Po dlhej dobe sa organizovali ME mládeže v šachu opäť na Slovensku a to dokonca priamo v Bratislave. Naša očakávaná dvojciferná účasť sa naplnila a reprezentoval nás tucet hráčov. Takáto šanca, porovnať sa s najlepšími rovesníkmi v rámci Európy, sa jednoducho nedala odmietnuť. Najprv prejdime ku jednotlivým hráčom (a na záver článku aj ku celkovému hodnoteniu a postrehom z turnaja)...

Natálka vstúpila do medzinárodných majstrovstiev nadmieru úspešne, keď zdolala dvanástu nasadenú súperku z Bieloruska. Tri hodiny boja znamenali jej výhru, v partii, kde sa rúcali veže. Bieloruska sa vo vyrovnanej koncovke ťažkých figúr ulakomila na pešiaka a prišla tak o prvú. Následne stratila aj druhú, ale táto láskavosť jej bola oplatená. Víťazstvo však už našim farbám neušlo. V druhom prišla o pešiaka a aj keď stála veľmi zle, jej rezignácia bola určite predčasná. V turnaji, kde deň predtým lietali veže by sa dal očakávať väčší odpor. V treťom kole to bola hra na jednu bránu a kontrast medzi aktívnymi bielymi a pasívnymi čiernymi figúrami. Vo štvrtom kole vyhrala bielymi aj druhú svoju partiu, keď po úvodnom manévrovaní získala pešiaka a súperku strategicky zlisovala. Práve táto partia bola asi jej najvydarenejšou v celom turnaji. Partie piateho a šiesteho kola boli na druhej strane spektra, keď prípravy síce sadli, ale v oboch z nej vystúpila prvá Natálka. To znamenalo zbytočné chyby, resp. straty a dôsledkom boli dve prehry, kde sa súperky ani nemuseli veľmi natrápiť. Rovnaký scenár vyzeral byť neodvratný aj v siedmom kole, kedy prišlo ku nepochopiteľnej strate dôležitého centrálneho pešiaka. Súperka však pokračovala mäkko a Natálke sa podarilo uhrať remízu vo štvorvežovej koncovke. V záverečnom kole príprava síce vyšla, no ústup strelca na „púšť“ závažným spôsobom oslabil kráľovské krídlo a súperka neúprosne trestala. Výsledných 3,5 bodu je asi realistickým odzrkadlením toho, na čo aktuálne Natálka mala. V šachu je koncentrácia nesmierne dôležitá a najmä v mladších kategóriách býva často tým rozhodujúcim faktorom. A v partiách mali v tejto oblasti navrch najmä jej súperky. Keď k tomu pripočítame dobrovoľné odbočenia z príprav, často už v prvých ťahoch, výsledkom bolo umiestnenie na čele záverečnej štvrtiny štartového poľa.

Kategória D10 (85 hráčok): N.Havaldová 3,5b/9 64.miesto

Výsledky na chess-results

Simonka začala turnaj svižnou miniatúrkou, keď, po obeti kvality v centre, zmatovala kráľa svojej súperky. V druhom kole bez problémov čiernymi vyrovnala hru a ani po neopatrnom 11.. Jf4 sa ešte nič zvláštne nedialo, no hrubá chyba v sedemnástom ťahu bola prvým znakom jej turnajového trápenia. Napadnutý strelec, po niekoľkominútovom počítaní variantov, jednoducho neustúpil. V treťom kole súperka reagovala ešte slabšie, ako sa v príprave očakávalo, no neopatrné oslabenie poľa e5 a následná samoväzba situáciu skomplikovali. Súperka sa síce dostala na hranicu prehry, no taktická chyba urobila rýchly obrat aj rýchly koniec a to žiaľ ešte nebolo zďaleka všetko. Vo štvrtom kole zahrala biela otvorenie veľmi neambiciózne a po 18.. f6 s následným 19.. e5 by bol rozdiel v aktivite figúr na oboch stranách výrazný. Mäkké pokračovanie šance vyrovnalo a hrubá chyba ich pochovala. Piate kolo bolo po troch prehrách v rade isto náročné a vzniknutá pozícia po výmene dám ešte viac. Našťastie súperka hrala dosť nevýrazne a dala Simonke nielen šance na ukončenie vývinu, ale aj na zisk výhody. Výhra v jazdcovke tak znamenala druhý bod. V šiestom kole znamenalo dobrovoľné odbočenie z prípravy komplikácie, chyba v prepočte v pozícii pri rôznofarebných strelcoch okamžitý koniec. Siedme kolo neprišlo v otvorení „povinné d7-d5“ a už po 13.ťahoch to bol, pri katastroficky oslabenom kráľovi, boj o holý život. Neúspešný. Ďalšie odbočenie v príprave znamenalo stratu výhody, no súperka sa ulakomila na otráveného pešiaka, keď prehliadla medziťahy. V záverečnom kole Simonka čiernymi nielen že vyrovnala, ale snahu súperky o taktiku zrušila a v koncovke ťažkých figúr bezpečne realizovala výhodu. Ako nasadená turnajová desiatka ziskom štyroch bodov určite nenaplnila svoje vnútorné predstavy, ale isto raz a navždy pochopila, že rating v medzinárodnom meradle naozaj nie je podstatný. Jej medzinárodná neskúsenosť jej tak dokonale zviazala nielen hlavu, ale aj ruky, že mnoho veľmi dobre rozohraných partií, skončilo elementárnymi prehliadnutiami. Tých bolo veľa aj na tri takéto turnaje a nie jeden. Rapídne výkonnostné zlepšenie viedlo k tomu, že už neriešila základné veci, ktoré „prestali byť dôležité“. K nim sa musí čím skôr vrátiť, veď dva body v závere boli už iba kozmetickou úpravou výsledku a vylepšením vnútorných pocitov pred odletom na MS v Číne, ktoré sú už o týždeň. 

