Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Finálové podujatie tohtoročnej GPX mládeže privítal Holíč, konkrétne priestory Tabačiarne v areáli historického zámku Márie Terézie. Organizátorom sa podarilo zabezpečiť naozaj miesto hodné finále súťaže kráľovskej hry a v čase 30-stupňových teplôt ideálne vychladenú miestnosť, tak, aby sa hráčom neuvarili mozgy. Termín turnaja zároveň padol na Tereziánske dni, čo znamenalo v prípade záujmu aj bohatý kultúrny nešachový program v zámockom areáli.

Naša výprava pozostávala z pätice hráčov, ktorí sa zo semifinálového dubnického kola prebojovali až do finálových bojov vo svojich kategóriách, pričom išlo o štvornásobné zastúpenie medzi dievčatami a single účasťou v kategóriách chlapcov.

Miška začala turnaj v kategórii D08 skvele, keď v úvodných štyroch kolách poznala iba pocit víťazstva a medzi zdolanými bola aj nedávna vicemajsterka SR v rapid šachu a neskoršia víťazka turnaja. Jedno víťazstvo navyše, zo zvyšných troch kôl, jej tak prakticky garantovalo medailu, dve dávali šancu na celkové víťazstvo. V piatom kole k nemu nebola ďaleko, keď s figúrou navyše útočila. Stačilo urobiť rošádu a pokračovať v útoku. Chytila dámu a až neskôr si uvedomila, že je v šachu a musí ju odovzdať zadarmo. Išlo o zlomový moment turnaja, pretože ku tejto prehre sa následne pridali aj ďalšie dve a nakoniec to znamenalo pokles až na piatu priečku. Tá rozhodne nie je v jej veku neúspechom, no po takom priebehu turnaja s ňou nemôže byť ani spokojnosť.

Kategória D08 (8 hráčok): M.Šúňová 4b/7 5.miesto

Výsledky na chess-results

Natálka vo vyrovnanej kategórii D11 mohla prekvapiť, keďže až sedem dievčat mohlo mať medailové ambície. Nádeje sa jej však rozplynuli už v úvodnej tretine turnaja, keď partie čiernymi nezvládla už v otvoreniach a výhra bielymi bola z kategórie zázrakov, keď v úplne remízovej strelcovej koncovke súperka toho svojho jednoťahovo nastavila. Rýchla strata figúry vo štvrtom kole však znamenala stop medailovým nádejám. Následná utrápená výhra s nakoniec poslednou hráčkou turnaja síce vykresala šance na prvú päťku, no už v ďalšom kole boli skôr teoretické. Keď v siedmom kole z drvivého útoku nakoniec vyťažila iba horšiu vežovú koncovku, vďačná bola aj za remízu. Partiu ôsmeho kola si zo súperkou rozhodne za klobúk nedajú, pretože obe strieľali slepými nábojmi. Vo vyhranej pešiakovej koncovke prijala remízu a tak ani záverečná výhra ju nedotiahla aspoň na polovičný bodový zisk a obsadila siedme miesto. Za sobotňajší výkon by však vyššie umiestnenie ani nebolo fér.

Kategória D11 (10 hráčok): N.Havaldová 4b/9 7.miesto

Výsledky na chess-results

Ninka začala finálový turnaj kategórie D14 rovnako, ako semifinále v Dubnici nad Váhom. Zápasom s rovnakou súperkou, rovnakými farbami a žiaľ aj rovnakým výsledkom. Verili sme, že sa zopakuje aj priebeh, kedy následných šesť partií v rade vyhrala, no po výhre v druhom kole prišla v tretej partii studená a nečakaná sprcha a demoralizovaná vo štvrtom kole prehrala už tretiu partiu a medailové priečky už viseli veľmi vysoko. Za určitej situácie sa to však ešte dalo uhrať, len bolo nutné nevzdať sa vopred. Prišla skvelá séria štyroch výhier v rade (aj keď niektoré boli z kategórie zázračných), ktorá ju definitívne vytiahla do prvej polovice tabuľky. V poslednom kole, v klubovom derby hrali obe dievčatá o česť. Ninka už totiž na medailu dosiahnuť nemohla, naopak Simonke stačilo aj prehrať. Bojovná partia skončila nakoniec prehrou Ninky a zaradila ju na záver elitnej pätice, ktorá sa predsa len, podľa očakávania, od druhej polovice štartovej listiny oddelila.

Simonka pôsobila v partiách pokojným dojmom a s výnimkou niekoľkých momentov ohrozená nebola. V úvodných siedmych kolách si pripisovala víťazstvo za víťazstvom a tak mala dve kolá pred koncom komfortný 1,5-bodový náskok. Potrápila sa najmä v partii tretieho kola, kedy, spolu so súperkou, odohrali kvalitnú partiu a v závere zaujímavú štvorvežovú koncovku s obojstrannými šancami. Okrem toho priebeh nebol jasný už iba v piatom kole, v súboji so striebornou medailistkou. Predposledná partia skončila prehliadnutím matu prvým ťahom, čím viac ako sebe uškodila Ninke, ktorej šance na bronz úplne minimalizovala. Spomínanou záverečnou výhrou si však udržala bezpečne prvé miesto a so súťažou GPX sa tak lúči výhrou.

Kategória D14 (10 hráčok): S.Bochničková 8b/9 1.miesto, N.Kubíková 5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan mal v kategórii CH08 paradoxne menej konkurentov o čelné priečky (rovnako ako predchádzajúca kategória D14), ako v semifinále skupiny západ. Už v úvodnom kole nemal vôbec jednoduchý žreb, ale reparát za semifinálovú prehru z posledného kola sa mu vydaril. Výhra v druhom kole bola relatívne bezproblémová, no v treťom kole, s ďalším adeptom na medaile, súperi po vyrovnanej partii dospeli ku nerozhodnému výsledku. Nasledovalo päť relatívne pohodlných a často aj rýchlejších výhier a finále sa odložilo na záverečné kolo. Ryanovi síce stačila na prvé miesto remíza, no nechal si povedať a partiu hral na výhru. Veď už v úvode obetoval pešiaka za rýchly vývin figúr a aktivitu mal počas celej partie. Dostával sa síce do časovej tiesne, no jeho výhoda bola výrazná a dvojica spojených voľných pešiakov mu zabezpečila zisk figúry a v koncovke aj výhru v turnaji. Tým zároveň zavŕšil po Tatralandii a Ružomberku víťazný hetrik.

Kategória CH08 (10 hráčov): C.R.Mészáros 8,5b/9 1.miesto

Výsledky na chess-results

855 856

857 858

859 860

861 862