Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tradičné bratislavské podujatie v rapid šachu sme, podľa predpokladov, nevynechali, keď sa naša účasť na poslednú chvíľu rozrástla na sedem hráčov.

Natálka vstúpila do turnaja troma prehrami. Po nich získala síce prvú výhru, no po ďalších dvoch prehrách opäť klesla na najnižšie stoly. V siedmom kole dokázala zvíťaziť druhý raz, no po prehre v ôsmom kole nakoniec získala tretí bod výhrou bez boja a tak s výsledkom isto nemohla byť spokojná.

Sear začal veľmi dobre, keď v úvodných štyroch partiách dokázal až v troch prípadoch zabodovať a ku dvom remízam si pripísal aj jednu výhru. Pri kvalite jeho súperov to bol výborný štart do turnaja. Potom však prišla štvorzápasová séria prehier, po ktorej sa prepadol hlboko dozadu a až výhrou v záverečnom kole si jemne napravil chuť. Napriek trom bodom však nemusí byť nespokojný, veď až traja favoriti ho nedokázali zdolať.

Shabir začal ešte lepšie ako jeho mladší brat a to napriek úvodnej prehre. Po nej totiž nasledovala asi jeho top séria v živote, kedy v partiách proti štvorici hráčov v rozpätí 1505-1822, povolil iba jedinú remízu. V šiestom kole sa tak ocitol na neuveriteľnom desiatom stole. V záverečných štyroch kolách sa jeho bodový prídel už navýšil iba remízou v záverečnom kole, no s turnajom môže byť maximálne spokojný. Výkon na úrovni 1560 a päť cenných skalpov je určite jeho top turnajom v doterajšej histórii.

O jedno miesto nas Shabirom skončil Samko. Paradoxne, lebo jemu turnaj až tak nevyšiel, keď v ňom ku štyrom „povinným jazdám“ zvládol pridať iba jediné prekvapenie mierneho favorita. Bielymi figúrami dosiahol solídne tri výhri zo štyroch partií, no bilancia čiernymi 1/5 ho zaradila do jeho šedého priemeru.

Grétka bola po Shabirovi druhou, ktorá môže turnaj považovať za veľmi vydarený, keď si zber bodov ponechala od úvodného kola až po tie záverečné. V úvode turnaja bodovala viac čiernymi, v druhej polovici u nej zasa dominovali biele figúry. Pätica cenných skalpov a výkon na úrovni 1685 iba potvrdil veľmi dobrý výsledok z nedávnej súťaže družstiev v Osuskom, ako aj posledné dva turnaje v Pule a v Bratislave.

Ryan síce v úvodných dvoch kolách nebodoval a po víťaznom derby proti Natálke prehral vzápätí aj partiu štvrtého kola, no to bola zároveň aj jeho prehra záverečná. Najprv sa dvoma výhrami dostal do stredu tabuľky a v ňom sa sériou troch remíz dokázal udržať, keď v záverečných dvoch kolách dokázal zachrániť pozície na hrane, či až za ňou. Každopádne počas soboty podal svoj nadpriemerný výkon, keď bodoval až proti štyrom papierovo silnejším hráčom.

Emka začala výborne, keď v úvodných dvoch kolách dokázala vybojovať proti skúseným hráčom najprv výhru a po nej remízu. V treťom kole síce nestačila na skúseného majstra Fide po prekvapení v otvorení, no dlho to bola jej jediná prehra. Medzi štvrtým a ôsmym kolom totiž vyhrala dve partie a pridala ku nim nayvše a tri remízy. Škoda tak záverečnej prehry, ktorá bola, vzhľadom na priebeh partie, celkom zbytočná. Navyše ju zosunula z hranice okolo desiateho miesta až na koniec prvej tridsiatky. Aj napriek tomu však odohrala kvalitný turnaj na úrovni 1883, čo nie je rozhodne málo.

Rapid turnaj (85 hráčov): E.Walterová 5b/9 29.miesto, C.R.Mészáros 4,5b/9 49.miesto (1.miesto v kategórii do 10 rokov), G.Kapolková 4b/9 52.miesto, S.Havalda 4b/9 55.miesto, Sh.Sahidi 4b/9 56.miesto, Se.Sahidi 3b/9 75.miesto, N.Havaldová 3b/9 77.miesto

Výsledky na chess-results

043 044

045 046

047 048

049 050