Kategória D12 (96 hráčok): S.Bochničková 4b/9 67.miesto

Výsledky na chess-results

Ninka v prvej partii stále zle hádam ešte skôr ako vôbec začala. Z neľahkej pozície sa síce dostala iba s chýbajúcim pešiakom, no následná vidlička a strata veže boli finišom. V druhom kole sa po otvorení nemala na čo sťažovať, skôr súperka mohla trpieť na zlého bielopoľného strelca. Nešťastné oslabenie však viedlo ku strate kvality a následne už sa hralo, nakoniec neúspešne, iba na jej bránu. Tretie kolo Ninka zaspala úvod a zbytočná strata centrálneho pešiaka jej loď nasmerovali rýchlo ku dnu. Vo štvrtom kole ju tak čakal síce neželaný, no vzhľadom na prvé tri kolá asi zaslúžený súper – „bye“. V piatom kole sme mali možnosť oplatiť ruskej súperke porážku Lucky, no nestalo sa a ani po dni voľna turnajový reštart Ninky neprišiel. Čakala na neho až do šiesteho kola, kedy podľa očakávania zdolala súperku z Azerbajdžanu. Tá viac menej nekládla v partii odpor, keď už v úvode prišla o pešiaka a následne aj o figúru. Siedme kolo vyšlo už v príprave, keď sa dialo takmer presne to, čo bolo na šachovnici a tak z toho bola partia na jednu bránu a v jej závere ďalší cenný bod. Predposledné kolo začalo opäť podľa našich predzápasových predstáv, keď vyšlo všetko čo malo, až do zisku figúry. Následná realizácia sa však Ninke vymkla spod kontroly a nakoniec v koncovke prijala remízu asi predčasne. Pred partiou by remízu asi brala, po nej už asi bola málo. Rovnaký scenár sa opakoval aj v záverečnom kole, kedy v záverečnej pozícii mohla hrať na výhru iba Ninka. Prijala však remízu a ňou ukončila turnaj sériou štyroch partií bez prehry. Vzhľadom na priebeh posledných dvoch mohla byť táto séria dokonca aj štvorbodová. V úvode turnaja sa trápila, no neskôr sa rozohrala a keď jej vyšli prípravy a vedela, čo má robiť, hrala uvoľnene. V neznámych vodách však plávala výrazne menej isto a často ju súperky potopili. S turnajovým výsledkom však môže byť nadmieru spokojná, veď pred turnajom si štyri body ani nevedela predstaviť. V turnaji navyše zaznamenala najvyšší nárast spomedzi všetkých našich hráčov.

Lucka čiernymi relatívne rýchlo vyrovnala hru a nemala mať s pozíciou vážnejšie problémy, no podcenenie situácie „aktívnym“ 19.. Vd2 však viedlo k rýchlemu koncu. V druhom kole mala bielymi na dosah plný bodový zásah, no po dobre rozohranom úvode, napriek nepresnostiam, dosiahla výbornú pozíciu, kedy už možno stačilo byť iba trochu prísnejší. Žiaľ partia sa dokonale otočila a jej tak ostali iba oči pre plač. Tretie kolo dopadlo obdobne, aj keď po inom priebehu. V prospech súperky najprv zabrala jej lepšia orientácia v pozícii okolo 20.ťahu, no v následnej taktickej prestrelke Lucka materiál získala naspäť a vznikla netradičná koncovka troch ľahkých figúr proti dvom vežiam. V nej sa, žiaľ lepšie zorientovala súperka. Vo štvrtom kole prišlo ku prehodeniu ťahov, čo súperka využila na vyrovnanie, no ako by partia pokračovala po strategickom 17.Sg5 s výmenou strelca za jazdca a obsadením bielych polí, to sa už nedozvieme. Štvrtá prehra v rade, vo štvrtej minimálne vyrovnanej pozícii, to už bola vyslovene veľká škoda. Piate kolo malo na programe slovenské derby, v ktorom síce úvod nevyšiel podľa predstáv, no aktivita čiernych figúr nakoniec slávila úspech. Žiaľ, hneď v nasledujúcej partii, napriek trafeniu prípravy, slušnú pozičnú výhodu realizovať nedokázala a po prehliadnutí veže bol zbytočný koniec. Siedme kolo malo predohru už pred partiou, kedy organizátori oznámili, že sú zakázané akékoľvek pokrývky hlavy. Lucka tak síce takmer na partiu nenastúpila, ale niekde tu dosiahla svoju najväčšiu výhru v turnaji a zle vyvíjajúcu sa partiu dokázala otočiť vo svoj prospech. Súperka si v zápale aktivity a iniciatívy, trvajúcej počas celej partie, poslušne naliezla kráľom do matu. Partiu ôsmeho kola začali obe súperky opatrne a tak smerovala do korektnej remízy, no Lucka prehliadla pešiaka a veci sa skomplikovali. V koncovke štyroch strelcov však boli remízové možnosti slušné a nakoniec tak aj partia skončila. V záverečnej partii Lucka obeťou pešiakov v otvorení získala veľký náskok vo vývine a neustále mala iniciatívu. Biela bránila ako mohla, no proti výraznej presile čiernych figúr nakoniec nezmohla nič. Úspešná záverečná (bezšiltovková) tretina zabezpečila Lucke posun tabuľkou nahor a veru možno je škoda, že sa k tomu neodhodlala už skôr. Ku koncu hrala totiž viac uvoľnene a dokázala aj zle vyvíjajúce sa partie zachrániť. Na pozitívny koniec svojej prvej medzinárodnej skúsenosti tak môže úspešne nadviazať a určite tak aj urobí.

