Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V priestoroch bratislavskej Cenady sa uskutočnilo už druhé podujatie tejto sezóny, pričom v turnaji GPX sme mali až jedenásťčlenné zastúpenie. Sprievodný open sme neobsadili, nakoľko viacero možných hráčov malo kolízie s ligovými zápasmi a prípadne inými šachovými i nešachovými aktivitami.

Sophinka a Tobiáško absolvovali svoj vôbec prvý turnaj a napriek počiatočným obavám ho zvládli na 100%. V každej partii zbierali najmä skúsenosti a neodrádzali ich ani množiace sa prehry. Obaja mali za cieľ hlavne nezabúdať stláčať hodiny, v prípade problémov zavolať rozhodcu. V partiách vyvíjať figúrky a bojovať o stred, dávať si pozor na súperove ťahy a kontrolovať, či ich plánované ťahy nie sú chybné. Samozrejme, že od ideálu to malo ďaleko, ale na prvý pokus to boli sympatické výkony. Bodové zisky mohli byť aj vyššie, veď Sophinka už v treťom kole nevyužila možnosť dať súperovi jednoťahový mat a vo štvrtom pustila dobrovoľne posledného súperovho pešiaka až do dámy. Postupne však prišlo aj k prvým bodovým ziskom. Prvú remízu zaknihovali patom v šiestom kole vo vzájomnej partii. Sophinke sa podarilo vziať pol bodu aj Alžbetke, no tá zaň mohla byť vďačná, pretože v priebehu partie mala aj dámu menej. Tobiáško sa dočkal aj prvej výhry, keď zdolal svoju súperku v poslednom kole. Obaja hrali viacero veľmi dlhých partií a často končili až medzi poslednými.

Alžbetka mala po poslednom turnaji v Hlohovci už asi iné ciele ako sa jej napokon podarilo realizovať. Otázkou ostáva, akú veľkú mala motiváciu, keď splnila svoj hlavný cieľ už pred prvým kolom – dostala totiž klubový dres. Po troch prehrách v úvodných troch kolách zdolala Tobiáška a po ďalších troch prehrách remizovala spomínanú partiu so Sophinkou. Do ďalšieho turnaja sa však už môže zahryznúť naplno, keďže dres s ňou už emočne nezamáva J

Grétka po očakávanej prehre v prvom kole získala okamžite bod, no potom prišli dve prehry. V druhej polovici turnaja si pripísala z piatich partií iba dve výhry a aj tie s hráčmi, ktorí skončili v spodnej časti výsledkovej listiny.  Škoda, že nenadviazala na svoj veľmi pekný piatkový výkon, kedy v lige ukázala, že šach hrať vie. Takto získala iba o pol bodu viac ako pri svojom šachovom debute pred rokom na rovnakom turnaji.

Natálka po úvodnom náročnom žrebe vyhrala nasledovné dve partie a všetko vyzeralo byť fajn. Keď sa po dvoch nasledovných prehrách dotiahla výhrou na polovicu možných bodov, stále bolo o čo hrať. V poslednej tretine si však pripísala už iba prehry a tak rovnako ako Grétka s troma bodmi isto spokojná nebola.

Max zabral už v prvom kole a po výhre sa dostal „za odmenu“ na druhú šachovnicu. Po očakávanej prehre však vyhral hneď ďalšiu partiu a štart do turnaja sa mu tak vydaril. Po dvoch prehrách vyhral v šiestom kole a bol v polovici priebežného poradia. Na záver turnaja si však vybral time out a po vzore Natálky prehral posledné tri kolá.

O jedno miesto pre Maxom skončil Danko. Na svojom druhom turnaji síce v prvých piatich partiách síce vyhral iba raz, no potom prišla jeho svetlá chvíľa. Po remíze v šiestom kole si pripísal na konto ďalšie dve výhry a dostal sa razom na vyššie šachovnice. Tam v poslednom kole súperovi podľahol, ale vzhľadom na jeho skúsenosti je zisk 3,5 bodu veľmi pekný výsledok.

Rovnaký bodový zisk zaznamenala Simonka, ktorá sa napriek úplne zbytočnej prehre v úvode následnými troma výhrami dostala až na piatu šachovnicu. Z posledných piatich kôl však získala už iba jednu remízu a zaradila sa tak do poľa nespokojných. Súperom rozdávala darčeky, keď jej nestačili ani skvele rozohrané partie. A keď neprišli darčeky v podobne odovzdaných figúr, prípadne samomatov, súperov zachraňovala nadmernou časovou spotrebou.

Filipko začal v úvode verný svojim posledným zlepšeným výkonom a v prvej tretine získal dve výhry. Po dvoch prehrách si pripísal na konto aj ďalšie dve výhry a dostal sa tak do prvej polovice. To mu dávalo reálne šance zabojovať o medailu vo svojej kategórii. Záver však mal podobný svojim spoluhráčom a spoluhráčkam a posledné dve partie prehral. Mrzela ho najmä tá posledná kedy v lepšej pozícii jednoťahovo odovzdal súperovi dámu a ten si už šancu nenechal ujsť.

Ninka z pozície favoritky úspešne zvládla prvé dve kolá, no v treťom podľahla neskoršiemu víťazovi turnaja. Po následnej výhre sa opäť dostala nahor, no potom prišiel zlom. Prehru v piatom kole si vzala príliš k srdcu a v šiestom prehrala v pár ťahoch. Darček venovala aj súperke v siedmom kole a zosunula sa do druhej polovice. Našťastie zabojovala a dvoma výhrami v závere sa predsa len vytiahla aspoň trochu smerom nahor.

Samko tak ako Ninka vyhral prvé dve kolá a v treťom skrížil neúspešne zbrane s neskorším strieborným medailistom. Štvrté kolo znamenalo jeho výhru a v piatom mal celozápasovú prevahu. Tú sa mu žiaľ nepodarilo realizovať, keď pár ťahov pred matom prekročil čas a partia sa skončila remízou. Súperka už totiž mala iba kráľa a aj ten vedel, že prežiť môže iba vďaka času. Slušnú partiu odohral v šiestom kole, no od šachovnice odišiel porazený. Rýchly návrat bielymi znamenal ďalšieho slušného súpera. Scenár sa zopakoval a partiu prehral. V poslednom kole sa zahojil výhrou a nakoniec získal 5,5 bodu.

V globále so svojimi bodmi asi nie je spokojný nikto okrem našich nováčikov. Viacerí uhrali svoj priemer, rovnaká skupina išla isto pod svoje reálne možnosti. Šach je však šport a v ňom sa výsledky predpovedať vopred nedajú. Zo svojich chýb sa bude nutné poučiť a to pozitívne zopakovať. Napraviť chuť si všetci môžu už v stredu na turnaji začiatočníkov a niektorí aj v sobotu na MSR družstiev mladších žiakov.

Turnaj GPX (90 hráčov): S.Havalda 5,5b/9 24.miesto, N.Kubíková 5b/9 33.miesto, F.Štelbaský 4b/9 53.miesto, S.Bochničková 3,5b/9 66.miesto, D.Štorcel 3,5b/9 68.miesto, M.Balšan 3b/9 69.miesto, N.Havaldová 3b/9 70.miesto, G.Kapolková 3b/9 71.miesto, A.Kapolková 1,5/9 85.miesto, T.Štorcel 1,5b/9 87.miesto, S.Valentová 1b/9 88.miesto

Výsledky na chess-results

320 322

323 321

325 324

326 327

328 329

330 331

332 333

334 335