Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Po minuloročnom úvodnom turnaji sa v Dome kultúry Ružinov konal aj ďalší ročník tohto podujatia a naša účasť na ňom bola dvojciferná, keď sme ho obsadili až desiatimi hráčmi.

Premiérovo sa šachového turnaja zúčastnil Theo, ktorý sa na to odhodlal bez krúžkov či tréningov, len tak po nejakých partiách doma. Klobúk dole. Bolo vidno, že pred štartom prišla veľká nervozita a v prvom kole zaplatil nováčikovskú daň, keď ostatní ani nezačali a on už skončil. Ostatné kolá však už kládol svojim súperom výrazne väčší odpor. Druhé kolo už bolo bojovnejšie a v treťom získal po divokom priebehu partie svoju prvú remízu. Po prehre vo štvrtom kole sa mu poradilo dokonca aj prvý raz zvíťaziť. Po obede sa ukázalo, že sa vyštveral až privysoko a traja súperi v rade ho zvesili. V poslednom kole vybojoval remízu v poslednej chvíli, keď si jeho súperka nevšimla pat. Dva body sú na úvod veľmi pekný výsledok.

Miška sa v posledných turnajoch dostávala už na štyri body, ale to bolo pri viacerých účastníkoch a tak sme boli zvedaví, ako sa jej bude dariť v turnaji, kde mala takmer polovica štartového poľa rating. Počas partií sa stihla nielen sústrediť, ale aj tancovať či spievať si, takže čas pri šachovnici využila naozaj naplno. Úvodné dve kolá svojim súperom podľahla, no v dievčenskom derby sa jej podarilo zvíťaziť. Tesne pred obednou prestávkou zaznamenala svoju druhú výhru, no po obede prišiel útlm a tri prehry za sebou. V poslednom kole sa jej podarilo zvíťaziť a s troma bodmi vyhrať kategóriu dievčat do osem rokov.

Sophinka nastúpila sústredená a v jedinom klubovom derby prvého kola zdolala Maťka. V druhom zápase čelila Grétke a podľahla jej po bojovnom výkone, keď vo vežovej koncovke mala iba pešiaka menej. Následné tri partie však isto nedokáže vysvetliť ani ona sama. Či po dvoch dňoch na náročných MSR v tanci prišla únava, alebo nová situácia, keď na turnaji nehrala sama, ale s bratom. Po obede tak hrala so súpermi, kde sa mala povinnosť vrátiť čím skôr do stredu tabuľky. To sa jej troma výhrami v rade aj podarilo, no v poslednom kole ju súper v koncovke dokázal zdolať a tak skončila v druhej polovici tabuľky.

Maťko po už spomínanej prehre v úvodnom kole neuspel ani v kole druhom, no stratený terén dohnal dvoma výhrami v rade. Prehra pred obedňajšou pauzou ho naštartovala, keď po nej opäť vyhral dva zápasy v rade a dostal sa dočasne do prvej polovice. Po dvoch prehrách v závere však klesol do tej druhej. Treba ale povedať, že zaslúžene, lebo viacero partií pripomínala strelnicu a minimálne vo dvoch bol bez dámy už po úvodných pár ťahoch. Často síce potom ešte v partiách bojoval “za stratenú vec“, ale takéto hrubé nepozornosti ho stoja priveľa bodov a pozornejší či silnejší súperi ich nemilosrdne trestajú.

Natálka začala turnaj troma výhrami v rade, pričom až dvaja z týchto jej súperov sa dostali do prvej polovice tabuľky. Vo štvrtom kole podľahla v derby Grétke a vzápätí, pred obedom, zaznamenala aj svoju druhú prehru. Po dvoch výhrach v rade sa dostala dokonca na prvú šachovnicu a ani na nej si neviedla zle, no súperovu stopercentnú bilanciu nezrušila ani ona. Prehra v poslednom kole ide na vrub hrubej chybe z nepozornosti, keď v otvorení jednoťahovo nastavila dámu, čo je zaznamenané aj na videu z turnaja. Stálo ju to zlato v kategórii dievčat do 11 rokov a musela sa uspokojiť so striebrom.