Kategória D14 (99 hráčok): N.Kubíková 4b/9 71.miesto, L.Strišková 3,5b/9 86.miesto

Výsledky na chess-results

Emka zahrala úvodné kolo s viditeľným rešpektom a „na istotu“, keď bielymi figúrami držala pozíciu a nechala hrať svoju súperku. Tá to „dotiahla“ až do pozície, kedy mohla mať Emka v koncovke výhodu, no stiahla sa do ešte väčšej pasivity a trest prišiel relatívne rýchlo. To isté by sa dalo napísať aj o druhom kole, no tu sa role vymenili a s rešpektom hrajúcu súperku postupne relatívne bezpečne zdolala. Tretie kolo mohla mať súperka vážne problémy, ak by sa biely jazdec nepresunul na g4, ale v zmysle prípravy na presne opačnú stranu. Opäť však nechala hrať svoju favorizovanú súperku a ani druhý raz táto taktika neuspela. Vo štvrtom kole sa dočkala darčeku v podobe figúry zdrama, v pozícii, ktorá ani zďaleka nebola jasná. V piatej partii sa prvý raz vzoprela roli outsiderky a súperku, vďaka svojej poctivej príprave, zdolala relatívne bez problémov. A že mohla aj skôr... :) Šieste kolo sa nestalo alebo sa z neho je potrebné poučiť. Nedostatok praxe a znalostí gambitových otvorení viedli ku koncu ešte skôr ako partia začala. Takže riešením by mohlo byť rýchle samoštúdium možných gambitom, tak, aby dosiahla pohodlné pozície do ďalšieho priebehu partií. Siedme kolo, proti neľahkej poľskej súperke, skončilo relatívne rýchlou remízou. Súperka však variant nezahrala optimálne a podľa priebehu partie sa z nej dalo vyťažiť aj viac. V predposlednom kole Emka správne vyčkala s rošádou a od úvodu turnajovú sedmičku zatlačila na kráľovskom krídle. Tá navyše chybovala a tak stačilo urobiť povestný posledný krok. Výmenu strelca na e3 však Emka medzi kandidátmi nemala a španielska hráčka prežila kritický okamih a nakoniec partiu dokázala dokonca otočiť. Škoda bola aj záverečnej partie, kde nič nenasvedčovalo tomu, že by ju mala vyhrať čierna. Pár menej aktívnych ťahov však nasmerovalo iniciatívu na stranu čiernej a tá ponúknutú šancu využila. Na turnaji Emka rozhodne nesklamala nikoho (teda hádam okrem seba) a jej súperky si body museli, česť jednej výnimke, veľmi tvrdo vybojovať. Škoda len, že rieši (vedome či podvedome) silu súperky. Všetky partie proti favoritkám totiž dobre začala a mala v nich okamihy, po ktorých by sa im veľmi ťažko dýchalo, no vždy nastal moment, kedy sa rozhodla stiahnuť chvost, uveriť im a prenechať im iniciatívu. Tie však už rovnaké pochopenie pre spoluprácu nemali. Dôležitosť aktívnej hry a iniciatívy v šachovej partii teraz videla na vlastné oči viac, ako by hádam chcela. Takže v prvom rade to bude chcieť popracovať v tejto sfére a mohlo by to byť napríklad riešením štúdií, kde nie je priestor na vyčkávanie a iba sústavné vynucovanie priebehu vedie k úspechu.

