Začiatkom decembra sa online formou uskutočnili Majstrovstvá Bratislavského kraja žiakov a žiačok ZŠ a naša účasť na podujatí sa dala očakávať.

Miška prvé kolo nestihla a pripísala si remízu bez boja, no z ďalších troch zápasov vyťažila útočnou hrou dva body a nemalo ostať iba pri nich. V treťom kole totiž ťahala za dlhší koniec lana takmer celú partiu a až na konci sa situácia otočila. Záverečné tri kolá boli ako cez kopírovací papier, keď v každom z nich mohla zvíťaziť a v mnohých bola jej prevaha viac ako výrazná. Najväčším problémom bola existencia chatu, v ktorom sa s Natálkou realizovali viac, ako by bolo vhodné a to aj počas jednotlivých partií. Takže vysvetlenie, prečo obe napokon dopadli v tabuľke výrazne nižšie ako by sa dalo očakávať je úplne jasné. V tabuľke najväčšieho počtu príspevkov by boli naopak veľmi vysoko. A tak ostáva dúfať, že sa poučí aspoň tá mladšia...

Theo si v úvodných troch kolách pripísal na konto dve výhry a možno aj práve preto skončil na konci najvyššie v skupine trojbodových hráčov. Theova druhá výhra si dokonca zaslúžila aj diagram. Epické! Tretiu výhru pridal v šiestom kole. Paradoxné je, že kým vo víťazných partiách často ťahal výrazne za kratší koniec, mnoho veľmi dobre rozohraných naopak do konca nedotiahol. S troma body však, vzhľadom na silu súperov, môže byť asi spokojný. Žiadny z nich totiž nezískal menej ako tri body.

Natálka ziskom štyroch bodov opticky nedopadla zle. Najmä, keď prvé kolo nestihla. No zo zvyšku turnaja sa jej partie dajú pozerať len na vlastné riziko. Koruna všetkého bolo piate kolo, kedy súper úvodných šesť ťahov celý čas poctivo pripravoval šustermat a nakoniec sa dočkal zaslúženej odmeny. Derby s Miškou mala prehrané v priebehu pár ťahov, no keďže sa chatovaniu v tom čase plne venovali obe, u staršej sa prejavili už získané skúsenosti a partiu otočila vo svoj prospech. Otázkou na zamyslenie je, či pri existencii chatu má akýkoľvek online turnaj vôbec nejaký zmysel.

Fifo je po Theovi prvý z nasledujúcej trojice, ktorá šach odložila na druhú či tretiu koľaj, no v turnaji sa nestratil. Získal štyri body, čo bolo vzhľadom na jeho súperov asi možné maximum. Čakať bodový zisk vo zvyšných troch partiách by bolo veľmi odvážne. Takže naozaj slušný výsledok, za ktorý sa určite nemusí hanbiť.

Willko odohral vtipný turnaj, keďže v ňom bieli ani raz nevyužili výhodu prvého ťahu, naopak, čierni sa tešili vo všetkých prípadoch. Prvé dve prehry sa určite dali očakávať, keď ho najprv zdolal jeden z favoritov a neskôr aj prekvapenie dievčenskej časti. Škoda tretej prehry, ktorá sa stala napriek zisku kvality a pešiaka v priebehu partie. Štyri výhry na konte sú však určite fajn, takže rovnako ako Fifo môže byť so svojim výsledkom v turnaji spokojný.

Sophinka odohrala veľmi dobrý turnaj, no nakoniec z toho boli už takmer tradičné štyri body. Prehra v prvom kole, proti neskoršiemu siedmemu hráčovi turnaj (ktorý ich získal v turnaji celých šesť) mohla vyhrať v podstate v miniatúrke. Ak by v pozícii diagram nižšie zahrala Jc3-b5, super by bol zrelý na uterák. Nakoniec partiu prehrala, no vzápätí vyhrala štyri v rade a pred poslednými dvoma partiami tak mala veľmi slušne rozohraný turnaj. Proti papierovo silnejším hráčom sa však nakoniec nepresadila, keď sa obe partie rozhodli relatívne skoro v otvorení.

Riško vstúpil do turnaja dvoma výhrami, no nasledovalo rýchle nastavenie figúry v treťom kole a po slabo rozohranej štvrtej partii zaslúžene klesol do polovice výsledkovej listiny. Záverečným víťazným hetrikom sa mu podarilo vytiahnuť výrazne nahor, no minimálne v poslednom kole mal jeho súper na svojej rakete mečbal. Na spokojnosť by asi potreboval ešte ôsme kolo. Paradoxné je, že v turnaji dostal všetkých siedmych súperov, ktorý mali v nicku svoje krstné meno.

Grétka mala po víťaznom hetriku v úvode turnaja doslova na lopate neskoršieho strieborného medailistu, ale dokázala niečo z kategórie „takmer nemožné“. Pri takej realizácii výhody to súperi pochopiteľne budú hrať aj v budúcnosti až do matu. A ako je vidieť z diagramu nižšie, občas aj do jej matu. Nasledovali dve výhry a do posledného kola bola v boji o čelo turnaja a jasné víťazstvo v kategórii dievčat, no hrubá chyba v podobe odovzdaní dvoch ľahkých figúr po sebe sa skrátka k prípadnej víťazke kategórie nehodí. Aj to aj keď tú aktuálnu v treťom kole zdolala. Nakoniec tak skončila v druhej desiatke a ako tretia medzi žiačkami.

Peťko taktiež vyhral úvodné tri kolá, no vo štvrtom už sériu nepredĺžil. Pasívne otvorenie začalo problémy a už sa z nich, proti veľmi slušne hrajúcemu súperovi, nevymotal. Víťazné piate a šieste kolo ho vyniesli opäť do boja o prvú desiatku. Peťko sa v nej už v úvode odhodlal ku viac ako riskantnému braniu kvality, no nakoľko súper pokračoval výmenou dám, nakoniec z toho bol jasný mečbal. Porušenie pravidiel súhry figúr a nedokončenie vývinu ho však vyšlo viac ako draho. Za normálnych okolností zúfalý útok tak súper zakončil krásnym matom a pre Peťka tak turnaj ostal iba šedým priemerom.

Samko odohral veľmi pekný turnaj, keď si v úvodných šiestich kolách pripisoval bod za bodom a do posledného kola si tak mohol zahrať o celkové víťazstvo v turnaji. Nie, že by sa v partiách nevyskytli aj chyby, no jeho výkon bol veľmi slušný a súperi ich pod tlakom robili výrazne viac. Škoda záverečného kola, ktoré ide na vrub neznalosti teórie jedného zo základných variantov Anglickej hry. Biely tak dostal víťazstvo prakticky na podnose, najmä po laxnom nastavení strelca. Vzhľadom na odohrané partie je trochu škoda, že sa ocitol až na štvrtom mieste, ale ak si túto hernú úroveň udrží aj na MSR, mohol by tam niektorých favoritov nepríjemne prekvapiť.

MBK ZŠ (148 hráčov): S.Havalda 6b/7 4.miesto, P.S.Zverka 5b/7 12.miesto, G.Kapolková 5b/7 14.miesto (3.miesto v kategórii žiačok), R.Pisarčík 5b/7 22.miesto, S.Valentová 4b/7 48.miesto, W.Vanko 4b/7 53.miesto, F.Kapičák 4b/7 58.miesto, N.Havaldová 4b/7 66.miesto, T.Valent 3b/7 80.miesto, M.Šúňová 2,5b/7 110.miesto

Výsledky na chess-results

Výsledky na lichess

140 141

142 143

144 145

146 147

148 149