Ryan odohral slušný turnaj, keď po výhre v úvodnom kole mal lepšiu pozíciu aj v kole druhom, no pešiakový tŕň na f6 nevytrhol včas a nakoniec sa pešiak premenil na dámu. Po nasledujúcich dvoch výhrach, s rozhodne nie ľahkými súpermi, nastúpil na derby proti Ninke. Tá v strednej hre nevyužila možnosť získať figúru a nakoniec ju získal on, no za masu pešiakov. A tí sa mu nakoniec stali osudnými. V šiestom kole vyhral opäť a prišlo na rad ďalšie derby. V partii stál veľmi dobre, no čas bol neúprosný a svižnejšie hrajúca Lucka bodovala. Záverečné dve partie dokázal obe vyhrať a dostať sa tak nielen do prvej desiatky, ale aj vyhrať v kategórii chlapcov do osem rokov.

Ninka začala turnaj dvoma výhrami, no v prvej partii to vôbec nebol ľahký zápas a musela výsledok nečakane otáčať. V treťom kole podľahla vo vyrovnanej partii neskoršiemu víťazovi až v koncovke, kde si nechala odchytiť strelca. Následne však zdolal v už spomínanom derby Ryana. Po obednej pauze rozohrali so Simonkou otvorenie s obojstrannými šancami, no ako prvá chybovala. Po výhre v siedmom kole nebola úspešná ani v druhom dievčenskom derby, keď podľahla Lucke. V záverečnom kole sa však vrátila na mieste, kde celý turnaj bola. Výsledné šieste miesto by takmer všade stačilo na medailu v kategórii dievčat do 11 rokov, tu však z toho bolo ťažko uveriteľné piate miesto.

Grétka začala štyrmi výhrami v rade, keď si v nich zvíťazila aj vo dvoch klubových derby, proti Sophinke a Natálke. V piatom kole podľahla neskoršiemu víťazovi, no po výhre v šiestom kole bola opäť vysoko. V najdlhšej partii siedmeho kola sa jej bodovať nepodarilo. V ôsmom kole však už prechodom do vyhranej pešiakovej koncovky spoľahlivo získala bod a do posledného kola tak hrala o najvyššie priečky. V derby proti Simonke však stratila figúru a tá si už víťazstvo nenechala ujsť. Šesť bodov stačilo Grétke na piate miesto a zemiakovú medailu medzi dievčatami do 14 rokov.

Simonka po dvoch bezpečných výhrach v treťom kole remizovala v obojstranne veľmi kvalitnej partii a vo štvrtom kole pridala na svoje konto ďalšiu výhru. Prvé z klubových derby, proti Lucke, bolo vyrovnané, no bojovné a dievčatá remizovali až v koncovke po vyčerpaní takmer všetkých možností. V šiestom kole zdolala v už spomínanej partii Ninku a v siedmom kole mala na lopate dovtedy stopercentného hráča. Figúra navyše však bola málo, keďže pri jej realizácii prekročila čas. Výhry v záverečných dvoch kolách jej nakoniec stačili vo veľmi tesnom súboji na tretie miesto a druhé v kategórii dievčat do 14 rokov.

Lucka začala turnaj nečakane remízou, keď v priebehu partie precenila svoje možnosti a v závere bola dokonca na pokraji prehry. Súper sa však uspokojil s remízovým koncom. Následne sa však rýchlo oklepala a zvíťazila v troch partiách za sebou a pred obedom remizovala v partii proti Simonke. Po obede však prišla prvá, no zároveň aj posledná, prehra. Záverečné tri kolá nemala vôbec ľahké, no zvládla nielen derby s Ryanom a Ninkou, ale aj záverečné kolo. V ňom po veľmi peknom výkone zdolala druhú nasadenú hráčku turnaja a nakoniec obsadila celkové druhé miesto a vyhrala kategóriu dievčat do 14 rokov.

Turnaj GPX (48 hráčov): L.Strišková 7b/9 2.miesto (1.miesto v kategórii D14), S.Bochničková 7b/9 3.miesto (2.miesto v kategórii D14), G.Kapolková 6b/9 5.miesto, N.Kubíková 6b/9 6.miesto, N.Havaldová 5b/9 15.miesto (2.miesto v kategórii D11), M.Šúň 4b/9 28.miesto, S.Valentová 4b/9 32.miesto, M.Šúňová 3b/9 43.miesto (1.miesto v kategórii D08), T.Valent 2b/9 46.miesto

Výsledky na chess-results

573 574

575 576

577 578

579 580

581 582

583 584

585 586

587 588