Kategória D16 (96 hráčok): E.Walterová 3,5b/9 75.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan v úvodnom kole zahral peknú partiu, kde realizoval „minoritný útok“, vytvoril súperovi slabiny, získal pešiaka a spoľahlivo zvíťazil. Čo ako nádejne vyzeral úvod, štyri ďalšie kolá znamenali tvrdý návrat na zem a že mohol byť ešte tvrdší... V druhom kole, proti jednému z favoritov, rýchlou rukou vzal poriadne otráveného pešiaka. Figúru síce zachránil, no pozíciu v troskách už nie. Tretie kolo vyzeralo na rovnako krátky proces, no v rozdávaní darčekov dal napokon Ryanov súper ten najväčší a nechal si dať vo vyhranej pozícii jednoťahový mat. Vo štvrtom kole, proti ďalšiemu z papierových favoritov začal Ryan odvážne a aj dobre, no opäť aj rýchlo. V deviatom ťahu by branie jazdcom znamenalo drvivý útok na súperovho kráľa v centre, no scenár partie bol nakoniec iný. Branie strelcom znamenalo postupnú konsolidáciu čiernych figúr a chýbajúci pešiak a slabiny na e5, a neskôr aj c3, rozhodli. Piate kolo súper zvolil Viedenskú, no prekvapenie sa nekonalo. Teda vlastne áno, lebo ju zahral tak zle, že už v ôsmom ťahu mohol prísť prvý raz o dámu. Následne mal Ryan aj druhú takúto možnosť a niekoľko mečbalov, ale nakoniec sa musel súper zarezať sám. V šiestom kole začalo svitať na lepšie časy, keď sa prístup ku partiám vrátil k tomu, na aký sme boli zvyknutí pred ME. Proti nemeckému súperovi od úvodu držal výhodu pešiaka, no nakoniec ju neuplatnil a partia skončila nerozhodne. Zniesla však už aj prísnejšie kritériá. V siedmom kole súper prekvapil otvorením a Ryanovi ostali na čiernych poliach veľké diery. V spolupráci oboch hráčov však postupne zmizli a partia smerovala do remízy. Súper však zaváhal a mal prísť o pešiaka, kde by sa malo hrať už iba na dva výsledky. Potom však Ryan rozprestrel bielemu kráľovi červený koberec a pozval ho na lúpežnú výpravu. Predposledné kolo bolo „one man show“, pretože pri partii trávil čas iba jediný hráč. Súper síce suverénne vyhral na nachodené kilometre, ale partia sa há na mat. Napriek nie optimálnej realizácii nebolo o výsledku od úvodu pochýb. Záverečné kolo skončilo takmer „blitzkriegom“, keď Ryan, hrajúci bielymi, prehliadol známy motív obete strelca na h2, no jeho súper taktiež. Postupne sa pozícia bieleho zlepšovala, prichádzalo ku výmenám a pešiak navyše ostával. V koncovke ťažkých figúr však prišla „samoväzba“ a bolo po nádeji na atakovanie priečok okolo 20.miesta. Výsledok je vzhľadom na predvedenú hru v poriadku. Lepší by bol podmienený menším množstvom hrubých chýb a pomalšou hrou. Koľko percent z výkonu Ryana padlo za obeť niekoľkotýždňovej chorobe, tesne pred ME, to je otázne. Na nich však išiel odhadom tak na 50% a to je v európskom meradle príliš málo.

Kategória CH08 (92 hráčov): C.R.Mészáros 4,5b/9 41.miesto

Výsledky na chess-results

Sear v prvom kole odolával svojmu favorizovanému súperovi viac ako zdatne a dokonca držal materiálnu výhodu, no dobrovoľne si vytvoril slabiny a nakoniec si vliezol do vidličky, po ktorej už bol odpor márny. Ešte nádejnejšie začal v druhom kole, kedy mal v slovenskom derby už dvoch pešiakov navyše a súper za nich iba pokus o zúfalý útok. Ako sa však postupne biele figúry nechali zatláčať a nechali priestor čiernym, to ostáva záhadou. V treťom kole však už, po súperovej chybe v otvorení, Sear tretí obrat v rade nepripustil. No jeden bod namiesto možných troch nebol tým, čo sa z úvodnej tretiny turnaja dalo vyťažiť. Vynútená obeť figúry vo štvrtom kole sa ukázala ako nedostatočná a prehliadnutie taktiky v ďalšej partii tiež neviedlo k pozitívnemu výsledku. V uprostred turnaja úvodné hopsanie dámou súper nepotrestal a nakoniec v koncovke odovzdal figúru zadarmo. Na ňu nadviazal Sear v slovenskom derby rýchlou remízou, kde však mohol svojho príliš kreatívne hrajúceho súpera potrestať oveľa prísnejšie ako stratou pol bodu. Predposledné kolo bolo v znamení straty dôležitého centrálneho pešiaka už v úvode partie, no ani možnosť rýchleho ukončenia vývinu neznamenala šance na záchranu. Pozícia sa totiž hrala súperovi veľmi jednoducho a v koncovke nakoniec relatívne bezpečne zvíťazil. Záverečná partia bola jednostrannou záležitosťou Seara, keď súper prehliadol návrat jazdca z „vidličky“ a skončila ešte pred dvadsiatym ťahom. Škoda najmä úvodných dvoch kôl, ako aj zbytočnej remízy. Každopádne Sear nemal ľahký žreb a určite v turnaji nesklamal. Sám však vie, že na šachovnici toho mal oveľa viac.

