Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Deň po základných školách sa uskutočnili aj krajské majstrovstvá stredných škôl. V nich sme mali bohaté zastúpenie, ktoré malo povinne okupovať čelné priečky v oboch turnajoch. Tento očakávaný scenár sa aj potvrdil.

Sophia už pred začiatkom turnaja zažila malé víťazstvo tým, že ho vôbec stihla a stresy s dopravou ju dohnali k úvodu 0/3. Prehra z prvého kola sa očakávať dala, zvyšné dve však boli zbytočné. Po nich však prišiel veľký comeback, kedy v troch partiách po sebe zaznamenala iba samé výhry a dostala sa do stredu tabuľky. Prijateľný žreb v poslednom kole je žiaľ ku štvrtému bodu nepomohol. Po pokazenom úvode síce dotiahla partiu do mierne lepšej vežovej koncovky, no nastavená veža urobila prehru neodvratnou. So svojim výkonom síce spokojná nebola, ale svoje minuloročné konto zdvojnásobila a partie boli nepomerne kvalitnejšie. Ako tretie dievča turnaja síce na celoslovenské kolo postúpila, no pre školské povinnosti sa ho žiaľ nebude môcť zúčastniť.

Peťo sa šachu už dlhšie venuje iba účasťou na školských majstrovstvách, no aj tu ukázal, že ho hrať nezabudol. V turnaji porazil všetkých ktorých poraziť mohol. Okrem nich prehral iba s tými, na ktorých papierovo jednoznačne nemal mať. No minimálne v šiestom kole Igora celkom vytrápil. Štyrmi bodmi sa dostal na samotný koniec prvej desiatky.

Maťo začal dvoma povinnými výhrami a v treťom kole podľa očakávania podľahol v klubovom derby Marekovi. Následne však vyhral tri partie v rade a nakoľko v šiestom kole vyhral aj s dovtedy vedúcim hráčom, situácia na čele sa neuveriteľne zamotala. S napätím čakal na žreb a fakt, či sa dokáže vyhnúť klubovému derby s Igorom. To sa mu však nepodarilo a tak bolo jasné, že postúpi iba jeden z nich. V partii o všetko Maťovi nepomohli ani biele figúry a z postupu sa mohol tešiť favorizovaný Igor.

Anička vyhrala podľa predpokladov svoje prvé tri partie a od štvrtého kola očakávala výrazne náročnejších súperov. Vo štvrtom kole remizovala čiernymi s Igorom a keď sa jej podarilo remizovať, v nie dobre sa vyvíjajúcej sa partii, aj v kole piatom, prvú trojku mala na dosah. Najmä, keď si splnila povinnosti favoritky v predposlednom kole. Záverečné kolo si v klubovom derby s Marekom veľmi nezahrali a po remíze skončila celkovo na treťom mieste, presne podľa svojho nasadenia. Bezpečne tak vyhrala kategóriu študentiek a uvidíme ju v Topoľčanoch.

Igorova púť turnajom bola v úvode rovnaká, keď prvé tri partie sa skončili jeho výhrami. Po nich prišla už spomínaná remíza s Aničkou a následne prehra v ďalšom derby s Marekom. Po nej už nesmel zaváhať, inak by do finále nepostúpil. Po dvoch výhrach v záverečných dvoch kolách nakoniec skončil na druhom mieste a finálovú miestenku si predsa len vybojoval.

Marek začal tak, ako sa na nasadenú jednotku patrilo, taktiež troma výhrami v úvode turnaja. Po nich vo štvrtom kole niekoľkokrát odmietol súperovu remízu až prišlo na tradičný scenár v týchto situáciách – partiu prehral. Svoje postupové ambície ale oživil v spomínanej veľmi dôležitej partii s Igorom. Po výhre zdolal čiernymi svojho súpera v šiestom kole a v záverečnom si prvé miesto zaistil remízou s Aničkou. Rozšíril tak našu ekipu postupujúcich do celoslovenského finále.

Turnaj SŠ (30 hráčov): FM M.Karas 5,5b/7 1.miesto (postup do celoslovenského finále), I.Lintner 5,5b/7 2.miesto (postup do celoslovenského finále) WFM A.Vrtiaková 5,5b/7 3.miesto (1.miesto v kategórii študentiek - postup do celoslovenského finále), M.Starovič 5b/7 5.miesto, P.Kravár 4b/7 10.miesto, S.Bažíková 3b/7 19.miesto (3.miesto v kategórii študentiek - postup do celoslovenského finále)

Výsledky na chess-results

180 181

182 183

184 185

186 187

188