Začiatok októbra bude patriť majstrovstvám sveta v kategóriách do 14, 16 a 18 rokov, ktoré bude hostiť indický Bombaj. Nakoľko ani Indiu bežne nenavštívime každý deň, bola to ďalšia motivácia pre tých, ktorí chceli na MSR mládeže zvíťaziť. Keďže sa to tento rok podarilo Vladkovi, bolo pravdepodobné, že premiérovo odohráme aj turnaj v Indii a svoju účasť na majstrovstvách nedávno potvrdil.

V prvom kole sa Vladkovi podarilo s pozície papierového favorita zdolať bielymi figúrami nízkoratingového domáceho reprezentanta, ktorého reálnu kvalitu však budeme vedieť až v priebehu turnaja. V druhom kole už pred ním stála prvá vážna prekážka, ktorou bol opäť domáci reprezentant, no zároveň aj turnajová šestka. Otvorenie čiernymi síce bolo v poriadku, no prišli nepresnosti, favorit prevzal iniciatívu a mal všetky tromfy vo vlastných rukách. Asi až natoľko, že ťahom 29.Vc1 (so snahou o zisk dámy a nevšimnúc si dusený mat) vypustil všetko, čo sa dalo a umožnil Vladkovi vybojovať cennú remízu. V treťom kole sa s ním osud tiež veľmi nemaznal a prihral mu do cesty turnajovú štvorku z Ruska, považovanú za jeden z top talentov. V partii však opačné rošády zvládol výrazne lepšie bielymi hrajúci Vladko, keď súper najprv neopatrne otvoril stĺpec „h“ a následne prehliadol taktiku. Stačilo pár presných ťahov a veľmi cenný bod bol na svete. Po troch kolách mal teda na konte super štart a vo štvrtom kole ho čiernymi figúrami ešte zvýraznil, keď ho čakala ďalšia náročná prekážka v podobe domáceho FM. V divokom variante síce Vladko stratil pešiaka a priebeh partie bol dlho proti nemu, no súper sa v ostrej pozícii nezorientoval správne a dal mu šancu vybojovať ďalšiu cennú remízu. V piatom kole všetko dlho vyzeralo absolútne v poriadku, keď Vladko ovládal jediný voľný stĺpec. Výhodu síce vypustil, no koncovka bola napriek tomu jasne remízová. V snahe vyhrať však prišla, so štyrmi sekundami na hodinkách, vážna chyba, po ktorej sa partia zachárniť nedala. Šieste kolo bolo typickou ukážkou toho, ako predchádzajúci tvrdý direkt dokáže zmeniť psychiku hráča. Na šachovnici hral totiž súper iba sám. Verili sme, že v siedmom kole, ešte pred voľným dňom, príde k druhému zlomu v turnaji a všetko sa opäť obráti pozitívnejším smerom. Súper však bol, napriek ratingu, nadmieru zdatný. Ako ročník 2008 má totiž už uhranú jednu normu medzinárodného majstra. Partia skončila remízou a rovnaký výsledok prišiel aj v partii ôsmeho kola, keď čiernymi nastúpil proti reprezentantovi Litvy.  Do tretice remizoval aj v deviatom kole, keď mu žreb prisúdil ďalšieho domáceho hráča. V predposlednom kole sa posadil proti ôsmemu súperovi z domácej krajiny a po šiestich partiách sa mu podarilo opäť zabodovať naplno. V záverečnom kole mal biele figúry, no ani štrvtý raz v rade ich nevyužil na víťazstvo. Rating jeho súpera však opäť zavádza. Kolo predtým totiž zdolal nasadenú deviatku z Maďarska a turnaji stúpol 150 bodov.

Zhrnuté v skratke, v úvodných štyroch kolách sa Vladkovi vyplácala hra na ostrie noža, keď sa aj jeho súperi v pozíciách slabšie orientovali. V piatom kole prišiel nešťastný zlom, ktorý poznačil celý turnaj, keď chyba v pešiakovej koncovke mala veľký vplyv na psychiku a bojovný duch zrazu niekam odišiel. Ani náhodou sa nedá povedať, že by jeho následní „ratingoví low-cost“ súperi boli slabí, no jediná výhra do konca turnaja bola málo. Napriek tomu, v jame levovej, ako India nepochybne je, zaznamenal výsledok, ktorý určite nie je hanbou. Takéto turnaje by mal absolvovať každý hráč, ktorý chce v šachu niečo dosiahnuť.

CH14 (90 hráčov): V.Bochnička 6b/11 28.miesto

Výsledky na chess-results

Web podujatia

Bombaj na wikipédii

074 075

076 077