Kategória CH10 (149 hráčov): Se.Sahidi 3,5b/9 124.miesto

Výsledky na chess-results

Samko v prvom kole nepodal zlý výsledok, no po strate pešiaka v úvode partia sa dá povedať, že súper si svoju prevahu bezpečne kontroloval a pri realizácii výhody veľmi netrpel. V druhom kole sa partia vyvíjala veľmi nádejne, keď po zisku pešiaka stačilo ukončiť vývin kráľovského krídla a následne realizovať pešiakovú majoritu na dámskom krídle. No Samko mal stále čas, až do chvíle, kedy sa situácia skomplikovala až natoľko, že chyby robili obaja. Súper stratil figúru, no dlho sme sa z tohto zisku netešili, lebo na oplátku ju dostal nielen naspäť, ale aj s úrokmi a nakoniec vyhral. Keď tretie kolo prehral so Shabirom (komentár k partii nižšie), vo štvrtom už povinnosť velila zabrať naplno. To sa mu aj podarilo, keď sme z vody (jedinej partie na prípravu) uvarili polievku a výsledkom bola rýchla výhra. Následne zaznamenal ešte jednu, keď súper postupne odovzdal príliš veľa materiálu. Víťazný hetrik nemusel byť vôbec nereálny, keďže po otvorení získal jasnú prevahu, no elementárna taktická chyba znamenala stratu figúry a zvyšok partie už bol iba pokusom zachrániť nemožné. Remíza v siedmom kole sa rodila neľahko, keď v úvode síce nič nenasvedčovalo problémom, no v strednej hre prišla strata pešiaka a súper mal v rukách všetky tromfy. Jeho výmeny však viedli do strelcovej koncovky, kde sa Samkovi podarilo postaviť pevnosť a s pešiakom menej súpera udržal. Následne však podložil jednoťahovo figúru a tak dlho svoje šance na turnajových 50% neživil. Záverečná partia bola svižnou miniatúrkou, kde súper svedomito spolupracoval a odmenou bol obom mat. Zisk 3,5 bodu bol vzhľadom na predvedený výkon partiách asi v poriadku. V podstate tak napodobnil Natálku, keďže aj jeho stratené body a polovice boli vo veľkom množstve dôsledkom elementárnych taktických prehliadnutí, ktoré, pochopiteľne, vychádzajú z nedostatočnej koncentrácie.

Shabir naopak v úvodnom kole príliš netrpel, keď v úvode stratil rovno figúru a vzdával bielymi už v 17.ťahu. V druhom kole mu úvod vyšiel lepšie, no jeho súper rozumel pozícii výrazne viac a tak opäť raz hra bez plánu nestačila na plánovitú. V treťom kole sa stretol so Samkom a kým pre Shabira to bola v úvodnej tretine najlepšia partia, pre Samka naopak najhorší výkon. Pešiak navyše mu nestačil a postupne mu vykĺzla spomedzi prstov aj remíza. Pre Shabira to bola nakoniec labutia pieseň v turnaji, keďže išlo o jeho jedinú výhru. Vybral si ju, pre klubové farby, naozaj v najnevýhodnejší čas J Vo štvrtom kole neprepočítal v otvorení taktickú zápletku a prišiel v nej o dve figúry a súper „utrpel“ výhru. Vzhľadom na priebeh partie bolo práve piate kolo tým, kde mohol bojovať o plný bodový zisk. Ani krásne centrum však nestačilo a toľko sa odkladala rošáda (a tým koordinácia svojich figúr), až súper zaslúžene trestal. Šieste kolo bolo prehrou z otvorenia, keď súper pri známom motíve Sxf7+ nezaváhal. Stačilo niekoľký raz počas ME počítať šachy, brania a napadnutia... Siedme kolo bolo v znamení bezkontaktnej hry oboch súperov, ktorí si liečili rany a potrebovali už na svoje konto nejaký ten bodový prídel. V partii sa vlastne nič neudialo, okrem výslednej remízy. Proti súperovi slávneho priezviska získal Shabir výhodu pešiaka už v úvode partie, no následne ho stratil a v koncovke ľahkých figúr zaznamenal druhý nerozhodný výsledok v rade. Záverečné kolo, v znamení ďalšieho slovenského derby, bolo dlho vyrovnané a aj časovo sa nedá obom súperom vytknúť nič. V závere sa však presadil súper a tak Shabir svoje bodové konto nenavýšil. Vzhľadom ku viacerým „odovzdaným“ partiám už v úvodnej časti je výsledok asi v poriadku. Škoda, lebo ak by bojoval tak, ako pri svojej jedinej výhre, na dvoch bodoch by rozhodne neskončil.

