Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V pražskom hoteli Olympik sa uskutočnilo medzinárodné šachové podujatie, v ktorom sme mali trojnásobné zastúpenie v podobe Emky, Simonky a Vladka (a trénerskou podporou Interchessu v podobe IM Sergeja Berezjuka). Účastníci z 27 krajín sľubovali zaujímavú konfrontáciu a nám ostávalo držať palce nášmu triu v istotne náročných zápasoch.

Simonka prehrala v úvodnom kole proti favorizovanému súperovi v obojstranne šialenej partii, kde sa vysoký počet chýb na oboch stranách dal očakávať vzhľadom na náročnosť celej pozície. V druhom kole prekvapujúco nestačila ani na svojho lotyšského súpera. Toho vyšla výhra príliš draho, pretože ďalšie štyri partie prehral. Simonka z nich naopak vyťažila 3,5 bodu, keď po dvoch výhra z pozície papierovej favoritky dokázala prekvapiť aj domáceho favorita a s nórskym remizovala. V siedmom kole síce nestačila na belgickú WIM, no vzápätí vybojovala ďalšiu slušnú remízu. Škoda záverečnej partie, keď aj v druhej partii po sebe bielymi neuhrala proti favoritovi ani remízu. Nakoniec sa tak zaradila do druhej polovice, no zlý turnaj neodohrala a vzhľadom na RP ostala na svojom.

Emke úvodná partia nevyšla, keď sa proti favoritovi dostala do nevýhodnej pozície už v otvorení a ten si svoju výhodu postrážil a síce pomaly, ale bezpečne ju realizoval. To však bola na dlhú dobu jej posledná prehra. Po očakávanej výhre z pozície favoritky dostala v ďalších piatich kolách súperov v ratingovom rozpätí 2139-2184 a dokázala dvoch zdolať a s troma remizovať. A to minimálne v šiestom kole mohla mať aj pol bodu navyše, keďže na konci partie mala určite výhodnejšiu pozíciu. V predposlednej partii si naliezla do variantu, v ktorom vôbec nemá vysokú úspešnosť a jej indický súper sa zorientoval výrazne lepšie. V záverečnom kole si však na konto pripísala ďalšiu cennú remízu a celý turnaj tak odohrala s výborným RP 2180, do ratingu si pripisuje 41 bodov a posun oproti nasadeniu o 45 priečok určite taktiež nie je na zahodenie. Palec hore!

Vladko po povinnej výhre v úvode turnaja nečakane zakopol v druhej partii. Nasledovali však dve výhry a prišla partia so súperom Emky z úvodného kola. Jej výsledku je veľká škoda (a súper by mohol byť označený ako kat KŠN), keďže v priebehu partie bolo možné bezstarostne hrajúceho súpera potrestať. V šiestom kole sa situácia pre Vladka nevyvíjala ideálne, ale súper sa v časovke zamotal a partia sa otočila výhodne pre naše farby. Siedme kolo bolo peknou ukážkou na zatvorenú Taliansku hru, kde si súper vlastne ani neškrtol. Krátko po otvorení ôsmeho kola som si spomenul na slávnu partiu Ed.Lasker – Thomas, kde biely po obeti dámy vyvenčil čierneho kráľa až na svoj prvý rad. Vladkov kráľ síce ostal na vlastnej polovici, avšak výsledok partie zostal rovnaký. V záverečnom kole bielymi v otvorenia výhodu nevyťažil a tak partia skončila rýchlo nerozhodným výsledkom. S výsledkom síce určite spokojný nebude, ale určite sa nedá hovoriť ani o nejakom veľmi podpriemernom výkone. Škoda záverečných dvoch kôl a prehry v tom druhom.

Open A (159 hráčov): V.Bochnička 5,5b/9 35.miesto, E.Walter 5b/9 45.miesto, S.Bochničková 4b/9 102.miesto

Výsledky na chess-results

Online prenos: chess24.com

194 195 196