Po dlhej dobe sa uskutočnilo podujatie zaradené do série GPX mládeže aj v bratislavskej Rači a neostalo bez našej účasti. V rámci 103-členného štartového poľa sme tak mali zastúpenie v podobe desiatky našich členov. Takmer tretina štartového poľa mala rating vyšší ako 1100, čo tiež nebýva zvykom a preto sme boli zvedaví, ako v neľahkej konkurencii obstojíme...

Theo dokázal po úvodnej prehre zvíťaziť už v druhom kole a tak sa dostal už v prvej polovici turnaja príliš vysoko, čo mu okamžite vysvetlili dvaja súperi v rade, ktorí nakoniec získali viac ako polovicu možných bodov. Nakoľko zo záverečných troch partií dokázal svoje konto navýšiť o jednu výhru, nakoniec skončil turnaj s dvoma bodmi.

Miška vstúpila do turnaja veľmi svižne, keď po výhre v prvom kole mala materiálnu prevahu aj v kole druhom. Nakoniec sa síce tešil v koncovke jej súper, ale aj my, pretože odohrala veľmi peknú partiu. V treťom kole dokázala prekvapiť a zdolať neľahkú súperku, čo ju vo štvrtom kole zviedlo ku derby proti Sophinke. V tejto partii síce ťahala za kratší koniec, no v piatom kole bola opäť v prvej polovici, keď vyhrala už tretiu partiu. V záverečných dvoch kolách síce už nebodovala, no s turnajom mohla byť napriek tomu spokojná.

Sophinka v prvom kole súperovi podľahla, no prvý pohľad klame a v dohľadnej dobe v ich vzájomnej partii budeme už možno hovoriť o klubovom derby. Nasledovali tri výhry, vrátane spomínanej partie proti Miške. V piatom kole sa jej podarila pekná partia proti jednej z širšieho okruhu favoritov a remíza bola prekvapujúco nakoniec skôr stratou ako ziskom. Nasledovalo neúspešné klubové derby proti Ryanovi a v záverečnom kole prehra proti turnajovej štvorke. Záverečné tri kolá sa s ňou veru žreb nemaznal, ale aspoň si zahrala proti trom kvalitným súperom.

Shabir po dvoch povinných výhrach urobil aj “prácu navyše“, keď zdolal aj ďalších dvoch súperov, tentoraz však už ako papierový outsider. V piatom kole sa tak dostal až na druhú šachovnicu, kde však čiernymi podľahol v derby v rámci tréningovej skupiny Peťkovi. Nasledovala remíza s turnajovou deviatkou a nebyť záverečnej prehry, respektíve slabšieho finišu, s turnajom by mohol byť nadmieru spokojný. Vzhľadom na silu svojich súperov však odohral kvalitný turnaj aj napriek 21.miestu.

Maťko sa bodov slabšie rozbiehal. Prvú partiu síce vyhral a v druhej sa tiež nedá povedať, že by hral zle, no chvíľa nepozornosti ho stála figúru a ani pokus o útok už osud nezvrátil. Po prehre v treťom kole to už nevyzeralo nijako slávne, no prišla séria štyroch výhier, ktorá ho z hĺbky štartového poľa vymrštila až na výbornú pätnástu priečku.

Grétka začala plniť rolu nasadenej trojky od úvodu turnaja, no žiaľ vydržalo jej to iba tri kolá. V nich nestratila ani bod, no po prehre s neskorším strieborným medailistom už opustila čelo turnaja. V záverečných troch kolách síce vyhrala ďalšie dve partie, no druhé zaváhanie, so šiesteho kola, jej šance na prvú desiatku zmarilo.

Sear skončil na chvoste prvej desiatky, čo by inak pri kvalite tohto turnaja mohol považovať za veľmi pekný výsledok, no vzhľadom na priebeh bol isto trochu sklamaný. V úvodných piatich kolách totiž zvíťazil vo všetkých svojich partiách, keď v rámci série uštedril jedinú stratu aj Simonke. Ako si s ním poradiť, to ukázala až Ninka v šiestom kole. Škoda, že sa mu výsledkovo nevydarilo záverečné kolo, no turnaj odohral napriek tomu veľmi kvalitný.

Ryan začal turnaj sériou troch výhier a po nich remizoval bielymi aj s turnajovou dvojkou. V piatom kole prišla síce prvá, no aj posledná, prehra a tak nakoniec opäť nasledoval posun nahor. Vo dvoch záverečných kolách odohral dvojo derby v rámci tréningovej skupiny D a síce negentlemansky, no v štýle hesla “účel svätí prostriedky“, obe partie vyhral. Vďaka dobrému finišu sa dostal na výsledné siedme miesto, čo isto nemôže hodnotiť ako zlý výsledok.

Simonka nastupovala do turnaja ako nasadená jednotka, no už v druhom kole narazila, keď Sear nebral ohľad ani na jej výsledok z MSR mládeže a ani na fakt, že sú spoluhráči J Po tejto partii však predviedla stíhaciu jazdu, v ktorej zvíťazila v piatich partiách za sebou a nakoniec sa dokázala posunúť na bronzový stupienok. Na ďalší postup smerom nahor jej už nezostal priestor.

Ninka si chcela v turnaji dokázať zlepšené výsledky z posledných partií a turnajov, ako aj nedávnych MSR mládeže. Prvé tri kolá mali byť súperi zvládnuteľnými prekážkami, no od štvrtého kola už nebol priestor na oddych. Najprv však zdolala turnajovú päťku a po nej aj dvojku a razom hrala v šiestom kole na čele turnaja zápas o medailu. Už spomínaná výhra čiernymi proti Searovi jej dala šancu zabojovať aj o samotné víťazstvo a v záverečnej partii sa po remíze nakoniec tešila zo svojho premiérového víťazstva na turnaji GPX. A to veru rozhodne nie hocijakom...

Turnaj GPX (103 hráčov): N.Kubíková 6,5b/7 1.miesto (1.miesto v kategórii D14), S.Bochničková 6b/7 3.miesto (2.miesto v kategórii D14), C.R.Mészáros 5,5b/7 7.miesto (1.miesto v kategórii CH08), Se.Sahidi 5b/7 10.miesto (1.miesto v kategórii CH11), G.Kapolková 5b/7 11.miesto, M.Šúň 5b/7 14.miesto (2.miesto v kategórii CH08), Sh.Sahidi 4,5b/7 21.miesto, S.Valentová 3,5b/7 49.miesto (3.miesto v kategórii D11), M.Šúňová 3b/7 60.miesto (1.miesto v kategórii D08), T.Valent 2b/7 91.miesto

Výsledky na chess-results

638 639

640 641

642 643

644 645

646 647

648 649

650 652

651 653