Kategória CH12 (160 hráčov): S.Havalda 3,5b/9 129.miesto, Sh.Sahidi 2b/9 154.miesto

Výsledky na chess-results

Prvé kolo Vladka ani nerozohrialo, keď súper rozohral otvorenie naozaj bez väčších znalostí a zaslúženou odmenou mu bola bezpečná prehra. V druhom kole prešla partia do „Karlovarskej štruktúry“, no na plán s nástupom pešiakového baranidla h7-h5-h4 sme čakali márne. Poťahovanie figúrami spôsobilo to, že biely sa chopil šance a nakoniec takmer zvíťazil. Remíza však tiež nebola niečo, čo by Vladko pred partiou chcel. Tretie kolo bielymi mal proti sebe spolubývajúceho z LŠT Koník 2018 a veru, opäť mohol byť nakoniec rád za remízu. Jeho optimistický prístup v otvorení totiž nebol potrestaný. Rovnaký priebeh mala aj partia štvrtého kola, kde to vyzeralo veru všelijako, ale istotne nie na miniatúrku, s víťazným koncom Vladka. Piate kolo bolo neľahkým bojom so súperom, ktorého rating síce nebudil obavy, no performance z dovtedajšieho vystúpenia určite áno. Partiu nakoniec rozhodol nenápadný útok na kráľovskom krídle. Presne tam, kde dlho nič nehrozilo. Škoda len, že si súper nenechal ukázať efektný mat pešiakom. V šiestom kole, v partii proti jednému z úzkeho okruhu favoritov nezačal zle, no defenzívny návrat dámy na d2 začínal indikovať problémy. Súper prebral opraty partie a bezpečne získal nielen iniciatívu, no aj pešiaka. Existencia rôznofarebných strelcov však dávala aspoň šance na protiútok. Hrúbku súpera síce Vladko využil a získal figúru, no v časovke pod dojmom rýchlej výhry prehliadol prekvapujúce f7-f5 a musel vyhrávať znova. Knokautovaný však nielen, že nepokračoval presne, ale dokonca mu stratil ešte aj remízu. Ďalšiu partiu je ťažko komentovať, pretože psychická deka zo šiesteho kola je v nej veľmi zreteľná. V ôsmom kole to tiež nevyzeralo na plný bodový zisk, keď súper získal pešiaka. Šance dávalo oslabené postavenie súperovho kráľa. Súper podcenil Vladkove hrozby a dostal veľmi poučnú bitku, keď v záverečnej pozícii sú štyri jeho figúry mimo hry a o jeho kráľa sa veľmi ochotne stará čierna dáma s jazdcom. Záverečné kolo, v známej pešiakovej štruktúre a so známymi plánmi vyzeralo nádejne, no po pár nepresnostiach sa dostal na koňa súper a tak bolo potrebné zabudnúť na víťazstvo a sústrediť sa na boj o remízu. Tú nakoniec v jazdcovej koncovke aj dosiahol. Výsledných 5,5 bodu je vzhľadom na predvedenú hru v poriadku. Prehnaný optimizmus v otvoreniach, a bezcieľne putovanie figúrami po šachovnici namiesto hľadania (aktívneho) plánu, mu však výraznejší bodový zisk nedovolili. Takže prípadné zlepšenie je potrebné zamerať práve na túto oblasť. Veľká škoda je tiež nedotiahnutej partie v šiestom kole. Ako by mu totiž narástli krídla po prípadnej výhre, to sa už nikdy nedozvieme...

