec chýbal. Dvoma výhrami sa vrátila naspäť a v piatom kole odohrala veľmi slušnú partiu s ďalším favoritom, opäť však s neúspešným koncom. Po následnej výhre mala na lopate aj ďalšiu, keď súpera rozobrala ako lego, no nevšimla si večný šach a prišla absolútne zbytočne o pol bodu. Od tohto okamihu to už bolo iba trápenie, aj keď bojovnosť sa uprieť nedala. Rovnako ako Shabir, spokojná byť nemohla ani náhodou.

Sear sa v úvodnej tretine bodovo presadil iba remízou v druhom kole, keď so súperom skončili až v dámskej koncovke. Sériou dvoch výhier sa dostal do stredu tabuľky a v ňom sa dokázal udržať až do konca turnaja. V siedmom a ôsmom kole zaznamenal cennú výhru a remízu a v poslednom kole partiu tiež nerozbehol beznádejne, keď v jej priebehu mal už dvoch pešiakov navyše, no zatúlaný jazdec prišiel o život a priebeh sa postupne otočil. Napriek tomu však podal veľmi dobrý výkon s performance 1618, čím potvrdil svoju formu z predchádzajúcich turnajov.

Samko prekvapil favorita už v úvodnom kole, keď ten v blokovanej pozícii až príliš prehnal svoju snahu vybojovať celý bod. Následne prišla séria troch prehier, no všetci traja súperi rozhodne patria medzi kvalitných hráčov. Klesajúcu tendenciu zastavil až v „polepšovani“, keď sa z nej dostal víťazným derby proti Shabirovi. V ďalších troch partiách vydoloval na favoritoch 2,5 bodu a v poslednom kole tak bojoval reálne o TOP30. V dobre rozohranej partii síce súperovi nakoniec podľahol, no s performance 1747 môže byť určite spokojný. Možno menej hrania beznádejných pozícií by mu u súperov získalo ešte väčší rešpekt.

Samir po úvodnej pohodlnej výhre sa v druhom kole už potrápil a v treťom prekvapujúco bojoval o remízu. Tú samu podarilo získať a po nej naštartoval sériu, kde sa v priebehu piateho a ôsmeho kola zbavoval jedného konkurenta za druhým. Najviac problémov mal v siedmom kole, kedy partiu s pešiakom menej, za výrazného prispenia súpera, dokonale otočil. V záverečnom kole sa, prirýchlou remízou, trochu zahrával z ohňom, pretože už to nebolo na ňom, ale nakoniec sa ani nemusel spoliehať na pomocné hodnotenie a v turnaji víťazstvom potvrdil svoje nasadenie.

Rapid turnaj (104 hráčov): FM S.Sahidi 8b/9 1.miesto, S.Havalda 4,5b/9 54.miesto, Se.Sahidi 4b/9 69.miesto, E.Walterová 4b/9 74.miesto, N.Havaldová 3b/9 89.miesto, Sh.Sahidi 3b/9 93.miesto

Výsledky na chess-results

314 315

316 317

318 319

320 321