Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Rovnako ako v minulom roku nás na majstrovstvách Európskej únie zastupovali Bochničkovci, keď Simonka hrala v kategórii dievčat do 12 rokov a Vladko v chlapčenskej štrnástke. Svoju premiéru na medzinárodnom turnaji hranom vážnymi partiami zažil medzi osemročnými aj Ryan. Okrem nich sme mali v skupine na prípravy a analýzy aj trojicu Martinku a Janku Šošovičkové a Lucku Ševčíkovú. Martinka skončila v D10 na štvrtom mieste, Janka v D14 na siedmom a tak nám najväčšiu radosť urobila Lucka obhájením zlata v kategórii D12. Celú šesticu musím pochváliť za svedomitý prístup ku prípravám na partie a ich rozborom.

Simonka začala turnaj tam, kde na Koníku skončila. V prvej partii síce proti neskoršiemu striebornému medailistovi (takmer aj zlatému) síce odolávala, no v čase kedy sa jeho útok mal skončiť prehrala na elementárnu taktiku. Druhé kolo sa ani nedalo nazvať bojom, pretože išlo najmä o kooperáciu na vlastnej prehre. Tretie kolo už bolo lepšie, no hrubá chyba v závere viedla k tomu, že sa body nakoniec v pešiakovej koncovke delili. Po výhre bez boja vo štvrtom kole sa čakalo zvýšenie bodového konta, no dve partie bielymi boli tiež z kategórie nevydarených. Posledná tretina tak bola bojom o česť a začala sa remízou, ktorej však bola vzhľadom na priebeh partie veľká škoda. A tak sa niečo podarilo aspoň v samotnom závere turnaja. V dvoch posledných kolách a pozerateľných, aj keď zďaleka nie bezchybných, partiách, si pripísala na konto dve výhry a celkovo tak na konte mala štyri body. Paradoxne nimi delila tretie miesto v rámci kategórie dievčat. Tento rok teda visel bronz až nečakane nízko, no po úvode turnaja bol paradoxne aj tak na míle vzdialený. Proti bol veľký výkonnostný výkyv v jednotlivých partiách ako aj v jednotlivých štádiách samotných partií. A taktiež určitá hra na istotu namiesto postupného zvyšovania tlaku na súpera a elementárne prehliadnutia v kľúčových fázach niektorých partií.

Kategória D12 (8 hráčok): S.Bochničková 4b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan absolvoval svoju medzinárodnú premiéru pri turnajoch hraných vážnym tempom a turnaj začal dvoma výhrami, aj keď z kategórie tých šťastnejších. Tretie kolo skončilo neuveriteľnou remízou, keď jeho fínsky súper vyskúšal ponúknuť remízu v prehranej koncovke s troma pešiakmi menej. Ryan, mysliac si, že sa súper vzdáva a gratuluje mu (keďže mu podával ruku pred svojim ťahom), mu podal ruku a remíza bola na svete. Čo ako nekorektná, ale bola. Štvrté kolo bolo relatívne oddychové a tak si v piatom kole zmeral sily s dovtedy stopercentným rumunským súperom. Príprava však vyšla nadmieru a súpera stačilo už iba doraziť. To sa mu s miernymi technickými problémami aj podarilo a víťazstvo v partii, ako aj vedenie v turnaji, boli na svete. Ryan nemá problém obsedieť za partiou a premýšľať a dôsledkom boli zväčša dlhšie partie, kde bol na ťahu najmä on. V šiestom kole však nasledoval výrazný výkonnostný zlom, do akej miery spôsobený slabšou kondíciou, to je ťažko povedať. V partii šiesteho kola prehliadol trikrát rovnakú väzbu, v siedmom kole vypustil takmer vyhranú koncovku, v ktorej mohol mať dvoch spojených voľných pešiakov a v ôsmom v nádhernej pozícii vymenil Ferrari (blokádového jazdca Jd6) za Trabanta (mŕtveho strelca Sc8). Po sérii nepresností prišla v závere hrubá chyba a tretia prehra v rade. V poslednom kole už išlo iba o česť a Ryan získal pešiaka navyše, no jeho realizácia vo vežovej koncovke bola veľmi nepresná a partia tak skončila remízou. Ak by sa počítal čas za šachovnicou, prípadne premýšľanie, isto by v oboch kategóriách z toho bola minimálne prvá trojka, takto nakoniec až príliš krutý výsledok. No zároveň aj poučný námet na to, kde je potrebné popracovať.

Kategória CH08 (13 hráčov): C.R.Mészáros 5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko mal podľa papierov bojovať o prvú trojku a pohľad na záverečné výsledky ukazuje, že najvyššie nasadená štvorica si svoje miesta udržala. V prvých troch kolách dostal trojicu dievčat a kým nemecké súperky bielymi figúrami zdolal, sympatickú poľskú súperku zlomiť nedokázal. Vo štvrtom kole sme trafili prípravu a výsledkom bola relatívne bezpečná výhra, aj keď výhoda išla realizovať aj inak J Partia piateho kola proti najvyššie nasadenému hráčovi tak bola súbojom o priebežné prvé miesto, no nakoniec sa presadil jeho bulharský súper. Výhra v šiestom kole stratu mierne kompenzovala a keď sa v siedmom kole v rámci slovenského derby odohrávalo úvodných 15 ťahov presne poľa scenára z prípravy, vyzeralo všetko veľmi nádejne. No komplikovaná pozícia a nepresnosti pri realizácii kvality navyše viedli nečakane ku obratu, ktorý našťastie pre Vladka súper nepostrehol a partia skončila remízou. V predposlednom kole súperovi dokonale vyšlo prekvapenie Francúzskou obranou a Vladkov šok bol evidentne veľmi, keď bielymi dosiahol iba menejcennú pozíciu. Jedinú možnosť na brejk nevyužil a súper zaslúžene vyhral. V záverečnom kole v absolútne vyrovnanej partii súperku pretlačil až v jazdcovej koncovke so symetrickou pešiakovou štruktúrou. Po nej dosiahol delenie tretieho miesta, no obsadil nepopulárnu štvrtú priečku. Na lepšie výsledky bude potrebné najmä zefektívniť časovú spotrebu, veď takmer v každej partii mal horší čas ako jeho súperi. K tomu bude potrebné pridať aj väčšiu dravosť a istotu pri realizácii výhody.

Kategória CH14 (15 hráčov): V.Bochnička 6b/9 4.miesto

Výsledky na chess-results

Technické zabezpečenie turnaja (priestory na hru, všetky partie na online šachovniciach a pod.) rovnako ako minulý rok výrazne prevýšilo ubytovanie či stravovanie. Wi-fi totiž fungovala ako chcela a pravdepodobne nebola dimenzovaná na taký počet účastníkov. To je však už dlhoročne tá istá opakovaná chyba. Strava sa mierne zlepšila možnosťou výberu z troch jedál a tak bolo jedlo síce tradične bez chuti, no aspoň sa dalo striedať.

Počas turnaja absolvovali účastníci viacero turistických výletov, k dispozícii bol bowling, futbal či stolný tenis, ktoré účastníci radi využívali. Okrem toho Ryan vyskúšal aj rybačku, ale rovnako ako možná medaila, tak aj už chytená ryba mu pri ceste z vody z háčika zliezla.

Budúci rok sú MEÚ mládeže v Koutoch nad Desnou pár dní po ME mládeže v Bratislave, takže slovenská výprava bude asi diametrálne menšia ako posledné roky. Na realitu si však budeme musieť počkať ešte rok.

872 873

874 875

876 877

878 879

880 881

882 883