Kategória CH14 (159 hráčov): V.Bochnička 5,5b/9 34.miesto

Výsledky na chess-results

Úvod Samirovej prvej partie vôbec nenasvedčoval tomu, že by musel otáčať nakoniec priebeh a vyhrávať nemožné. Jeho jazdec sa však stal hrdinom, keď sper nevyužil množstvo remízových možností. V druhej partii, v symetrickej pozícii, nevyťažil vôbec nič. Práve naopak, súper oprávnene skúšal, no remíze sa nevyhol. Tretie kolo bolo o ovládnutí jediného voľného stĺpca a následne druhého radu. Súper totiž vystavil svoju dámu „do ofsajdu“ a kým sa vrátila do hry, bol bez pešiaka. Druhé biele figúry využil Samir naplno, aj keď dlho nič hmatateľné v pozícii nemal. No súpera dostal do časovej tiesne a nepríjemnej pozície a vo vežovej koncovke rozhodol. Piata partia bola prvou, kde sa rozhodol pritlačiť trochu až „za hranu“, ale súpera dobre odhadol, keď mu zostrenie pozície vôbec nesadlo a dostal sa pod silný útok. Nevyužitý mečbal síce chvíľu mrzel, no podložená figúra súperom všetko vrátila do pôvodných koľají. V šiestom kole zvolil so svojim súperom veľmi zaujímavú pozíciu, kde nebolo vôbec jasné kto má čo robiť, no šance boli vyrovnané. A takým výsledkom aj partia skončila. Siedme kolo bolo suverénne najhorším výkonom Samira v turnaji. Dostať z otvorenia tak bezperspektívnu pozíciu, bez protihry a s jasným plánom pre súpera, to sa mu už dlho nepodarilo. Prečo k tomu došlo, to vedia iba obaja hráči. Boj o holý život tentoraz úspešný nebol a tak na boj o medailové priečky bolo nutné v záverečných pozíciách dvakrát bezpodmienečne vyhrať. Partia predposledného kola bola druhou, kde Samir opustil bezpečné strategické vody a pritlačil. Otázka, nakoľko ho súper donútil obetovať (či stratiť?) pešiaka. Útok na kráľa uviaznutého v centre mu zabezpečil vyhranú partiu a síce v nej vypustil značnú časť svojej výhody, no v časovej tiesni súper potrebné nepresnosti a chyby urobil. Záverečná partia bola v znamení pomalej hry oboch hráčov, no keď biely v 13. a 14.ťahu urobil dve nepresnosti, Samir využil svoju šancu a prevzal iniciatívu. Medzitým súpera čoraz viac tlačil do časovej tiesne a nakoniec vybojoval veľmi cenné víťazstvo. To ho dostalo do skupiny 7-bodových hráčov a tak mohol čakať, či bude hrať o striebro, alebo o bronz. Nakoniec výsledky nedopadli vôbec v jeho prospech a medaile mu ušli obe a turnaj skončil na piatom mieste. Každopádne sa jedná o jeho najväčší úspech na doterajších medzinárodných podujatiach, keď prekonal svoje 13.miesto z chorvátskej Poreče v roku 2015. Tam hral tiež do posledného kola o bronz, no po prehre vypadol až z prvej desiatky. Samirov výkon by znamenal druhú normu IM, no nemal dostatočný počet titulovaných hráčov a tak si na ňu bude musieť ešte počkať. Keď opadne jeho sklamanie, bude musieť sám uznať, že turnaj rozhodne patril medzi jeho vydarené.

Maťo v úvodnom kole dostal veľmi náročnú prekážku a držal sa proti nej veľmi dobre, keď v priebehu partie dokonca získal kvalitu. Nakoniec sa však uspokojil s remízou a či práve tento moment neurazil bohyňu Caissu, aby v nasledujúcom priebehu turnaja pomáhala skôr jeho súperom. V druhom kole Maťo zistil, aké by to bolo hranie proti Carlsenovi, lebo jeho súper ho postupne zvieral do väčších a väčších klieští a bez protihry obrancu partia nikdy nebaví. Prehra tak bola prakticky vykúpením. Maťo využil biele figúry naplno a svojho súpera strategicky utýral, čím vrátil požičané z predošlej partie. Že pôjde nakoniec o jeho jedinú výhru v turnaji, to sa nedalo vedieť. Hneď v nasledujúcej partii totiž prišiel tvrdý úder, keď v jemu známom teoretickom variante ustúpil dámou nešťastne na c7 a súper ho priamočiarym nástupom vymazal zo šachovnice. Nevedno, aký vplyv mala na Maťa predchádzajúca miniatúrka, no asi veľký, lebo v partii piateho kola bielymi neurobil takmer nič a dlho musel bojovať o remízu, ktorú vydrel až v 120.ťahu. Je fakt, že už od 64.ťahu je to síce teoretická remíza, no súper, možno aj pod vplyvom Maťovej dovtedajšej hry, skúšal vyhrať. V šiestom kole súper naivne zopakoval priebeh štvrtého kola (snáď očakával, že si to Maťo nepozeral?!?) a dostal sa do veľmi zlej pozície. No jednoťahovo nastavená figúra v pozícii, kde mal súper iba akú takú kompenzáciu za pešiaka, isto veľmi mrzela. V siedmom kole nevyužil viacero vhodných možností, kde by dokázal plusy svojej pozície a tak sa nakoniec tešil jeho súper. Rovnaký scenár sa opakoval aj v kole ôsmom, no tu boli Maťove mečbaly asi ešte väčšie. V záverečnom kole zo symetrickej pozície dosiahol často potrebnú asymetriu, no nakoniec po strate pešiaka zachraňoval remízu v koncovke. Výsledok v turnaji určite nezodpovedá jeho možnostiam, no dva tvrdé direkty, ktoré inkasoval vo štvrtom a v šiestom kole a viaceré nevyužité možnosti ho po sympatickej prvej tretine zosunuli tabuľkou až takmer na jej úplné dno. Turnaj ho tak, spolu so Simonkou, asi suverénne najviac bolel, no rozhodne sa z neho môže najviac poučiť.

Kategória CH16 (127 hráčov): FM S.Sahidi 7b/9 5.miesto, M.Šándor 2,5b/9 127.miesto

Výsledky na chess-results

Web podujatia: http://www.eycc2019.eu/

Online prenos: http://www.eycc2019.eu/games/live-coverage/

Naša bilancia je získaných 47,5 bodu zo 108 partií, čo činí 43,98%. Škoda, že okrem výdatného bodového prídelu Samira sa nad polovicu dostal už iba Vladko (ako jediní dvaja sa už aj zúčastnili podobnej akcie v minulosti) a polovicu dosiahol Ryan. Drvivá väčšina skončila na úrovni 3,5 a 4 bodov, aj keď ich pohyb turnajom bol často diametrálne odlišný.

Čo teda na záver napísať k samotnému podujatiu?

Rekordný počet účastníkov je niečo, na čo môžu byť organizátori určite hrdí. Rovnako je obrovským plusom to, že vyše sto hráčov (a ich rodičov a trénerov) zo Slovenska malo šancu na vlastnej koži skúsiť, o čom medzinárodné podujatia sú. Koľkým to otvorí oči a začnú na sebe výraznejšie pracovať, to je rečníckou otázkou (či skromným želaním). Väčšine samozrejme postačí plávanie v bezpečnom slovenskom šachovom akváriu. Pohľad na jednotlivé listiny, česť výnimkám, dával naše vlajočky do druhej polovice tabuľky, v lepšom prípade do stredu. Preto sa nemôžeme nechať opiť rožkom, ktorým je skvelý zisk zlata (Inak Luki, paráda a veľká gratulácia!), aj keď počúvajúc rozhovory činovníkov počas turnaja, či po turnaji a čítajúc rôzne príspevky, k tomu žiaľ smerujeme. Bombastickým článkom sa isto nevyhneme, tie však len budú ďalšou Potemkinovou dedinou.

Keďže však obuvníkove deti chodia bosé, zabezpečenie slovenskej výpravy v horúčavách na izbách bez klimatizácie, a bez wi-fi, je skrátka „epic fail“. Taktiež ďalšie peripetie výpravy z Bernoláku. Priebežne sa síce doriešili, ale na pohode nepridali. Keď nevytvorím dostatočné (priemerné, bežné, dosaďte si správne slovo...) podmienky, nemám ani najmenšie právo čakať nadpriemerné výsledky. Predzvesťou bolo už 15 chýbajúcich reprezentačných tričiek počas úvodného dňa. Áno, 15 zo 103. Málo? Veľa? Našťastie sme to všetko nemuseli zažiť my (okrem dvoch iných ako nahlásených veľkostí, lebo už iné neboli), ale mrzelo ma to aj za tú väčšinu.

Hracia miestnosť bola kvalitná, priestorná, zabezpečenie dodržiavania pravidiel na vysokej úrovni. Čo ale koniec koncov ani neprekvapuje, pretože pri toľkých kvalitných ľuďoch v rozhodcovskom zbore to hádam ani nemohlo byť inak. Ku hracím priestorom tak iba jedinú krátku otázku. Odkiaľ bola voda v džbánoch pre hráčov? J

Priestory na čakanie pre rodičov, trénerov a ďalšie sprievodné osoby boli veľkosťou isto TOP, čo som počas svojho, už dvojciferného, počtu účastí na MS, ME, či MEÚ, zažil. Škoda však nevyužitých možnosti väčšieho výberu občerstvenia, či iných aktivít v rámci týchto priestoru. Čo všetko by sa tam dalo umiestniť okrem jedného mini bufetu dole (ten väčší zavreli už prvý deň) a jedného hore a jedného obchodu z knižkami a tričkami, to by bolo na dlhú debatu.

Ku ekonomike sa vyjadrovať nechcem, lebo konkrétne čísla nepoznám. Len mi ostáva tajne dúfať, že sme to finančne, ako šachová obec, prežili v zdraví.

Na úplný záver dve sklamania zo záveru turnaja...

Prvé bolo technického charakteru. Ani si nepamätám, kedy medailisti nedostávali notebooky, či podobne hodnotné ceny (preto obava viď vyššie). V susednom Česku boli aj na MEÚ 2018, a to je dôležitosťou, o level až dva, nižšie podujatie. Pri rozpočte, ktorý istotne zožrala Incheba, by 36 takýchto cien bolo asi zanedbateľnou položkou. To vážne žiadny obchod s elektronikou neprispel, alebo sa nad tým vôbec neuvažovalo?

Druhé je tradičné. Politika a šport. Na faux pais našich smutno-smiešnych politických postavičiek sme si už tak zvykli, že to začíname považovať za normálne. Zámenu tradičného vyhlasovania jednotlivých kategórií si veru zatiaľ nedovolili nikde, ale na Slovensku je to žiaľ tak. Povedať pár prázdnych fráz (aj keď tentoraz nečakane zrozumiteľných), potriasť rukou víťazovi, usmiať sa do televízie, dať rozhovor a potom nasadiť všetkému korunu, zamávať, vyhovoriť sa na povinnosti a vytratiť sa. Škoda, ani 12 ruských medailí nezabralo, asi práve priviezli materiál na stožiar.

Ale aby som nekončil pesimisticky...

Veľké plus za dobrovoľníkov, boli ste super! A organizátorom celkovo veľká vďaka! Viaceré výpravy si podujatie pochvaľovali, takže vyššie uvedené riadky sú iba jedným názorom z mnohých, ktoré by boli asi ďaleko pozitívnejšie a hlavne by nevymenovali (či už alibisticky, alebo úprimne) akékoľvek negatívum.

941 942

943 944

945 946

947 948

949 950

951 952

953 954

955 956

957 958

959 960

961 962

963 964

965 966